ΑΕΚ – ΠΑΟΚ : Ο πρώτος τελικός ήταν… επεισοδιακός! (vds+pics)

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ : Ο πρώτος τελικός ήταν… επεισοδιακός! (vds+pics)

To10.gr γυρνάει πίσω το χρόνο στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1983, τον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες. Νικήτρια και τροπαιούχος η ΑΕΚ, επικράτησε με 2-0 του ΠΑΟΚ, σε ένα παιχνίδι που σημαδεύθηκε από σοβαρά επεισόδια και που λίγο έλειψε να μην αρχίσει ποτέ.

Πριν από τον περσινό τελικό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είχαν συναντηθεί ξανά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας το μακρινό 1983, συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου. Ενας τίτλος ο οποίος κατέληξε στα χέρια της Ενωσης, η οποία επικράτησε με 2-0 (27΄ Μαύρος, 80’΄Βλάχος) σε ένα παιχνίδι το οποίο σημαδεύθηκε από μεγάλης έκτασης επεισόδια.

Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από 72.000 οπαδούς ΟΑΚΑ (στην πλειοψηφία τους οπαδούς των κιτρινόμαυρων) και ήταν ο πρώτος αγώνας ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες που διεξήχθη στο στάδιο αυτό. Κι αυτό καθώς είχαν προηγηθεί μόνο διεθνείς αγώνες του κυπέλλου Πρωταθλητριών και της Εθνικής ομάδας.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν ήταν τόσο σοβαρά που λίγο έλειψε ο τελικός να ματαιωθεί! Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και συνεχίστηκαν με ταραχές ανάμεσα στους υποστηρικτές και των δύο ομάδων. Το ξεκίνημα έγινε κατά την πορεία των οπαδών των ασπρόμαυρων:

Η εφημερίδα Αθλητική Ηχώ έγραψε χαρακτηριστικά: «Από νωρίς συμπαγής μάζα οπαδών του ΠΑΟΚ έκανε θρύψαλα τζαμαρίες και παρμπρίζ αυτοκινήτων στη Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία και Καλογρέζα. Μετά, όταν έφτασαν στο βοηθητικό στάδιο έκαναν μεγάλες ζημιές και συγχρόνως αισχρές χειρονομίες στις αθλήτριες που γυμνάζονταν εκεί. Μέσα στο στάδιο ξήλωσαν καθίσματα προ του αγώνα και έσπασαν τον ένα πάγκο των αναπληρωματικών. Ο κ. Σαβράμης – διευθυντής σταδίου – προσπάθησε να ματαιώσει τη διεξαγωγή του αγώνα, αλλά δεν ήταν δυνατόν και ο φωτεινός πίνακας έγραψε 100.000 δραχμές αποζημίωση για ζημιές στο στάδιο χρεώνεται ο ΠΑΟΚ.

Αργότερα ο κ. Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης έδωσε εντολή στον κ. Δαυίδ να μπλοκαριστούν οι εισπράξεις για να καλυφθούν οι ζημιές και μετά πρόσθεσε: «Ποτέ πια το στάδιο σε ελληνικές ομάδες, αυτό ήταν το τέλος»».

Να σημειώσουμε ότι για να καταστεί δυνατό να έχουμε σέντρα στο ματς, χρειάστηκε τόσο η προσπάθεια να πειστεί ο διευθυντής του ΟΑΚΑ ώστε να συναινέσει , αλλά και να μιλήσουν δια μικροφώνου οι δύο αρχηγοί των ομάδων, Γιώργος Κούδας και Βαγγέλης Βλάχος.

Ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ τους είπε: «Φίλαθλοι, σεβαστείτε την ελληνική φυλή και διαφυλάξτε το Στάδιο». Από την πλευρά του ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ είπε: «Αποδείξτε το φίλαθλο πνεύμα που σας διακρίνει και σεβαστείτε το Στάδιο που ανήκει σε όλους μας».

Οι ζημιές που προκλήθηκαν ανήλθαν στο ποσό των 3.000.000 δραχμών. Ακόμη οι Αρχές προέβησαν σε 40 συλλήψεις, ενώ είχαμε 13 τραυματίες και πολλές τζαμαρίες καταστημάτων και παρμπρίζ αυτοκινήτων σπασμένα.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι η ΑΕΚ του Σενέκοβιτς στέφθηκε Κυπέλλούχος χάρη σε γκολ που σημείωσαν οι Θωμάς Μαύρος και Βαγγέλης Βλάχος στο 27ο και το 80ο λεπτό αντίστοιχα. Παράλληλα ο Βλάχος έγινε ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία του θεσμού που σήκωσε το τρόπαιο, καθώς ήταν μόλις 21 ετών. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Μαύρος που σημείωσε 12 γκολ.

Να αναφέρουμε οτι στο 38’ έγινε μια φάση που έβαλε φωτιά στο ματς. Ο Κωστίκος σκόραρε, ο διαιτητής του αγώνα Αντώνης Βασσάρας υπέδειξε οφσάιντ και αυτή τη απόφαση αποτέλεσε την αφορμή προκειμένου να αρχίσουν σοβαρά επεισόδια με… μπόλικο ξύλο στις εξέδρες.

Πάντως από πλευράς ΠΑΟΚ το αποτέλεσμα κρίθηκε άδικο. Ο προπονητής των ασπρόμαυρων ΠΑΟΚ Χάινς Χέερ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν το πιο άδικο αποτέλεσμα από τους 25 τελικούς που έχω παρακολουθήσει. Εμείς είχαμε τις μεγάλες ευκαιρίες, αλλά μας κυρίευσε νευρικότητα. Συγχαίρω πάντως την ΑΕΚ. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Ήλπιζα ότι θα φύγω με έναν τίτλο από τον ΠΑΟΚ. Δεν το καταφέραμε όμως και είναι απογοητευμένος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γιώργου Κούδα: «Παίξαμε πολύ καλά. Από την πλευρά μας νομίζω ότι προσπαθήσαμε και δώσαμε στον κόσμο το θέαμα που περίμενε. Η ΑΕΚ εκμεταλλεύθηκε τις δύο από τις πολύ λίγες ευκαιρίες που δημιούργησε και κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδος. Λυπάμαι γιατί δεν μπόρεσα να πανηγυρίσω τώρα, στο τέλος της καριέρα μου έναν τίτλο».

Να αναφέρουμε οτι στο εν λόγω ματς σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε αγώνα ελληνικών ομάδων, αφού κόπηκαν 72.240 εισιτήρια και έτσι καταρρίφθηκε η επίδοση που κρατούσε από τις 24 Ιανουαρίου 1971 στο Καυτανζόγλειο στον αγώνα Ηρακλής – Παναθηναϊκός (1-0) που είχαν κοπεί 46.634 εισιτήρια.

Αξίζει πάντως να παραθέσουμε και μερικά στοιχεία για τον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης. Μετείχαν συνολικά 74 ομάδες (18 Α’ εθνικής, 40 Β’ εθνικής και 16 Γ’ εθνικής κατηγορίας) και διεξήχθη σε 6 γύρους, μαζί με τον τελικό. Επιλέον παίχθηκε κι ένας εξτρά γύρος ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο, με μόλις 5 ζευγάρια, ώστε οι ομάδες που θα συνέχιζαν να είναι 32. Για πρώτη φορά μετείχαν στη διοργάνωση ομάδες Γ’ εθνικής, καθώς η συγκεκριμένη εθνική κατηγορία δημιουργήθηκε επισήμως εκείνη την αγωνιστικό σεζόν.

ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ συναντήθηκαν για 4η συνεχόμενη χρονιά στο κύπελλο (τις τρεις προηγούμενες είχε προκριθεί ο ΠΑΟΚ), αλλά και 5 χρόνια μετά τη νίκη της ΑΕΚ στον τελικό του 1978. Η Ένωση στην πορεία της προς τον τελικό απέκλεισε μεταξύ άλλων τον Ολυμπιακό με 2 νίκες στον προημιτελικό (2-1 και 1-0) και τον Ηρακλή δύσκολα με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ στον ημιτελικό (3-1 και 0-2). Αντίθετα ο ΠΑΟΚ απέκλεισε μόνο μία ομάδα Α’ εθνικής, την υποβιβασθείσα τη χρονιά εκείνη Ρόδο (ημιτελικός).

Νωρίτερα ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό με εντυπωσιακή εμφάνιση στην παράταση επικρατώντας με 1-0 και 0-4 στο δεύτερο ματς στην παράταση.

Εκεί η ΑΕΚ έφτασε στην κατάκτηση του κυπέλλου κερδίζοντας με σκορ 2-0, ενώ θα έπρεπε να περιμένει άλλα 13 χρόνια μέχρι να το ξανακατακτήσει.

Στην πλατείας Ομονοίας είχαν συγκεντρωθεί οι οπαδοί του ΠΑΟΚ


ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 (ημίχρονο: 1-0)

Τετάρτη 29 Ιουνίου 1983

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο
Σκόρερς: Μαύρος (27′ σουτ), Βλάχος (80′ σουτ)
Διαιτητής: Αντώνης Βασάρας (Θεσσαλονίκης) — Επόπτες: Κουναλάκης, Γερμανάκος
Εισιτήρια: 72.240
Τηλεοπτική μετάδοση: ΕΡΤ 2 (Γιάννης Αργυρίου)

ΑΕΚ: Αρβανίτης – Γ εωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65′ Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλλής, Δίντσικος (65′ Pάντoνιτ), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος

Προπονητής: Χέλμουτ Σενέκοβιτς (Αυστριακός).

ΠΑΟΚ: Φορτούλα – Σκαρτάδος, Ψαρράς, Αλαβάντας, Σίγγας, Δαμανάκης (75′ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.

Προπονητής: Χάινς Χέερ (Δυτικογερμανός).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ