Η La Liga μπορεί να διδάξει την Premier League πως να γίνει ανταγωνιστική

Η La Liga μπορεί να διδάξει την Premier League πως να γίνει ανταγωνιστική

Η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι και η Λίβερπουλ διαψεύδουν φέτος τη θεωρία ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε» στην Premier League

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν αξιολογεί την ποιότητα ενός πρωταθλήματος και τι κάνει ένα πρωτάθλημα καλύτερο από ένα άλλο, τα χρήματα που δαπανούνται, οι εγκαταστάσεις, τα τηλεοπτικά έσοδα, οι διακρίσεις των ομάδων του εκτός συνόρων, οι παίκτες που αγωνίζονται σε αυτό, η σχέση του με την κοινωνία. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών υπάρχει μια γενική αίσθηση, ότι η Premier League είναι το πρωτάθλημα εκείνο που ο καθένας, μπορεί να νικήσει τον καθένα. Αυτό είναι φυσικά αληθινό, αλλά ισχύει λίγο ή πολύ για οποιοδήποτε πρωτάθλημα. Ως πιθανότητα όμως μικραίνει όταν εφαρμόζεται στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας. Η θέση ότι η Premier League είναι πιο ανταγωνιστική από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, πάει περίπατο φέτος!

Την τρέχουσα σεζόν υπάρχουν έξι αήττητες ομάδες στα αποκαλούμενα «μεγάλα» πρωταθλήματα της Ευρώπης και οι μισές από αυτές είναι από την Αγγλία, με τη Γιουβέντους, τη Μπορούσια Ντόρτμουντ και την Παρί Σεν Ζερμέν να συμπληρώνουν το γκρουπ των αήττητων, μαζί με τις Σίτι, Λίβερπουλ και Τσέλσι εξ’ Αγγλίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που τρεις ομάδες συμπλήρωσαν αήττητες τις 12 πρώτες αγωνιστικές. Η ύπαρξη τριών αήττητων ομάδων είναι once in a lifetime που θα έλεγαν και οι Άγγλοι. Ενώ ακόμα και η περίπτωση με δύο ομάδες αήττητες είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Η παρούσα είναι η 27η σεζόν της Premier League και μόνο άλλη μία φορά στο παρελθόν έχουν φτάσει δύο ομάδες σε αυτό το στάδιο της σεζόν, χωρίς απώλειες, το 2007/ 08 συγκεκριμένα, όταν η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ δεν είχαν χάσει ακόμα μετά από 12 αγώνες.

Με κάποιον μάλλον μαγικό τρόπο όμως, καμία από τις δύο δεν κέρδισε τελικά πρωτάθλημα. Μέχρι το τέλος της σεζόν είχαν υποχωρήσει κάτω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι – τις δύο ομάδες που συναντήθηκαν και στον τελικό του Champions League εκείνη την άνοιξη. Η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ ίσως ήταν δύσκολο να «γονατίσουν» στην αρχή εκείνης της χρονιάς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν τόσο κυρίαρχες όσο η τρέχουσα ελίτ (Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι).

Η Premier League ήταν πιο ανταγωνιστική τις πρώτες της ημέρες. Στην παρθενική της σεζόν, το 1992-93, οι τρεις πρώτοι σε αυτό το στάδιο του πρωταθλήματος – Νόριτς, Μπλάκμπερν και Κόβεντρι- είχαν ήδη πέντε ήττες. Έπρεπε να φτάσει η σεζόν 1995-96, για να υπάρξει μια ομάδα που έφθασε σε αυτό το στάδιο της σεζόν χωρίς ήττα – και αυτή η ομάδα ήταν η Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία ναι μεν ήταν αήττητη μετά από 12 αγωνιστικές, αλλά τερμάτισε ένατη στο τέλος της σεζόν.

Η κατάσταση του πίνακα αυτή την στιγμή- με τρεις αήττητες ομάδες- έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις πρώτες ημέρες του πρωταθλήματος. Υπήρχαν μόνο τρεις αήττητες ομάδες κατά την πρώτη δεκαετία του διαγωνισμού: η Νότιγχαμ Φόρεστ το 1995-96, η Άρσεναλ το 1997-98 και η Άστον Βίλα το 1998-99. Και η Άρσεναλ ήταν η μόνη από εκείνες που κατέκτησε τελικά το πρωτάθλημα τον Μάιο…

Η εικόνα είναι εξίσου ανησυχητική στους… πρόποδες της βαθμολογίας φέτος. Κανείς από τους επτά τελευταίους του πρωταθλήματος –  Νιουκάστλ, Μπέρνλι,  Κρίσταλ Πάλας,  Σαουθάμπτον, Κάρντιφ, Χάντερσφιλντ και Φούλαμ – δεν κέρδισε πάνω από εννέα πόντους, στα πρώτα 12 παιχνίδια. Οι βαθμοί που έχουν κερδίζουν προέρχονται κατά βάση από τα μεταξύ τους παιχνίδια.  Το ρεκόρ τους εναντίον των κορυφαίων ομάδων είναι τρομερό!

Το προαναφερθέν γκρουπ ομάδων έχει παίξει 29 αγώνες εναντίον των πρώτων έξι ομάδων της τελευταίας σεζόν και έχει  κέρδισε μόνο ένα βαθμό από τους 87 διαθέσιμους – συγκεκριμένα έναν βαθμό πήρε η Κρίσταλ Πάλας στην ισοπαλία 2-2 με την Άρσεναλ. Η συλλογική τους διαφορά τερμάτων σε αυτούς τους 29 αγώνες, έναντι των κορυφαίων ομάδων του πρωταθλήματος είναι -69! Οι ομάδες στο κατώτατο σημείο του βαθμολογικού πίνακα αγωνίζονται όχι μόνο να σκοράρουν αλλά και να σταματήσουν τους αντιπάλους τους. Κανένας εξ’ αυτών δεν έχει κερδίσει περισσότερα από δύο παιχνίδια. Έχουν παίξει 12 η καθεμία (συνολικά 84) αλλά έχουν κάνει μόνο 11 νίκες (οι περισσότερες από τις οποίες είναι ο ένας εναντίον του άλλου), ενώ καμία από τις πέντε στις χαμηλότερες θέσεις του πρωταθλήματος δεν έχει κερδίσει μια ομάδα από τα υψηλά πατώματα.

Η διαφορά μεταξύ των καλύτερων και των…. υπόλοιπων, στην Premier League μοιάζει ακόμη πιο έντονη όταν συγκρίνεται με τα έτερα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ειδικότερα, η La Liga η οποία έχει διαγραφεί από πολλούς στην Αγγλία λόγω … έλλειψης ανταγωνισμού, φέτος παρουσιάζει ένα άλλο πρόσωπο. Οι οπαδοί στην Ισπανία απολαμβάνουν μια άκρως απρόβλεπτη και διασκεδαστική σεζόν όπου κάθε ομάδα στη La Liga έχει χάσει τουλάχιστον μια φορά!

Η πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα, ναι μεν βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αλλά μετά την ήττα της 4-3 από τη Ρεάλ Μπέτις το Σαββατοκύριακο, οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει είναι τόσοι, που την τοποθετούν μόνο στην πέμπτη θέση στην Premier League, ακριβώς πάνω από την Άρσεναλ λόγω διαφοράς τερμάτων. Ενώ οι πέντε πρώτες ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος έχουν υποστεί μόλις πέντε ήττες, οι πέντε πρώτοι στην Ισπανία – στην πεντάδα ΔΕΝ βρίσκεται η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης – έχουν ηττηθεί μέχρι στιγμής 12 φορές!

Οι τέσσερις πρώτοι κορυφαίοι σύλλογοι στην Ισπανία αυτήν την στιγμή χωρίζονται από μόνο ένα βαθμό. Ενώ την πρώτη Μπαρτσελόνα και την 14η Βαλένθια χωρίζουν μόλις 10 βαθμοί. Να αναφέρουμε δε ότι οι Νυχτερίδες  τερμάτισαν πέρυσι στις θέσεις του Champions League. Το χάσμα μεταξύ της πρωτοπόρου Μάντσεστερ Σίτι και στην 14η Νιουκάστλ, για λόγους σύγκρισης, είναι 23 βαθμοί!

Σίγουρα, υπάρχει ακόμα ανταγωνιστικότητα στην Premier League, αλλά βρίσκεται στην κορυφή και στο κάτω μέρος του πρωταθλήματος. Τα κορυφαία τέσσερα κλαμπ χωρίζονται με μόλις πέντε βαθμούς – αυτές είναι που θα δώσουν και τη μάχη του τίτλου- και το κάτω μέρος επτά ομάδες χωρίζονται από μόλις τέσσερις βαθμού – γεγονός που προμηνύει σκληρή μάχη και για την υπόθεση του υποβιβασμού. Επιπλέον η σεζόν επιφύλαξε και μερικές εκπλήξεις. Η αγωνιστική κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προβληματίζει και τόσο η Μπόρνμουθ όσο και η Γουότφορντ αξίζουν ειδικής μνείας για την μέχρι τώρα πορεία τους. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές η φετινή χρονιά, δεν θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένη στις μνήμες των φιλάθλων.

Η Premier League περιγράφηκε κάποτε ως το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο και στη συνέχεια ως το πιο ανταγωνιστικό, αλλά η ισχύς αυτών των θέσεων μειώνεται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οπαδοί στην Αγγλία βλέπουν σήμερα μερικές από τις κορυφαίες ομάδες της ηπείρου, αλλά η προβλεψιμότητα του πρωταθλήματος κάνει το αγγλικό πρωτάθλημα να χάνει λίγη από την αστερόσκονή του.

Πληροφορίες από: The Guardian

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ