Τσάβι – Το όνειρο και ο τρόπος που θα εκτοξεύσει (ξανά) την Μπαρτσελόνα (pics, vids)

Τσάβι – Το όνειρο και ο τρόπος που θα εκτοξεύσει (ξανά) την Μπαρτσελόνα (pics, vids)

Ο Τσάβι βρίσκεται μία ανάσα από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα και ετοιμάζεται να δώσει... σάρκα και οστά στο μεγάλο του όνειρο, με μοναδικό στόχο να επαναφέρει τον σύλλογο στην κορυφή του ποδοσφαιρικού πλανήτη!

Κούμαν τέλος! Η ήττα από τη Ράγιο Βαγιεκάνο φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς λίγη ώρα αργότερα, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την απόλυση του Ολλανδού τεχνικού, ο οποίος έκατσε στη Βαρκελώνη για περίπου 17 μήνες.

Μία εξέλιξη που ήταν θέμα χρόνου, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρόναλντ Κούμαν έχανε συνεχώς πόντους, με τον… Φαλκάο να τον στέλνει εν τέλει εκτός Βαρκελώνης. Και όπως όλα δείχνουν, ο Ζουάν Λαπόρτα έχει βρει τον αντικαταστάτη του.

Οι «μπλαουγκράνα» ανακοίνωσαν πως ο Σέρχι Μπαρχουάν της Β’ ομάδας, θα είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει τα «κλειδιά» για το προσεχές διάστημα. Μέχρι να κλείσει το deal με τον αντικαταστάτη του Κούμαν. Ο οποίος θα είναι ο Τσάβι.

Όπως αναφέρουν οι Ισπανοί, ο «θρύλος» του συλλόγου τα έχει βρει σε όλα με τον Ζουάν Λαπόρτα και αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο ερχομός του πάντως αναμένεται μετά τη διακοπή, καθώς θα πρέπει να πάρει και το «διαζύγιο» από την Αλ Σαντ η οποία δεν πρόκειται να του σταθεί εμπόδιο, με τον Τσάβι να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο.

Το παντοτινό του όνειρο παίρνει σάρκα και οστά

Δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να επιστρέψει κάποια στιγμή στον σύλλογο. Από το 2015, όταν και αποχώρησε από τον σύλλογο, ο Τσάβι είχε δηλώσει ανοιχτά πως κάποια μέρα θα επέστρεφε στο κλαμπ της καρδιάς του, από κάποιο άλλο πόστο. Το οποίο ωστόσο όλοι γνώριζαν από τότε.

Το μεγάλο όνειρο του Τσάβι, ήταν να προπονήσει κάποτε την Μπαρτσελόνα. Να δώσει συνέχεια στο έργο του Γιόχαν Κρόιφ, το οποίο εξέλιξε ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Να γράψει το δικό του… part στη φιλοσοφία των «μπλαουγκράνα», την οποία κατέρριψαν οι τελευταίοι προπονητές.

«Είναι σαν τα supercars. Ο Κρόιφ ήταν το πρώτο μοντέλο των supercars, ο Γκουαρντιόλα το δεύτερο και ο Τσάβι θα είναι το τρίτο. Είναι στην ίδια κατηγορία», είχε αναφέρει στο ντοκιμαντέρ «Take the ball, pass the ball» ο Ντάνι Άλβες πριν από μερικά χρόνια.

Μία προφητεία, από τον Βραζιλιάνο μπακ, καθώς ο Τσάβι ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή.

Ένας… total footballer 

Προφανώς και ο Τσάβι είναι ένας «Κροϊφίστα». Ένας προπονητής που βαδίζει στα χνάρια του Γιόχαν Κρόιφ. Που ακολουθεί κατά γράμμα τη φιλοσοφία του Ολλανδού «θρύλου». Όπως έκανε και συνεχίζει να το κάνει ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Και έτσι θέλει να ανεβάσει την Μπαρτσελόνα και πάλι στην κορυφή της Ισπανίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

«Είμαι κολλημένος με την κατοχή», παραδέχεται ο ίδιος στο μίνι-ντοκιμαντέρ που έχει στο «The Coaches’ Voice». «Σημασία δεν έχει ο σχηματισμός αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο.

Θέλω την κατοχή. Υποφέρω όταν δεν έχουμε την μπάλα. Θέλω ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Total football. Δεν θέλω να έχουμε την κατοχή, απλώς για να την έχουμε. Πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα, επιθέσεις και να «πληγώνουμε» τον αντίπαλο», αναφέρει στην αρχή, δείχνοντας έτσι τις… ορέξεις του.

Θιασώτης του 3-4-3 και η… μανία με την υπεραριθμία  

Μπορεί να είναι «οπαδός» του Κρόιφ, ωστόσο ο ίδιος εφαρμόζει τη φιλοσοφία, μέσω ενός διαφορετικού… μονοπατιού. Όλα αυτά τα χρόνια που κάνει «θραύση» με την Αλ Σαντ, παρατάσσει την ομάδα του με σύστημα 3-4-3.

Μπορεί να είναι διαφορετικό από το 4-3-3 του Κρόιφ και του Γκουαρντιόλα, ωστόσο στο χορτάρι εφαρμόζει ό,τι ακριβώς λέει το total football.

«Θέλω να ανοίγουμε το παιχνίδι και στο μήκος και στο πλάτος. Σε κατάσταση επίθεσης, ο τελευταίος παίκτης της ομάδας να πατάει τη γραμμή του κέντρου. Να δημιουργούμε σε όλους τους χώρους αριθμητικό πλεονέκτημα. Θέλω να έχουμε την κατοχή όσο περισσότερο γίνεται στον χώρο του αντιπάλου», αναφέρει πριν αναλύσει όλο του το σκεπτικό.

Τα «κλειδιά» σε κατάσταση άμυνας, η υπεραριθμία, τα φουλ μπακ και το… ρίσκο

Κλειδί όλου του συστήματος όταν αμύνεται είναι το αμυντικό χαφ της ομάδας. Καταλυτικοί είναι και οι ποδοσφαιριστές που παίζουν ως μπακ, ενώ ο ίδιος παραδέχεται πως παίρνει και ένα μεγάλο ρίσκο το οποίο πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο.

«Όταν αμυνόμαστε… Κλειδί όλου του πρέσινγκ είναι το αμυντικό χαφ που πρέπει να καθοδηγεί με τον ρυθμό του και να δίνει το σύνθημα. Ο επιθετικός και ένας εκ των δύο εσωτερικών μέσων πιέζουν τα στόπερ για να μην έχει εύκολη πάσα ο τερματοφύλακας, το αμυντικό χαφ κλείνει τον ελεύθερο παίκτη του άξονα και μαζί ανεβαίνουν και τα δύο πλάγια φουλ μπακ για να κλείσουν τους δικούς τους χώρους».

Και προσθέτει: «Ο ένας εκ των αμυντικών μας ανεβαίνει και κλείνει προς τα μέσα τον επιπλέον χαφ. Έτσι μένει ο τελευταίος μας αμυντικός με τον επιθετικό της αντίπαλης ομάδας. Εκεί είναι και το ρίσκο, διότι συνήθως ο τερματοφύλακας θα κάνει το ελεύθερο χτύπημα και θα προσπαθήσει να ψάξει τον επιθετικό του, ο οποίος σε περίπτωση που κερδίσει την εναέρια μονομαχία μας βάζει σε κίνδυνο για μία γρήγορη αντεπίθεση. Αυτό είναι όμως το ρίσκο και το παίρνουμε», αναφέρει στο μίνι-ντοκιμαντέρ.

Τα λεγόμενα του Τσάβι αποδεικνύουν πως είναι πράγματι ένας άνθρωπος που κατευθύνεται στη φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα. Στον τρόπο παιχνιδιού που θέλει ο Λαπόρτα και όλοι οι φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα να βλέπουν την ομάδα τους, με τον 41χρονο να ετοιμάζεται να αρπάξει την ευκαιρία, να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και να επαναφέρει ξανά τους «μπλαουγκράνα» στην κορυφή. Όπως έκανε και ως ποδοσφαιριστής μαζί με τη «χρυσή» γενιά της Μασία…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ