Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Η μάχη των δύο κόσμων

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Η μάχη των δύο κόσμων

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μονομαχούν σε τελικό Κυπέλλου, αλλά η αφετηρία και οι βλέψεις δεν ομοιάζουν.

Ενας τελικός Κυπέλλου ποτέ δεν είναι ένα «απλό παιχνίδι». Η κατάκτηση ενός τροπαίου, δεν είναι «παιχνίδι». Για κάποιους αποτελεί άπιαστο όνειρο σε μια ολόκληρη καριέρα. Για άλλους, αποτελεί επιβεβαίωση κυριαρχίας, ανωτερότητας. Η ήττα δεν είναι ποτέ… επιλογή. Πόσο μάλλον όταν αντίπαλός σου είναι η ομάδα που θέλει να δείξει ότι μπορεί να σε «προβληματίσει», να σου δείξει ότι είστε στο ίδιο επίπεδο. Και στην ίδια συζήτηση περί ποιότητας, ανταγωνιστικότητας και δυναμικής.

Ένα ζευγάρι όπως το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, που θα συναντηθεί στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, το βράδυ του Σαββάτου (21:00), είναι από εκείνα που ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Πάθος, δύναμη, μίσος, ένταση, απόλυτη συγκέντρωση. Και δίψα για τα νίκη.

Από τη μία η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Από την άλλη μια ομάδα που θέλει να δείξει ότι το νταμπλ του 2019 δεν ήταν μια συγκυρία ή μια κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια κι άλλων παραγόντων. Ο απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου, κόντρα στη μοναδική ομάδα που προσπαθεί να ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά την τελευταία 2ετία έχει μείνει σε απόσταση.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι ένα ζευγάρι που συνολικά έχει εμφανιστεί 7 φορές σε τελικό Κυπέλλου. Με τους Ερυθρόλευκους να μετρούν 5 κατακτήσεις του τροπαίου με αντίπαλο τον Δικέφαλο του Βορρά και τους Θεσσαλονικείς να έχουν πανηγυρίσει δύο Κύπελλα με αντίπαλο των πολυνίκη του θεσμού Θρύλο.

Κι όμως, έχουν περάσει συνολικά 20 χρόνια από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν σε τελικό. Και συγκεκριμένα από τη σεζόν 2000-01, όταν ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 4-2 στον περίφημο τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας. Με τις συμπτώσεις να προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους δεισιδαίμονες. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει σε τελικό με τους Θεσσαλονικείς, μετά από 4άρα στον Παναθηναϊκό (όπως και το 2001), που και τότε και τώρα είχε χάσει πέναλτι. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ είχε ηττηθεί στην έδρα του από τον Ιωνικό (1-2), όπως τώρα ηττήθηκε από τον Αστέρα Τρίπολης (0-1), σε παιχνίδια άνευ βαθμολογικής σημασίας. Επιπλέον, ο τελικός του 2001 είχε διεξαχθεί στην έδρα της ΑΕΚ (τότε Νέα Φιλαδέλφεια), όπως θα συμβεί και τώρα (ΟΑΚΑ).

Στην εποχή Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη, οι δύο ομάδες δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε τελικό. Επί της ουσίας, η κορυφαία ομάδα της χώρας ιστορικά, αλλά και στο σήμερα, θα βρεθεί για πρώτη φορά σε τελικό αντιμέτωπη με τον ΠΑΟΚ, που τα τελευταία χρόνια εγείρει αξιώσεις κορυφής, φτάνοντας σε 4ο τελικό, τα τελευταία 5 χρόνια. Ενώ η μόνη φορά που δεν έφτασε ως το τέλος ήταν πέρυσι. Καθώς τον απέκλεισε ο Ολυμπιακός στα ημιτελικά.

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια μάχη δύο διαφορετικών κόσμων. Μια μάχη του ποδοσφαίρου που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός, κόντρα σε εκείνο του ΠΑΟΚ. Μια μάχη διαφοράς επιπέδου, νοοτροπίας, αντίληψης.

ΟΙ 7 ΤΕΛΙΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ – ΠΑΟΚ
ΣΕΖΟΝΖΕΥΓΑΡΙΣΚΟΡΓΗΠΕΔΟ
1950–51Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ4–0Λεωφόρος
1970–71Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ3–1Λεωφόρος
1972–73Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ1–0Γ. Καραϊσκάκης
1973–74ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός2–2 (4-3 π)Ν. Γκούμας
1980–81Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ3–1Ν. Γκούμας
1991–92ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός1–1Τούμπα
>> Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ2-0Γ. Καραϊσκάκης
2000–01ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός4–2Ν. Γκούμας

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ