Ερνέστο Βαλβέρδε: το «μυρμήγκι» έγινε 55

Ερνέστο Βαλβέρδε: το «μυρμήγκι» έγινε 55

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε γίνεται σήμερα 55 ετών και to10.gr κάνει μια αναδρομή στην πλούσια καριέρα του Βάσκου τεχνικού.

Το όνομα του Ερνέστο Βαλβέρδε (9 Φεβρουαρίου 1964) είναι συνυφασμένο με τις νίκες και ο ίδιος έχει αποδείξει πως δεν συμβιβάζεται με τη μετριότητα. Από τον τελικό του Ουέφα με την Εσπανιόλ στην ανάληψη του πάγκου του Ολυμπιακού και από την επιστροφή στη Μπιλμπάο στην τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα, η καριέρα του Βαλβέρδε εμπεριέχει κυρίως επιτυχίες. Ο Βάσκος κλείνει σήμερα μισό αιώνα και 5 χρόνια ζωής και to10.gr παρουσιάζει την καριέρα ενός εκ των κορυφαίων προπονητών της εποχής μας.

1η Ιουλίου 2002. Ο Βαλβέρδε επιστρέφει στα γήπεδα, αλλά αυτή τη φορά όχι ως ποδοσφαιριστής. Ο Βάσκος παίρνει το ρόλο του βοηθού προπονητή στη Μπιλμπάο και τα πρώτα του βήματα έχουν πραγματοποιηθεί. Κάθε αρχή όμως και δύσκολη. Δυο χρόνια αργότερα, ο Βαλβέρδε θα κάτσει στον πάγκο του συλλόγου ως επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας, όμως θα παραμείνει σε αυτή τη θέση μόλις για 3 παιχνίδια προτού απομακρυνθεί. Δυο χρόνια αργότερα επιστρέφει, αυτή τη φορά όμως με κανονική θητεία.

Το 2006 μετακομίζει στην Καταλονία για λογαριασμό της Εσπανιόλ. Η παρουσία του στο σύλλογο χαρακτηρίζεται από θετικά αποτελέσματα και ο Βαλβέρδε αρχίζει να αποκτά ένα όνομα στην Ισπανία, όταν καταφέρνει να οδηγήσει τους Καταλανούς στον τελικό του κύπελλο Ουέφα. Τα καλύτερα όμως είναι μπροστά του.

Μετά από 96 ματς με την Εσπανιόλ έρχεται στην Ελλάδα για να γνωρίσει την ελληνική πραγματικότητα. Ο Βαλβέρδε, το 2008, υπογράφει με τον Ολυμπιακό, όμως αυτό που τότε δεν γνώριζε είναι πως υπέγραφε το προσύμφωνο των μελλοντικών του επιτυχιών. Η πρώτη του θητεία στο λιμάνι είναι άκρως πετυχημένη. Μόλις 9 μήνες από τον ερχομό του, ο Ολυμπιακός κατακτά το double, πανηγυρίζοντας πρωτάθλημα και Κύπελλο. Όλοι οι φίλαθλοι επιθυμούν την παραμονή του Ισπανού στο τιμόνι και για την επόμενη σεζόν, όμως εκείνος δεν τους κάνει τη χάρη.

Οι επιτυχίες του Βάσκου τεχνικού στην Ελλάδα κέντρισαν το ενδιαφέρον πίσω στην πατρίδα του. Η Βιγιαρεάλ, μετά την αποχώρηση του Πελεγκρίνι για τη Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή και ψηλά στη λίστα της φιγουράρει το όνομα του Βαλβέρδε. Ο Ισπανός αποχαιρετά τον Πειραιά, μόνο για να…επιστρέψει ένα χρόνο αργότερα. Το «κίτρινο υποβρύχιο» βρίσκεται στην 10η θέση της βαθμολογίας, ο 55χρονος απολύεται και το μέρος που λατρεύτηκε τον καλεί πίσω.

Η επιστροφή του συνδυάζεται με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους «ερυθρόλευκους», όμως η επόμενη χρονιά ήταν ακόμα πιο ιδιαίτερη. Βαλβέρδε και Ολυμπιακός έρχονται αντιμέτωποι με την πρόκληση του Champions League και οι «ερυθρόλευκοι» υπό τις οδηγίες του Ισπανού τερματίζουν στην τρίτη θέση του ομίλου, έχοντας ως απολογισμό 3 νίκες και 3 ήττες. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει στο Europa League, και στους 32 βρίσκεται αντιμέτωπος με την Ρούμπιν Καζάν. Οι Πειραιώτες επικρατούν με συνολικό σκορ 2-0, όμως η ευρωπαϊκή τους πορεία σταματά στους 16, όπου γνωρίζουν τον αποκλεισμό από τη Μένταλιστ. Πάντως, η χρονιά θεωρείται άκρως πετυχημένη, καθώς εκτός τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα ο Ολυμπιακός κατακτά για ακόμη μια φορά το double. Προτού αποχωρήσει για δεύτερη φορά από το λιμάνι, ο Βαλβέρδε μετρά 127 παρουσίες στον «ερυθρόλευκο» πάγκο μετρώντας 92 νίκες, 22 ήττες και 13 ισοπαλίες.

Το 2013 και μετά από ένα αποτυχημένο πέρασμα από τη Βαλένθια ο 55χρονος βρίσκεται για 4η φορά στο τεχνικό επιτελείο της Μπιλμπάο και μετά από μια αξιοθαύμαστη πορεία στο Europa League αλλά και χάρη στην κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στη Μπαρτσελόνα, ο Ισπανός φτιάχνει βαλίτσες για Βαρκελώνη.

Από την 1η Ιουλίου του 2017 ανήκει στην ελίτ. Υπογράφει στη Μπαρτσελόνα διετές συμβόλαιο και πλέον στη διάθεσή του έχει παίκτες όπως ο Λούις Σουάρεζ, ο Ζεράρ Πικέ και φυσικά ο Λιονέλ Μέσι. Πλέον το άλμα έχει συμβεί. Το 2003, ο Βαλβέρδε πάλευε να καθιερωθεί ως πρώτος προπονητής, το 2009 έκανε την πρώτη του γνωριμία με τα τρόπαια και μια δεκαετία αργότερα πέρασε τις πύλες για το ανώτερο ποδοσφαιρικό. Και μάλιστα κατάφερε να παραμείνει. Την πρώτη του χρονιά στην Καταλονία, ο 55χρονος πανηγυρίζει το τρίτο double της καριέρας του, ενώ ήδη φέτος βρίσκεται στο ρεζουμέ του και η κατάκτηση του Σούπερ Καπ Ισπανίας. Τα στατιστικά και οι αριθμοί του του βέβαια στη Μπαρτσελόνα θα μπορούσαν να μιλάνε από μόνα τους, καθώς με 65 νίκες, 9 ήττες και 21 ισοπαλίες, ο Βάσκος οδηγεί τους «μπλαουγκράνα» σε ασύλληπτα νούμερα, ενώ στην καταγραφή των γκολ οι Καταλανοί απαριθμούν 233 υπέρ έναντι 78 παθητικό. Όλα αυτά μέσα από τα 95 παιχνίδια που απαριθμεί με το σύλλογο τα οποία χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: 60 στο πρωτάθλημα, 16 στο  Champions League και στο Copa Del Rey, ενώ μετράει και 3 στο Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Ο δρόμος για την κορυφή μπορεί να είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια, όμως ο Βαλβέρδε κατάφερε να αναδείξει το άστρο του, που εν τέλει τον οδήγησε στην κορυφή. Πλέον, ο Βάσκος βρίσκεται σε έναν από τους πιο απαιτητικούς πάγκους του πλανήτη, όμως έχει όλα τα εφόδια να διαγράψει ένα μέλλον ακόμα πιο λαμπρό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ