Πρώτος τελικός μετά το 2014 για τον Παναθηναϊκό – Τι είχε κάνει αυτή την οχταετία

Πρώτος τελικός μετά το 2014 για τον Παναθηναϊκό – Τι είχε κάνει αυτή την οχταετία

Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε το εμπόδιο της Λαμίας και θα διεκδικήσει το Κύπελλο Ελλάδος για πρώτη φορά μετά το 2014.

Η σεζόν 2013-2014 ήταν η τελευταία που ο Παναθηναϊκός έφτασε έως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Και το κατέκτησε, επικρατώντας με 4-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο απέναντι στον ΠΑΟΚ. Με προπονητή τον Γιάννη Αναστασίου, με χατ τρικ του Μάρκους Μπεργκ και με ένα γκολ του Νίκου Καρελη, οι πράσινοι κατακτούσαν το Κύπελλο, που ήταν και το τελευταίο που μπήκε στην τροπαιοθήκη της ΠΑΕ. Με την πρόκρισή του απέναντι στη Λαμία ο Παναθηναϊκός φτάνει έπειτα από οχτώ χρόνια σε έναν τελικό και περιμένει πλέον να δει ποιον από τους Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ θα έχει αντίπαλο. Με τον ΠΑΟΚ ήταν η τελευταία φορά που αγωνίστηκε σε τελικό, ενώ απέναντι στον Ολυμπιακό είχε βρεθεί το μακρινό 2004, όταν οι πράσινοι επικράτησαν με 3-1 στη Νέα Σμύρνη και είχαν κατακτήσει το νταμπλ.

Τι είχαν κάνει όλην την προηγούμενη οχταετία οι πράσινοι στον θεσμό και πόσες φορές έφτασαν κοντά σε συμμετοχή σε τελικό; Το 2016-17 ήταν ξανά σε ημιτελικό Κυπέλλου και ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκαν εκεί όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα πήγαιναν στον επαναληπτικό ως το απόλυτο φαβορί. Ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο με 2-0 στο πρώτο ματς και ανέβαινε στην Τούμπα για να υπερασπιστεί το σκορ που είχε κατακτήσει. Στο… περιβόητο παιχνίδι με τον Κύζα διαιτητή, σε ένα από τα ματς που έχουν προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες και πιο έντονες αντιδράσεις του Παναθηναϊκού για αντιμετώπιση από τη διαιτησία την τελευταία οχταετία. Και όχι άδικα.

Σε ένα ματς που ο Κύζας είχε αρνηθεί δύο πέναλτι στον Παναθηναϊκό με το αποτέλεσμα στο 0-0, είχε αφήσει αδικαιολόγητα τους πράσινους με δέκα παίκτες και είχε δώσει ανύπαρκτο φάουλ από το οποίο ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ, το τελικό 4-0 είχε στερήσει από τους πράσινους τη συμμετοχή τους σε έναν τελικό. Ηταν η μοναδική φορά από το 2014 και μετά που ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει σε ημιτελικά Κυπέλλου.

Πριν και μετά απ’ αυτό το τριφύλλι αποχαιρετούσε τον θεσμό από νωρίς. Τη σεζόν 2014-15, μία χρονιά μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από την Ξάνθη με μία ήττα στην εκτός έδρας (0-1) και ισοπαλία με 1-1 στη Λεωφόρο.

Μια χρονιά αργότερα ο Ατρόμητος ήταν εκείνος που πέταξε εκτός Κυπέλλου τους πράσινους, με το 0-0 της Λεωφόρο και το υπέρ του 1-0 στο Περιστέρι, ενώ τις σεζόν 2017-18 και 2018-19 ήταν η νυν αντίπαλος των πράσινων, Λαμία, εκείνη που έκανε δύο μεγάλες εκπλήξεις. Την πρώτη φορά με το εκπληκτικό 4-1 στο πρώτο ματς στη Λαμία, με το γήπεδο να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου χιονισμένο και τους πράσινους να μην μπορούν να το ανατρέψουν, κερδίζοντας μόνο 1-0 στον επαναληπτικό. Μια χρονιά αργότερα και πάλι για τη φάση των «16» του θεσμού, οι πράσινοι… διψούσαν για ρεβάνς, αλλά η Λαμία τους πλήγωσε ξανά.

Επικράτησε με 1-0 στην έδρα της, στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα, αλλά με 4-3 στα πέναλτι η Λαμία πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά. Μια μέρα αργότερα έγινε γνωστό πως η ομάδα της Φθιώτιδας είχε κάνει – λανθασμένα – τέταρτη αλλαγή στην παράταση, χωρίς αυτό να επιτρέπεται, με τον Παναθηναϊκό να έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ένσταση για να πάρει την πρόκριση στα χαρτιά, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Τις δύο προηγούμενες σεζόν ο Παναθηναϊκός κατάφερε να προχωρήσει μέχρι τα προημιτελικά, ωστόσο αποκλείστηκε τόσο πέρσι, όσο και πρόπερσι με δύο ήττες στη συγκεκριμένη φάση. Το 2019-20 έχασε από τον ΠΑΟΚ με 2-0 στην Τούμπα και με 1-0 στον επαναληπτικό του Ολυμπιακού Σταδίου, ενώ πέρσι αποκλείστηκε από τον εκπληκτικό ΠΑΣ Γιάννινα του Αργύρη Γιαννίκη, χάνοντας με 2-1 στο Αγρίνιο (ο ΠΑΣ έπαιξε εκεί λόγω ακαταλληλότητας των Ζωσιμάδων) και με το ίδιο σκορ στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Η… αναμονή έλαβε τέλος μετά από οχτώ χρόνια. Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος και στις 21 Μαΐου θα διεκδικήσει το πρώτο του τρόπαιο μετά το 2014.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ