Ανακωχή μεταξύ FIFA-ατζέντηδων

Ανακωχή μεταξύ FIFA-ατζέντηδων

Ιστορικής σημασίας συνάντηση στη Ζυρίχη για... παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και της ελίτ των μάνατζερ (Ζάχαβι, Ραϊόλα, Γκονσάλβες...)!

Παραδοσιακά η FIFA «κυνηγάει» τους μάνατζερ. Με διαρκείς αλλαγές των κανονισμών, με απαγορεύσεις και με αυστηρές ντιρεκτίβες προσπαθεί να μειώσει την επιρροή τους, αλλά και τη συμμετοχή τους στα κέρδη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ωστόσο, όσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακαλύπτει «παράθυρα» για να μειώνει την επιρροή τους, τόσο οι ατζέντηδες ανοίγουν… πόρτες, ισχυροποιούνται και αυξάνουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους. Με τους διαμεσολαβητές να μειδιούν σκωπτικά και περιφρονητικά στα εμπόδια που προσπαθούν να τους υψώσουν οι υπερκείμενες δυνάμεις του ποδοσφαίρου.

Για αυτό αυτή τη φορά η FIFA αποφάσισε να ακολουθήσει άλλον δρόμο. Αυτόν της διαλλακτικότητας και της συναίνεσης. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να… νικήσει τους ατζέντηδες, αποφάσισε να τους κάνει συνομιλητές και «συμμάχους» στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας, στο οποίο θα εναρμονιστούν ακόμη και οι μάνατζερ που αγαπούν να κινούνται έξω από τα όρια της νομιμότητας.

Οι «ειρηνευτικές» διαδικασίες μεταξύ FIFA και ατζέντηδων ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα. Στα γραφεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στη Ζυρίχη. Για πρώτη φορά η FIFA αποφάσισε να ακούσει και να λάβει υπόψη την άποψη των διαμεσολαβητών. Ετσι, 25 σημαντικοί ατζέντηδες από όλο τον πλανήτη, όπως οι Πίνι Ζάχαβι, Μίνο Ραϊόλα, Κάρλος Γκονσάλβες κ.α. κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην ομάδα εργασίας που δημιούργησε η FIFA, για να εξετάσει τις πιθανές (νέες) αλλαγές στο σύστημα μεταγραφών ανά τον πλανήτη. Θέμα που χαρακτηρίστηκε «υψίστης σημασίας» από το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση που διεξήγαγε η Task Force, μία από τις επιτροπές που έχει συγκροτήσει η FIFA με στόχο την ανανέωση του συστήματος μεταγραφών, συμμετείχε προσωπικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο. Ως πρώτος ομιλητής, εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει… κατανόηση και σύμπλευση από όλους όσους συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο ποδόσφαιρο, επισημαίνοντας ότι η FIFA δεν έχει (πλέον) διάθεση να βρίσκεται σε διαμάχη με τους μάνατζερ, αρκεί να υπάρξουν διακριτά όρια και να τηρούνται οι κανόνες.

Στη συνεδρίαση, πέραν των υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA, συμμετείχαν εκπρόσωποι της UEFA, της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) και του World League Forum. Η συνάντηση παρείχε τη δυνατότητα στην ομάδα εργασίας και τη FIFA να ακούσουν για πρώτη φορά (έστω και συμβουλευτικά) τους διαμεσολαβητές, αναφορικά με ενδεχόμενες τροποποιήσεις του τρέχοντος κανονιστικού πλαισίου για τους ατζέντηδες και τις μεταγραφές.

Μάλιστα, όπως σημειώθηκε στην κατακλείδα της ανακοίνωσης της FIFA: «Ο στόχος της συγκεκριμένης διαβούλευσης ήταν να εξασφαλιστεί μια συνεργατική και εποικοδομητική διαδικασία αναθεώρησης και να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των ατζέντηδων με βάση τις γνώσεις τους από πρώτο χέρι για τη μεταγραφική αγορά».

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ FIFA

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ