
Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, μίλησε για την European Super League, τονίζοντας ότι δεν ταιριάζει στην Ευρώπη όπως και το NBA.
Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, μίλησε για τη European Super League και τόνισε ότι δεν ταιριάζει στην Ευρώπη, όπως και το ΝΒΑ. Ανέφερε πως πίσω από όλα δεν είναι η Ρεάλ, αλλά ο Φλορεντίνο Πέρεθ.
Είπε πως η συγκεκριμένη διοργάνωση πάει ενάντια στη βιωσιμότητα των συλλόγων και το οικονομικό σύστημα του ποδοσφαίρου, ενώ τόνισε ότι οι άνθρωποι πίσω από αυτό, δεν ξέρουν τι θέλουν.
Διαβάστε επίσης: Επίσημο: Τέλος από την ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τέμπας
«Φαίνεται πως όλα μπορούν να διορθωθούν με νέες διοργανώσεις και νέες μορφές, αλλά δεν διορθώνονται έτσι. Πρόκειται για μια εδραιωμένη βιομηχανία. Έχει τα ελαττώματά της και χρειάζεται κάποιες διορθώσεις, αλλά είναι μια επιτυχημένη βιομηχανία τα τελευταία 25 χρόνια. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό για το ΑΕΠ. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις των νομοθετικών αποφάσεων στο ποδόσφαιρο. Η European Super League προέρχεται από μια εταιρεία που λέγεται A22.
Πίσω από αυτήν δεν βρίσκεται η Ρεάλ ως σύλλογος, αλλά ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο πρόεδρός της. Αυτός είναι που την ηγείται. Υπήρξε μια απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδικάζει τη δεσπόζουσα θέση της UEFA και της FIFA, αλλά πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά. Σηματοδοτεί το πριν και το μετά για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η απόφαση δεν εγκρίνει τη European Super League. Λέει ότι δεν χρειάζεται να εγκρίνεται από την UEFA, αναγνωρίζει το μονοπώλιο, αλλά απαιτεί ισοτιμία και κανονισμούς που να είναι αυστηροί και διαφανείς.
Μπορεί να υπάρχει αυτή η μονοπωλιακή θέση, αλλά με σαφείς κανονισμούς. Οι ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις πρέπει να βασίζονται στα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται κάθε σεζόν. Όλες οι διοργανώσεις πρέπει να προκύπτουν μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων. Υπάρχουν πάνω από 68.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη.
Υπάρχουν τηλεοπτικά έσοδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά τίθενται σε κίνδυνο με τη European Super League. Στην αρχή, ήταν μια πολύ κλειστή λίγκα. Το ίδιο μοντέλο παρουσιάζει τώρα το NBA με τη FIBA στην Ευρώπη.
Είναι ένα μοντέλο που δεν ταιριάζει στο ευρωπαϊκό πρότυπο. Τον Δεκέμβριο του 2023 παρουσίασαν ένα άλλο μοντέλο και το 2024 ένα ακόμα διαφορετικό. Δεν είναι σοβαρό να παρουσιάζονται τρία διαφορετικά μοντέλα μέσα σε τρία χρόνια. Θέτουν σε κίνδυνο το ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας στην Ισπανία. Τι σημαίνει η μείωση των καθαρών εσόδων στο δικό μας πρωτάθλημα; 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα έσοδα στην Ισπανία. Αν αυτό συνέβαινε τα Σαββατοκύριακα, τα έσοδα θα ήταν κατά 45% χαμηλότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα.
Ό,τι χάνουν τα εθνικά πρωταθλήματα θα μεταφερθεί σε αυτή τη νέα διοργάνωση. Αυτά τα χρήματα θα διανεμηθούν μεταξύ των συλλόγων που θα αγωνιστούν στη λεγόμενη “Unify League”, και αυτό θα σήμαινε απώλεια ανταγωνιστικότητας εδώ. Αυτός ο διάλογος γίνεται ήδη σήμερα με τη νέα μορφή του Champions League. Δεν λέω ότι πρέπει να τους αφαιρέσουμε τα έσοδα, αλλά ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ανταγωνιστικότητα στα εθνικά πρωταθλήματα.
Θα υπάρχουν πάντα μεγάλοι σύλλογοι, αλλά πρέπει να προσέξουμε να μη μεγαλώσει υπερβολικά η απόσταση. Δεν με ανησυχεί τόσο το ότι η Ρεάλ θα κερδίζει πάντα. Ή, αν πρόκειται για την Μπαρτσελόνα, ανησυχώ όταν κερδίζει με λιγότερους από 90 βαθμούς, γιατί σημαίνει ότι αυτές οι δύο ομάδες έχουν χάσει από συλλόγους με μικρότερα μπάτζετ.
Αυτό κάνει πιο ανταγωνιστικό το να πας στην Ευρώπη ή να αποφύγεις τον υποβιβασμό. Με τη European Super League, η βιωσιμότητα των συλλόγων τίθεται σε κίνδυνο. Δεν θέλω καν να αρχίσω να μιλάω για τα προβλήματα στον προγραμματισμό αγώνων. Το να πας ενάντια στα εθνικά πρωταθλήματα είναι σαν να πας ενάντια στο οικονομικό σύστημα που έχει επιτύχει τα τελευταία 25 χρόνια. Λένε ότι δεν θέλουν η European Super League να διεξάγεται τα Σαββατοκύριακα, αλλά ξεκίνησαν με ένα μοντέλο και δες πόσες φορές έχουν αλλάξει γνώμη».