Μπαρτσελόνα: Κάτι παραπάνω από την πιο… σπάταλη ομάδα στην Ευρώπη

Μπαρτσελόνα: Κάτι παραπάνω από την πιο… σπάταλη ομάδα στην Ευρώπη

Ούτε η Σίτι των Αράβων, ούτε η Παρί των Καταριανών, ούτε η λαμπερή Ρεάλ των τριών σερί Champions League. Η Μπαρτσελόνα του «Μίδα» Λιονέλ Μέσι ξοδεύει τα περισσότερα σε μισθούς παικτών στον κόσμο, με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία να είναι ανησυχητικά για τους Μπλαουγκράνα.

Η επιτυχία λένε πως έχει το τίμημά της. Στη Βαρκελώνη όμως κάτι έχουν… καταλάβει λάθος. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως οι Καταλανοί ξοδεύουν τα πιο πολλά χρήματα σε μισθούς από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Ευρώπη, έχοντας καταφέρει να κατακτήσουν μεν το πρωτάθλημα ενώ παράλληλα απέτυχαν παταγωδώς στο Champions League φτάνοντας μόλις μέχρι τα προημιτελικά. Και αν τα παραπάνω φαίνονται γενικολογίες ας μιλήσουμε με αριθμούς…

Η Μπαρτσελόνα ξόδεψε πέρσι για μισθούς 487 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότερα από 100 εκατ. παραπάνω από κάθε κλαμπ στην Ευρώπη και 92 εκατομμύρια περισσότερα από την αιώνια αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης. Στον σχετικό πίνακα που ακολουθεί η Μπαρτσελόνα είναι η πιο σπάταλη ομάδα σε μισθούς παικτών (487 εκατ.), με τη Ρεάλ στο Νο.2 (395), ενώ τόσο παραδοσιακές δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου όπως οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3η με 337 εκατ), Μπάγερν Μονάχου (6η με 265 εκατ) και Γιουβέντους (7η με 259 εκατ), όσο και ομάδες με ζάμπλουτους ιδιοκτήτες από την Ανατολή όπως οι Μάντσεστερ Σίτι (4η με 296 εκατ) και Παρί σεν Ζερμέν (5η με 272 εκατ.) απέχουν… έτη φωτός.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό αλλά και ανησυχητικό νούμερο είναι το ποσοστό από τα ετήσια έσοδα, που δαπανώνται για την κάλυψη του μισθολογίου της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί ξοδεύουν το 70% των εσόδων που προκύπτει από τον κύκλο εργασιών τους για να φανούν συνεπείς στις μισθολογικές υποχρεώσεις που έχουν προς το ποδοσφαιρικό τμήμα. Νούμερο που είναι το 3ο υψηλότερο στη La Liga πίσω μόνο από τη Ζιρόνα (90%) και τη Βαλένθια (77%), την ώρα που οι άμεσοι ανταγωνιστές των Μπλαουγκράνα εμφανίζουν νούμερα πολύ πιο εξορθολογισμένα, με την Ατλέτικο να ξοδεύει το 63% και τη Ρεάλ το 53%.

 

Σε μια πρώτη ανάγνωση, αυτό που έχει στοιχήσει πάρα πολύ στην πρωταθλήτρια Ισπανίας, είναι η ανανέωση του συμβολαίου του Λιονέλ Μέσι που όπως φαίνεται έκανε τα ταμεία να… ματώσουν, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στην κόντρα Μέσι-Ρονάλτο για τον πιο ακριβοπληρωμένο άσσο της La Liga. Όπως και να έχει, οι οικονομικές επενδύσεις της Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια είναι δυσανάλογες των διακρίσεων του ποδοσφαιρικού τμήματος. Μπορεί εντός των τειχών οι Μπλαουγκράνα να τα καταφέρνουν ακόμα με επιτυχία, αλλά στο Champions League, απέχουν από την κορυφή από τη σεζόν 2014-2015, αποδεικνύοντας ότι η προσπάθεια να αντικαταστήσουν παίκτες όπως οι Ινιέστα, Τσάβι, Άλβες και Πουγιόλ πάνω στους οποίους χτίστηκε η Χρυσή δεκαετία των Μπλοαυγκράνα, είναι πολύ περίπλοκη και δεν επιτυγχάνεται μόνο με… οικονομικές υπερβάσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ