Όταν ο Κοντονής διέκοπτε το Κύπελλο «για λόγους ασφάλειας» και αποφάσιζε τους βοηθούς του τελικού!

Όταν ο Κοντονής διέκοπτε το Κύπελλο «για λόγους ασφάλειας» και αποφάσιζε τους βοηθούς του τελικού!

Ακριβώς 2 χρόνια πριν ο Σταύρος Κοντονής αποφάσιζε διέκοπτε το Κύπελλο στα ημιτελικά, «δικαιολογώντας» τα επεισόδια των οπαδών του ΠΑΟΚ, εν συνεχεία διέκοπτε επί έναν μήνα τον τελικό ΑΕΚ-Ολυμπιακός (στο άδειο ΟΑΚΑ) για να αποφασίσει τον διαιτητή και τους βοηθούς. Τώρα κοιτάζει την Αθήνα να καίγεται...

Το ποδόσφαιρο παίζεται σε άλλα «γήπεδα» τις τελευταίες δύο ημέρες. Στους δρόμους και τις πλατείες. Αλλά όχι με την αθώα έννοια του ρομαντικού παρελθόντος. Αλλά με εκείνη της ωμής, ακραίας και επαναλαμβανόμενης βίας, των ακραίων συμπεριφορών, των μολότοφ, του πετροπόλεμου, των μαχών σώμα με σώμα. Με τις περισσότερες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας να… λαμπαδιάζουν από τις κροτίδες, τις βόμβες και τα μπουκάλια με βενζίνη και στουπί. Και την ίδια στιγμή, η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, όλοι, απόντες.

Κι όμως, λίγα χρόνια πριν ο Σταύρος Κοντονής είχε επιδείξει διαφορετική στάση και… ευαισθησία στο θέμα. Με τη διαφορά ότι τότε ο Ολυμπιακός ήταν στο κάδρο. Αρα, όλα θα ήταν «καλώς καμωμένα». Με τον πολυπράγμονα, τότε υφυπουργό αθλητισμού, κ. Κοντονή να δείχνει την ευαισθησία του για το… κοινό καλό και να διακόπτη τον θεσμό του Κυπέλλου στην ημιτελική του φάση. Γιατί; Διότι τότε συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι «δημόσιας τάξης». Γιατί; Επειδή τότε (02/03/2016) οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν αποφασίσει να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο του πρώτου ημιτελικού με τον Ολυμπιακό, αντιδρώντας στην απόφαση του διαιτητή Παππά να μην δώσει πέναλτι σε ανατροπή του Μακ από τον Καπίνο.

Την επομένη του αγώνα και ενώ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ διέκοψαν το παιχνίδι της Τούμπας, τραυματίζοντας σοβαρά άνδρες των ΜΑΤ που προσπάθησαν να τους απωθήσουν, ο κ. Κοντονής έστειλε αρχικά επιστολή στην ΕΠΟ, στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Μετά τα χθεσινά επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ενεργώντας σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του ν. 4326/15, απέστειλε σήμερα το πρωί προς την Ε.Π.Ο. και τη Δ.Ε.Α.Β. έγγραφο με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά τη χθεσινοβραδινή (02-03-2016) αναμέτρηση μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, διοργανώτρια αρχή του οποίου είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ζητάμε την κατά το άρθρο1 παρ.3 του ν.4326/2015 γνώμη σας, εντός της ημέρας και το αργότερο μέχρι τις 16.00 μμ – ενόψει και της επικείμενης (03-03-2016, ώρα 19.30 μμ) αναμέτρησης ΑΕΚ-Ατρόμητος για τα ημιτελικά του θεσμού – προκειμένου να εξεταστεί εάν και κατά πόσο συντρέχουν οι λόγοι για την έκδοση της προβλεπόμενης στην ανωτέρω διάταξη απόφασης του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού περί διακοπής της εν λόγω διοργάνωσης»».

Λίγες ώρες αργότερα και παρά την αντίθετη άποψη της ΕΠΟ, η απόφαση-μνημείο του Ζακυνθινού πολιτικού είχε γίνει επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Μία ανακοίνωση συλλεκτικής, ιστορικής σημασίας, στην οποία ο Ολυμπιακός εμφανίζεται ως… θύτης, ο διαιτητής ουσιαστικά παρουσιάζεται ως υπαίτιος όσων συνέβησαν, η ΕΠΟ κρίνεται… ακατάλληλη, ενώ δεν γίνεται η η παραμικρή αναφορά στους οπαδούς του ΠΑΟΚ που διέκοψαν βιαίως ένα παιχνίδι, τραυμάτισαν αστυνομικούς και καταδίκασαν την ομάδα τους.

ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΕΣΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΟΣΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΑΝ, Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

«Απόφαση Στ. Κοντονή για οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2016

  1. Η καταδίκη της βίας και των αγριοτήτων στους αγωνιστικούς χώρους γίνεται από την κυβέρνηση χωρίς αιρέσεις, αστερίσκους και προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση λειτουργεί υπονομευτικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται να παταχθούν τα αντικοινωνικά φαινόμενα και στην ουσία τα υποθάλπει και τα νομιμοποιεί.

2. Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο ίδιος διαιτητής ο οποίος εφάρμοσε αυστηρά τον κανονισμό της Ε.Π.Ο. (και όχι νόμο όπως ορισμένοι αναφέρουν) τον Νοέμβριο για τα ίδια και χειρότερα γεγονότα αποπειράθηκε τρεις φορές κατά παράβαση των ίδιων κανονισμών, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το χθεσινό αγώνα.

3. Επίσης εύλογα είναι τα ερωτηματικά που συνεχώς προκαλούνται στην κοινή γνώμη, ως προς τα κριτήρια ορισμού διαιτητών από την Κ.Ε.Δ. σε κρίσιμους αγώνες, όταν κατά τεκμήριο, ικανότεροι διαιτητές ορίζονται να διαιτητεύσουν λιγότερο κρίσιμους αγώνες. Οι διοικήσεις της Ε.Π.Ο. και της Κ.Ε.Δ. οφείλουν να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις και να μην παριστάνουν τους θιγόμενους.

4. Είναι ανάγκη στη σημερινή κατάσταση όλοι οι παράγοντες των ομάδων να αντιληφθούν ότι εμπρηστικές δηλώσεις, μετάθεση ευθυνών πάντα σε άλλους για όσα συμβαίνουν και δικαιολόγηση των εκτρόπων, δημιουργούν περιβάλλον καταστροφής, διάλυσης και ανυποληψίας του ποδοσφαίρου.

5. Αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι η Ε.Π.Ο. δεν είναι ικανή να παρέμβει με γενναίες λύσεις στις διαχρονικές παθογένειες που η ίδια με τις πρακτικές της δημιούργησε. Η ανισονομία, η αναξιοπιστία και η εσωστρέφεια έχουν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη βία στους αγωνιστικούς χώρους και συνιστούν τη βασική αιτία της σημερινής εξέλιξης.

6. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και κυρίως της έντονης καχυποψίας και αμφισβήτησης που οδηγούν στην αναξιοπιστία, σε βαρβαρότητες στους αγωνιστικούς χώρους και τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και της έννομης τάξης, αποφασίστηκε η οριστική διακοπή κάθε διαδικασίας και αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο όπως προβλέπεται στο Νόμο και αφού τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

7. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Όσοι δε, δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όσα με συνέπεια και μεθοδικότητα πράττει, να γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω αποφάσεις».

Σε 337 λέξεις η λέξει ΠΑΟΚ δεν αναφέρθηκε πουθενά, παρότι η διακοπή της διοργάνωσης έγινε εξαιτίας των οπαδών του Δικεφάλου! Τότε σχεδόν λίγοι κατάλαβαν τη σκοπιμότητα αυτής της ανακοίνωσης. Με τους περισσότερους να στέκονται στο γεγονός ότι ο Κοντονής είχε μένος (και δεν το έκρυβε, ούτε ώρα το κάνει άλλωστε), εναντίον του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη. Αυτή όμως ήταν μόνο η αλήθεια. Διότι λίγοι είχαν αντιληφθεί τότε το πραγματικό εύρος της σχέσης Σαββίδη-ΣΥΡΙΖΑ. Λίγοι είχαν αντιληφθεί ότι μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ θα ήταν ο επιχειρηματικός πολιορκητικός κριός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ

Κι όμως, ο Κοντονής δεν ήταν ικανοποιημένος τότε με το δημιούργημά του και φρόντισε να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι το ζητούμενο ήταν ο Ολυμπιακός και τίποτε άλλο. Ούτε η νομιμότητα, ούτε η διαφάνεια, ούτε τίποτε. Αυτός ο γίγας της πολιτικής σκηνής του τόπου, λοιπόν, αποφάσισε να αναβάλλει επί έναν μήνα τον τελικό του Κυπέλλου της ίδιας σεζόν, απαιτώντας από την ΕΠΟ να βάλει τον διαιτητή (Σιδηρόπουλο) και εν συνεχεία τους… βοηθούς (Ευθυμιάδη, Κωσταρά αντί των επιλεγμένων Αλεξέα, Πετρόπουλου) της δικής του αρεσκείας! Ετσι, ο Ολυμπιακός έπαιξε για τελευταία φορά επίσημο παιχνίδι στις 17 Απριλίου 2016 και κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ακριβώς έναν μήνα μετά, στις 17 Μαΐου 2016!

Ο αγωνιστικός στόχος είχε ήδη επιτευχθεί, αλλά ο «Υπουργάρας» (κατά τον Μελισσανίδη) είχε κι άλλο πλάνο για τη… γιορτή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν και αρχικά είχε αποφασίσει να διεξαχθεί το παιχνίδι με μαθητές (σε περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά!), εν συνεχεία αποφάσισε να επιτρέψει την παρουσία από 200 οπαδών κάθε ομάδας στα επίσημα του ΟΑΚΑ. Οπαδών… εκλεκτών, που σε συνδυασμό με μια σειρά από καταγγελίας για παρουσία ποινικών στο γήπεδο, έκανε το δημιούργημα Κοντονή, να μείνει στην ιστορία, ως ό,τι χειρότερο έχει δει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ. Ε ΚΑΙ;

Εκείνο το Κύπελλο διακόπηκε για επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Από οπαδούς του ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα. Τώρα, όμως, για την Πολιτεία δεν τρέχει τίποτα. Η Αθήνα καίγεται από μεταφερόμενους χούλιγκαν. Περιουσίες ανθρώπων καταστρέφονται, αλλά τώρα ο Κοντονής μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Δεν είναι στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δεν χρειάζεται να πάρει κάποια απόφαση που να στενοχωρήσει τον Ιβάν. Αρα, κοιμάται ήσυχος. Αρα, ο τελικός μπορεί να διεξαχθεί κανονικά. Καθώς (τι ειρωνεία) και ο Σιδηρόπουλος είναι στη θέση του. Εστω ως 4ος του… Ισπανού Μπορμπαλάν. Γιατί στην εποχή της εξυγίανσης, για την οποία τόσο μόχθησε (και) ο Κοντονής, το ποδόσφαιρό μας έγινε Ισπανία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ