Το «θαύμα» της Χετάφε και εκείνοι που συντάραξαν την Ευρώπη

Το «θαύμα» της Χετάφε και εκείνοι που συντάραξαν την Ευρώπη

Με αφορμή την ξέφρενη πορεία της Χετάφε προς το Champions League, to10.gr θυμάται περιπτώσεις ομάδων που έκαναν την έκπληξη την τελευταία πενταετία, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις δυνατότητές τους.

Μετά από 56 αγωνιστικά λεπτά, ο φωτεινός πίνακας του «Coliseum Alfonso Pérez» γράφει πως το σκορ βρίσκεται στο 3-0 κόντρα στη Σεβίλλη. Ο Χόρχε Μολίνα μόλις έχει σημειώσει το τρίτο γκολ για την ομάδα του και δίνει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Χετάφε κόντρα στους Ανδαλουσιανούς.

Το ντέρμπι της τέταρτης θέσης δεν έχει απλά νικητή. Έχει θριαμβευτή. Το τελικό σφύριγμα βρίσκει τους παίκτες του Χοσέ Μπορντάλας να πανηγυρίζουν. Ήξεραν πως ο… μαραθώνιος ακόμα δεν έχει τελειώσει, όμως πλέον εκείνοι είχαν το προβάδισμα.

Οι Μαδριλένοι μετά και την επιβλητική τους επικράτηση βρίσκονται στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, δυο βαθμούς πάνω από τη Σεβίλλη και πέντε αγωνιστικές πριν από το μεγάλο φινάλε φλερτάρουν με την έξοδο στο Champions League της επόμενης περιόδου.

Πλέον, η Χετάφε έχει μπει στην τελική ευθεία. Έχει προγραμματίσει το ραντεβού. Ένα ραντεβού με την ιστορία. Η φετινή έκπληξη του ισπανικού πρωταθλήματος δείχνει πως έχει βάλει πλώρη να φτάσει μέχρι τέλους, όταν στην αρχή της σεζόν πολλοί πίστευαν πως θα παλεύει για την σωτηρία της.

Το «θαύμα» των Μαδριλένων αποτελεί μια από τις ιστορίες που εκπλήσσουν και συγχρόνως σπανίζουν στη σύγχρονη εποχή. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ομάδες να συγκλονίζουν και να αναδύονται από το χάος, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εκτίμηση του φίλαθλου κοινού. Με βάση τα παραπάνω, to10.gr συγκέντρωσε τα πιο εμβρόντητα παραδείγματα από συλλόγους που αναδύθηκαν στην επιφάνεια και έκαναν την έκπληξη την τελευταία πενταετία.

Χόφενχαϊμ

Η περίπτωση της φετινής Χετάφε μοιάζει αρκετά με εκείνη της Χόφενχαιμ προ τριετίας. Την περίοδο 2015-2016, η γερμανική ομάδα κατάφερε να τερματίσει στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα την επόμενη σεζόν να συμμετάσχει στο Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι επιτυχίες παρόλα αυτά δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς την ίδια χρονιά το σύνολο του Γιούλιαν Νάιγκελσμαν τερμάτισε τρίτο στην τελική κατάταξη της βαθμολογίας, μια θέση δηλαδή υψηλότερα από την προηγούμενη περίοδο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός πως το market value της φτάνει μόλις τα 275,75 εκατομμύρια ευρώ, η πορεία της Χόφενχαϊμ δείχνει πραγματικά ακόμα πιο αξιέπαινη.

Λειψία

Ακόμα μια… γερμανική περίπτωση. Η Λειψία αν και συναντά αρκετές διαφορές σε σχέση με την Χετάφε, εν τέλει κατάφερε να πιάσει στον ύπνο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και να τον καταπλήξει με την ανοδική πορεία της.

Μπορεί η οικονομική βοήθεια που πήρε από τη Red Bull αλλά και από την παρουσία του κόσμου στο γήπεδο να είναι δυσανάλογη από εκείνη που έλαβαν οι Μαδριλένοι, όμως η ουσία παραμένει η ίδια.

Οι «Ταύροι», όντας ένας σύλλογος που παρέμενε στην αφάνεια για πολλές δεκαετίες, τη σεζόν 2016-2017 κατάφερε με τη σειρά του να μπει για πρώτη φορά ever στους ομίλους του Champions League και μάλιστα από την πρώτη του κιόλας χρονιά στην Bundesliga.

Λέστερ

Ουτοπικό, παραμυθένιο, ένα όνειρο το οποίο κανονικά δεν έπρεπε να είχε καμία επαφή με την πραγματικότητα. Η Λέστερ πανηγυρίζει την κατάκτηση της Premier League και οι… αιθεροβάμονες που το πίστευαν μέχρι τέλους τελικά είναι οι δικαιωμένοι.

Ίσως στο μεγαλύτερο «θαύμα» της σύγχρονης εποχής του ποδοσφαίρου, οι «αλεπούδες» κατάφεραν να αποδείξουν πως η νίκη του Γολιάθ κόντρα στον Δαβίδ δεν είναι απλά μια θρησκευτική παραβολή.

Νις

Η τελευταία παρόμοια περίπτωση με εκείνη της Χετάφε συναντάται στη Γαλλία. Η Νις μπορεί να μην είναι ιστορικά ίδιο μέγεθος με τους Μαδριλένους (έχει κατακτήσει 4 φορές τη Ligue 1 τη δεκαετία του 50′), όμως τα τελευταία… 40 χρόνια αντί να παλεύει για έξοδο στην Ευρώπη αποτελεί μια ομάδα «ασανσέρ» ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη κατηγορία.

Παρόλα αυτά, τη σεζόν 2016-2017 κατάφερε να κάνει την έκπληξη, καθώς χάρη στις εντυπωσιακές τις εμφανίσεις κέρδισε επάξια μια θέση στο Champions League της επόμενης περιόδου. Δεδομένου μάλιστα πως το market value της αγγίζει μόλις τα 145,2 εκατομμύρια ευρώ, το επίτευγμα των Γάλλων περνάει… σε άλλο επίπεδο.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ