Ατλέτικο – Σιμεόνε: Σε αναζήτηση του χαμένου εαυτού (pics)

Ατλέτικο – Σιμεόνε: Σε αναζήτηση του χαμένου εαυτού (pics)

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε και η... δική του Ατλέτικο Μαδρίτης βρίσκονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με την εξής πρόκληση: να βρουν την χαμένη τους ταυτότητα.

«Οι εξηγήσεις είναι απλά δικαιολογίες. Δεν ξεκινήσαμε άσχημα, θα μπορούσαμε να είχαμε προκαλέσει ζημιά, αλλά δεν ήμασταν ακριβείς στο τελείωμα κι έτσι η Καραμπάχ κατάφερε να σκοράρει. Στη συνέχεια ήμασταν νευρικοί, είχαμε άγχος. Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε και ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο σκοράρισμα. Όταν σκοράρεις ο κόσμος μιλάει για τη δύναμη και το κουράγιο σου. Όταν δεν βρίσκεις το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, η γνώμη του κόσμου αλλάζει», αυτά ήταν τα λόγια του Ντιέγκο Σιμεόνε μετά την εντός έδρας ισοπαλία της Ατλέτικο κόντρα στην Καραμπάχ (1-1) στο πλαίσιο των ομίλων του Champions League. Ισοπαλία που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η φιναλίστ του 2014 και του 2016 εκτός της φάσης των «16»… και ο «μαέστρος» της για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση.

Ο άνθρωπος που άλλαξε την σύγχρονη Ιστορία της Ατλέτικο Μαδρίτης, βιώνει την πιο δύσκολη φάση στην καριέρα του στον πάγκο της. Ο προπονητής που άλλαξε τα δεδομένα για τους «ροχιμπλάνκος», που τους έδωσε ταυτότητα, χαρακτήρα, προσπαθεί να κρατήσει το οικοδόμημά του στέρεο. Να νικήσει τα ρήγματα, να απορροφήσει τους κραδασμούς, να βρει το μαχαίρι και να το βάλει και πάλι στα δόντια. Να θυμίσει σε όλη την Ευρώπη ότι είναι  αυτός που έδωσε το «είναι» του σε έναν ολόκληρο «οργανισμό», σε μία ομάδα και την μετέτρεψε στην πιο σκληροτράχηλη ομάδα της Ισπανίας, της Ευρώπης πιθανόν.

«Η προσπάθεια δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης»

Την χρονική περίοδο που ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε συστήσει στην Ευρώπη το «θαύμα» της βιονικής Μπαρτσελόνα, ο «Τσόλο» ενδιαφερόταν μόνο να προσπαθήσει. Δεν τον ένοιαζε να παίξει θεαματικό ποδόσφαιρο. Ήξερε, όμως, τι ήθελε να κάνει και το κατάφερε. Μετέτρεψε μια ολόκληρη ομάδα σε στρατό και «όρκισε» τους στρατιώτες του σε μια μάχη μέχρι τέλους. Σε μια μάχη που δεν μετράνε τα μπάτζετ αλλά το πάθος, η καρδιά και η επιθυμία.Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έκανε όλη την Ευρώπη να φοβάται την δική του Ατλέτικο, κι αν όχι να την φοβάται, τότε σίγουρα να τη σέβεται.

«Δεν κερδίζουν πάντα οι καλοί, αλλά σίγουρα αυτοί που μάχονται»

Μετά το τελευταίο εκτός έδρας παιχνίδι της Ατλέτικο Μαδρίτης κόντρα στην Ντεπορτίβο Λακορούνια και το γκολ στην εκπνοή του Τόμας Πάρτεϊ (1-0), ο προπονητής των «ροχιμπλάνκος», Ντιέγκο Σιμεόνε, μπορεί να ανασάνει λίγο πιο ελεύθερα, να βάλει κάτω τα πράγματα, και να βρει λύσεις στην αγωνιστική καθίζηση της ομάδας την οποία πολλοί του προσάπτουν.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι όμως φτάνει στο τέλος (;) του για τους «Ινδιάνους», καθώς μετά και την τελευταία εντός έδρας ισοπαλία (1-1) με την σαφώς πιο αδύναμη Καραμπάχ, οι Μαδριλένοι έχουν μείνει προτελευταίοι στον όμιλο με τρεις βαθμούς και σχεδόν αποκλεισμένοι κι αυτό είναι κάτι το οποίο οι φίλοι της ομάδας φαίνεται πως δεν μπορούν να διαχειριστούν. Δεν είναι οι τίτλοι που τους λείπουν, ο Σιμεόνε τους υποσχέθηκε μάχη μέχρι τέλους κι αυτό είναι κάτι που αναζητείται αυτήν την περίοδο στην ομάδα, συν την τεράστια αδυναμία στο σκοράρισμα.

Στο παιχνίδι με την Καραμπάχ, οι «ροχιμπλάνκος» είχαν 35(!) ευκαιρίες, τις περισσότερες από κάθε άλλο παιχνίδι τους στο θεσμό από το 2003/04. Απέβησαν όλες άκαρπες.

«Τα παιχνίδια πρέπει να τα παίζεις με το μαχαίρι στα δόντια»

Παράλληλα, όσον αφορά τις εγχώριες υποχρεώσεις, η ομάδα του Σιμεόνε έχει κάνει μια κατώτερη (;) του αναμενόμενου εκκίνηση, όντας 4η στον βαθμολογικό πίνακα της La Liga με συγκομιδή 23 βαθμούς.

Βέβαια, αν κάποιος εξετάσει τα αποτελέσματα των «ροχιμπλάνκος» φέτος, θα δει ότι είναι αήττητοι έχοντας 6 νίκες και 5 ισοπαλίες. Η ομάδα, έχει καταφέρει να μαζέψει περισσότερους βαθμούς, σε αυτό το σημείο του πρωταθλήματος, μονάχα σε 2 σεζόν στο παρελθόν (υπό την παρουσία του Σιμεόνε στον πάγκο).

 Σε όλες τις σεζόν του «Τσόλο» στον «ροχιμπλάνκο» πάγκο στις πρώτες 11 αγωνιστικές του πρωταθλήματος:

Πέρυσι (2016/17): στις 11 πρώτες αγωνιστικές της La Liga, μετρούσε 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες (από Σεβίλλη και Ρεάλ Σοσιεδάδ).

Τη σεζόν 2015/16: 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες (από Ρεάλ Μαδρίτης και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια).

Τη σεζόν 2014/2015: 7 νίκες, 2 ισοπαλίες, δύο ήττες (από τις Ρεάλ Σοσιεδάδ, Βαλένθια).

Τη σεζόν 2013/14: 10 νίκες, μία ήττα (από την Εσπανιόλ).

Τη σεζόν 2012/2013: 9 νίκες, 1 ισοπαλία, μία ήττα (από την Βαλένθια).

Τη σεζόν 2011/12: 3 νίκες, 4 ισοπαλίες, 4 ήττες

Στους ομίλους του Champions League επί θητείας Σιμεόνε

13/14 – (ΟΜΙΛΟΙ: Ατλέτικο Μαδρίτης – Ζενίτ 3-1, Πόρτο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-2, Αούστρια Βιέννης – Ατλέτικο Μαδρίτης 0-3, Ατλέτικο Μαδρίτης – Αούστρια Βιέννης 4-0, Ζενίτ – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1, Ατλέτικο Μαδρίτης – Πόρτο 2-0) Ν:5 Ι:1 

14/15 – (ΟΜΙΛΟΙ: Ολυμπιακός – Ατλέτικο Μαδρίτης 3-2, Ατλέτικο Μαδρίτης – Γιουβέντους 1-0, Ατλέτικο Μαδρίτης – Μάλμε 5-0, Μάλμε – Ατλέτικο 0-2, Ατλέτικο Μαδρίτης – Ολυμπιακός 4-0, Γιουβέντους – Ατλέτικο 0-0 N:4 I:1 H:1

15/16 – (ΟΜΙΛΟΙ: Γαλατασαράι – Ατλέτικο Μαδρίτης 0-2, Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπενφίκα 1-2, Ατλέτικο Μαδρίτης – Αστάνα 4-0, Αστάνα-Ατλέτικο 0-0, Ατλέτικο Μαδρίτης – Γαλατάσαράι 2-0, Μπενφίκα – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-2) N:4 Ι:1 H:1

16/17 – (ΟΜΙΛΟΙ: Αϊντχόφεν – Ατλέτικο 0-1, Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπάγερν 1-0, Ροστόφ- Ατλέτικο 0-1, Ατλέτικο – Ροστόφ 2-1, Ατλέτικο Μαδρίτης – Αϊντχόφεν 2-0, Μπάγερν – Ατλέτικο 1-0) Ν:5 H:1

Τι φταίει και το όνειρο «πεθαίνει» για τον Αργεντινό στη… δική του Ατλέτικο Μαδρίτης;

Μπορεί να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το παραμύθι οδεύει σιγά-σιγά σε ένα… άσχημο τέλος αλλά ο Σιμεόνε δεν έχει μάθει να τα παρατάει. Η Ατλέτικο στις έξι σεζόν παρουσίας του στον πάγκο της, έδινε την αίσθηση ότι θα βρει έναν τρόπο να κερδίσει ακόμα και παιχνίδια στα οποία δεν έπαιζε καλά. Άρα αυτό που πρέπει το σύνολο του έμπειρου κόουτς να ανακτήσει είναι η νοοτροπία του νικητή.

Μέρος του προβλήματος είναι σαφώς και το νέο στάδιο. Το «Wanda Metropolitano» είναι εντυπωσιακό αλλά κρύο, δεν έχει την αύρα του Βιθέντε Καλντερόν το οποίο ήταν σωστό φρούριο για τους στρατιώτες του Σιμεόνε και αποτελούσε φόβητρο για όλους τους αντιπάλους.

Πρόσθετο πονοκέφαλο δημιουργεί και η απαγόρευση μεταγραφών. Οι «ροχιμπλάνκος» μπορεί το καλοκαίρι να απέκτησαν τους Ντιέγκο Κόστα και Βιτόλο, αλλά δεν είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν μέχρι τον Ιανουάριο.

Το ταλέντο δεν λείπει από την ομάδα, αυτό που προβληματίζει είναι ότι πολλοί από τους παίκτες είναι επί του παρόντος εκτός φόρμας, συμπεριλαμβανομένου του Αντουάν Γκριεζμάν ο οποίος έχει παραμείνει 7 σερί αγώνες χωρίς γκολ. Επίσης, τα κόρνερ στα οποία μέχρι πρόσφατα οι «ροχιμπλάνκος» ήταν κυρίαρχοι, φέτος έγιναν η αχίλλειος πτέρνα τους (έχουν δεχτεί από εκείνο το σημείο περισσότερα γκολ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη La Liga).

Παράλληλα ο πιο σκληρός πυρήνας της ομάδας, η ραχοκοκαλιά της, που καλύτερα από όλους ξέρει την ταυτότητα και το αγωνιστικό της πνεύμα: Ντιέγο Γοδίν, Γκάμπι, Χουάνφραν και Φελίπε Λουίς δεν έχουν πια την ίδια ενέργεια στο γήπεδο καθώς όλοι έχουν ξεπεράσει τα 30.

Το συμπέρασμα; Η ευθύνη δεν μπορεί να βαραίνει τον Ντιέγκο Σιμεόνε.

«Το πεπρωμένο μας παίζει άσχημα παιχνίδια μπροστά στο τέρμα», δήλωσε ο 47χρονος μετά τον αγώνα κόντρα στην Καραμπάχ την περασμένη εβδομάδα. Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά για να το νικήσουμε, πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μάχη με τη μοίρα».

«Όπως στις μεγάλες μάχες, έτσι και στο ποδόσφαιρο, δεν νικά ο καλύτερος, αλλά αυτός που είναι περισσότερο αποφασισμένος»

Ο Σιμεόνε δεν υποσχέθηκε ποτέ του θέαμα, κι ας το πρόσφερε σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν υποσχέθηκε ποτέ μια ομάδα βασισμένη σε περίτεχνες ενέργειες, πάσες και δεκάδες γκολ. Μύησε την ομάδα και τους φιλάθλους της στη νοοτροπία του μαχητή. Τους έμαθε να χαίρονται που προσπαθούν, που προσπαθούν πάνω από τις αντοχές και καταφέρνουν το φαινομενικά αδύνατο. Τους έμαθε ότι έχει χώρο στο «modern football» το κατενάτσιο.

Έκανε την άμυνα τέχνη και την προσπάθεια το πιο ισχυρό του όπλο. Αν κάτι φταίει, λοιπόν φέτος, είναι που η καρδιά δεν παίζει πάνω από το ταλέντο. Είναι που οι μαχητές έγιναν ποδοσφαιριστές και μοιάζουν τρωτοί. Ο Σιμεόνε είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει το σκηνικό άρδην. Όπως έκανε και τότε, τον Δεκέμβρη του ’11. Αρκεί να βρουν όλοι τον χαμένο εαυτό τους, την νοοτροπία τους. «Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγετε, να γλιτώσετε, από μένα. Να το θυμάστε»!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ