Κύπελλο, ευχή «ο σέντερ φορ να βάλει το πόδι του»!

Κύπελλο, ευχή «ο σέντερ φορ να βάλει το πόδι του»!

Στην 8άδα της προημιτελικής φάσης υπάρχουν κανονικοί σέντερ φορ, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα , τόσο του αγώνα, όσο και της πρόκρισης;

Οκτώ ομάδες ρίχνονται στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου. Αυτονόητο, πως η πρόκριση στηρίζεται στην επίτευξη γκολ. Η πιθανότητα για να λήξουν με 0-0 οι διπλές συναντήσεις και να χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτις , είναι από τις πιο σπάνιες.

ΒΑΣΙΚΟΣ παίκτης, ο οποίος έχει την περισσότερη υπευθυνότητα για το γκολ είναι ο σέντερ φορ. Ο κανονικός και όχι ο κατ΄ ανάγκη, ο «τεχνητός», όπως είναι – για να επικαλεστούμε ένα πολύ νωπό παράδειγμα- ο Χρήστος Δώνης του Παναθηναϊκού. Με τον 23χρονο γιό του καταξιωμένου προπονητή, να αποτελεί μια από τις έκτακτες λύσεις του Μαρίνου Ουζουνίδη, που έχει ξεμείνει και από κλασικό κεντρικό επιθετικό.

ΣΤΗΝ 8άδα της προημιτελικής φάσης υπάρχουν κανονικοί σέντερ φορ, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα , τόσο του αγώνα, όσο και της πρόκρισης; Συμπίπτει οι δύο από αυτούς, να είναι παρόντες και στο πιο ανταγωνιστικό δίδυμο αντιπάλων, στο Ολυμπιακός- ΑΕΚ. Ο λόγος για τον Καρίμ Ανσαριφάρντ και τον Μάρκο Λιβάγια ή Σέρχιο Αραούχο. Με τον Ιρανό να βρίσκεται στην κατάσταση, ακριβώς για την οποία ο πρωταθλητής τον απέκτησε από τον Πανιώνιο. Θα προέρχεται από τα δύο γκολ (το ένα με πέναλτι) στο 3-0, εναντίον της Ξάνθης. Αντίθετα ο Κροάτης δεν βρήκε δίκτυα στη Λάρισα κι έτσι δεν βοήθησε την ομάδα του για να αποφύγει την σοβαρή απώλεια των δύο βαθμών. Το ίδιο ισχύει και για τον «διόσκουρο» του, Αργεντινό Σέρχιο Αραούχο, που αναλαμβάνει, στην διάρκεια του παιχνιδιού, κι αυτός καθήκοντα σέντερ φορ.

Ο ΠΙΟ επικίνδυνος ανταγωνιστής του Ανσαριφάρντ, για «το στέμμα» του κορυφαίου σκόρερ της αγωνιστικής σεζόν είναι ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Με τον Σέρβο , που απέδειξε και στο 3-0 με τον Απόλλωνα, ότι αποκατέστησε την επαφή του με το σκοράρισμα , δικαιωματικά να στοχεύει στην υπερκάλυψη των δύο γκολ (11-9), που τον χωρίζουν από τον «ερυθρόλευκο», τον εγκαταστημένο στην κορυφή του πίνακα των σκόρερς του πρωταθλήματος.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ θέση δεν είναι οι Αραούχο (7), Λιβάγια (6), αλλά ο 29χρονος Ισπανός Πέτρο Κόντε (8), που θα αναλάβει δράση για την πρόκριση του ΠΑΣ Γιάννινα, κόντρα στην Λάρισα, η οποία δεν διαθέτει ούτε ένα επιθετικό της στην πρώτη 20άδα των σκόρερς. Αμυντικογενής η «βυσσινί» ομάδα βολεύεται με τον «πασπαρτού» 30χρονου Θωμά Ναζλίδη, ο οποίος στηρίζεται, όπως και ο Κροάτης Σάντι Κριζμάν, στις απίθανες , σε μαεστρία, πάσες, εμπνεύσεις του «γερόλυκου» Αργεντινού, 34χρονου Εμανουέλ Περόνε- σχεδόν μόνιμα τρίτη αλλαγή του Ηλία Φυντάνη.

Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ, κατά το ντέρμπι Νο 2 της προημιτελικής φάσης, δηλαδή με αντίπαλο τον αισιόδοξο ακόμη και για νταμπλ, περσινό κυπελλούχο ΠΑΟΚ, με τους 29χρονους Νικολά Ντιγκινί και Αμπιόλα Ντάουντα, Γάλλο και Νιγηριανό αντίστοιχα, τα καταφέρνει πολύ καλά στο πρωτάθλημα. Είναι από τις ομάδες, που δεν έχουν πρόβλημα, για ουσιαστική δράση μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Και πώς να έχει, όταν «ο κινητήριος μοχλός του», ο Αιγύπτιος Αμρ Ουάρντα (και με 6 γκολ) είναι, κατά πολλούς, ο «MVP» του πρωταθλήματος.

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ για το ζευγάρι Πανιωνίου-Λαμίας και πάντοτε με την αναφορά να γίνεται για την θέση του σέντερ φορ και το σκοράρισμα , η πραγματικότητα είναι η εξής. Ο 23χρονος Γερμανός Σεμέντ Γεσίλ γνωρίζει καλά την θέση, αλλά δεν μπορεί καν να θεωρηθεί «διάδοχος του Ανσαριφάρντ», γιατί η καριέρα του έχει επηρεαστεί από τραυματισμούς. Η παρουσία του δεν είναι σταθερή. Όχι πως είναι αρνητικός, όπως δεν είναι ο αλβανικής καταγωγής 20χρονος Φιόρι Ντουρμισάϊρ. Την υπόθεση «γκολ» στους Νεοσμυρνιώτες έχουν αναλάβει οι περιφερειακοί, από τους οποίους οι 23χρονοι Γιώργος Μασσούρας, Σέρτζαν Σπιριντόνοβιτς (Αυστριακός) είναι από τους καλύτερους του πρωταθλήματος. Μαζί τους και ο δανεικός από τον ΠΑΟΚ, ο 19ρονος Λάζαρος Λάμπρου. Πάντως, κανένας από αυτούς δεν συνεχίζει την πολύ μεγάλη παράδοση, που έχει ο Πανιώνιος για σέντερ φορ, γενικά για επιθετικούς, σούπερ σταρ στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΤΕΤΟΙΑ κουβέντα δεν γίνεται για τη Λαμία του Μπάμπη Τεννέ, που έχει για φιλοσοφία του την «σκληρή άμυνα» (…αν τόχει στρώσει και με χιόνι!). Ότι ο 24χρονος Αλέξανδρος Καραγιάννης αξιοποίησε την «χιλιομετρική» μπαλιά του τερματοφύλακα Νίκου Παπαδόπουλου και σημείωσε το νικητήριο γκολ, εναντίον του Αστέρα, δεν σημαίνει, πως η «νεοφώτιστη» μπορεί να εναποθέσει τις βασικές ελπίδες της, για πρόκριση κατά του Πανιωνίου, στην ισχνή επιθετική γραμμή της.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ μας να ασχοληθούμε με την εμπροσθοφυλακή των 8 ομάδων, που θα παλέψουν για την κυπελλική 4άδα, επηρεάστηκε από την σίγουρα συναρπαστική «μονομαχία» Ανσαριφάρντ (Φορτούνη)- Λιβάγια (Αραούχο), στο σαν «Τελικό» Ολυμπιακός- ΑΕΚ. Επίσης, μας ώθησε, ότι ολόκληρος Παναθηναϊκός έφτασε στο σημείο να κατασκευάζει δήθεν σέντερ φορ τον Χρήστο Δώνη. Ακόμη, ότι υπάρχει απογοητευτική συρρίκνωση από ΄Ελληνες σέντερ φορ στα γήπεδα μας, ενώ ένας από τους «μετανάστες», ο Κώστας Μήτρογλου (της Εθνικής μας) απαξιώνεται με τον χειρότερο τρόπο από τους Μαρσεγιέζους. Α, ναι, και ο Κλάους Αθανασιάδης στο Ισραήλ.

ΠΑΝΕ οι εποχές των Νίκου Μαχλά, Άγγελου Χαριστέα , που έκαναν στράκες στο εξωτερικό. Εντός των συνόρων με τα κιάλια του Αστεροσκοπείου για να συναντήσεις αξιόλογο Έλληνα επιθετικό στις αντίπαλες περιοχές . Απόδειξη , εκτός από το μελαγχολικό παράδειγμα με τον Χρήστο Δώνη ή τον Σωτήρη Πίσπα σε ολόκληρο ΠΑΟ, η «ανακύκλωση» του Μιχάλη Μανιά (στον Αστέρα Τρίπολης) και του Αντώνη Πετρόπουλου (στον Πλατανιά). Αλλά και το «1-Χ-2» για τον Γιώργο Γιακουμάκη, που δεν τον εμπιστεύεται ο Μανόλο Χιμένεθ στην ΑΕΚ .Τελικά μήπως ο Πέτρος Γιακουμάκης (Λεβαδειακού) έπρεπε να προηγούταν σε μεταγραφή;…

ΚΟΙΤΑΣ και προς την Φούτμπολ Λιγκ . Βλέπεις τον Δημήτρη Μάνο να σημειώνει σχεδόν όλα τα γκολ του ΟΦΗ, αλλά ούτε γι΄αστείο να διανοείσαι , ότι θα του βρεις χαρακτηριστικά, που θα σε μεταφέρουν στο «Κρικ-Κρί» Νίκο Μαχλά. ΣΤΗΝ 20ΔΑ των πρώτων σκόρερς της Σούπερ Λίγκα, από τα 11 γκολ, ως τα 4, συναντάς τους εξής ΄Ελληνες: Φορτούνη και Μανιά (7),Πέλκα (5), Χριστοδουλόπουλο, Αλμπάνη και Π.Γιακουμάκη (4). Είναι για να κατεβάζεις το κεφάλι και να το γεμίζεις από «γιατί;»… Και να συμπεριλαμβάνεις τους εντός κι εκτός Ελλάδος.

ΑΝΤΕ, πάμε για την τελική ευθεία, την ουσιαστική, του Κυπέλλου, με την ευχή … «Ο σέντερ φορ να βάλει το πόδι του» (αντί για την «Ο θεός να βάλει το χέρι του»)!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ