
Το πήρε με εξόχως δραματικό τρόπο στο γήπεδο, το έχασε στα χαρτιά και τώρα η Σενεγάλη πάει να ξαναπάρει το τρόπαιο του Κόπα Άφρικα μέσω της δικαστικής οδού!
Η Αφρικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF) επικύρωσε την προσφυγή του Μαρόκου για… αντικανονική στέψη της Σενεγάλης στο πρόσφατο Κόπα Άφρικα, αφαιρώντας τον τίτλο από τους πρωταθλητές και στέλνοντάς τον στην ομάδα του Αγιούμπ Ελ Κααμπί δύο μήνες αργότερα, σε μια πρωτόγνωρη απόφαση για τα ποδοσφαιρικά χρονικά σε αυτό το επίπεδο.
Ωστόσο, οι Σενεγαλέζοι δεν πρόκειται φυσικά να μείνουν με σταυρωμένα χέρια και να αποδεχθούν το γεγονός έτσι απλά. Αντιθέτως, προτίθενται να προσφύγουν στο Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), ενώ παράλληλα εξετάζουν και το ενδεχόμενο να αποσύρουν για πάντα την Εθνική ομάδα της χώρας από το Κόπα Άφρικα!
Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία της Σενεγάλης αναμένεται να προσφύγει στο CAS διεκδικώντας την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της CAF, ώστε να διατηρήσει αρχικά τον τίτλο του Πρωταθλητή Αφρικής για το 2025. Μια απόφαση που όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο, αλλά έρχεται σε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων τουλάχιστον αμφιλεγόμενων περιστατικό που πλήττουν το κύρος του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Και μάλιστα, σε μια εποχή που το παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες του σε θεσμικό επίπεδο, με όσα κάνει -ή δεν κάνει- η παγκόσμια ομοσπονδία -η FIFA- και τις… εμπνεύσεις του προέδρου της, Τζιάνι Ινφαντίνο.
Τι προβλέπει ο κανονισμός, τι συνέβη και τι ακολουθεί για τη Σενεγάλη
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι οι κανονισμοί του Κόπα Άφρικα προβλέπουν ότι η αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο ή η παρατεταμένη διακοπή αγώνα με υπαιτιότητα μια ομάδας -εν προκειμένω της Σενεγάλης που διαμαρτυρόταν εξ αρχής για τις αποφάσεις του διαιτητή στον τελικό- συνιστούν λόγο αποκλεισμού, η αφαίρεση του τίτλου 57 ημέρες μετά την απονομή είναι λογικό πως αποτελεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση και απαιτεί αντίστοιχη διαχείριση.
Μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να είχε παρθεί σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή να κατοχυρωθεί ο αγώνας υπέρ του Μαρόκου εκείνη τη στιγμή, κάτι που βεβαίως ουδέποτε συνέβη. Αντίστοιχα, τονίζεται ότι το ίδιο το Μαρόκο, αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους του και με τον πρώην πια προπονητή της Εθνικής, Ουαλίντ Ρεγκραγκί, μετά την… αποτυχία της απώλειας του τίτλου εντός έδρας! Άλλωστε, το Μαρόκο ήταν που αποδέχθηκε εξ αρχής να συνεχιστεί ο αγώνας μετά την απειλή της Σενεγάλης για να αποχωρήσει. Τα πέναλτι εκτελέστηκαν κανονικά, η ήττα ήρθε εντός γηπέδου και οι δύο ομάδες… προχώρησαν τη ζωή τους.
Πλέον, με τον τίτλο του Κόπα Άφρικα να κρίνεται ενώπιον δικαστών, τα περισσότερα ΜΜΕ της Αφρικής τονίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι πολιτική και όχι αθλητική, με τους Σενεγαλέζους να θεωρούν μάλλον το πιθανότερο σενάριο να μην ξαναδούμε τη Σενεγάλη στη συγκεκριμένη διοργάνωση!



















