Όταν η La Liga κλέβει το «χρυσάφι» της Premier League

Όταν η La Liga κλέβει το «χρυσάφι» της Premier League

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είθισται να «ψωνίζουν» από την αγγλική αγορά και μάλιστα να... ξηλώνονται για τις αγορές τους αυτές. Πόσες όμως από αυτές είναι επιτυχημένες;

Η Premier League αποτελεί αναμφισβήτητα το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, με κάποιους εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πλανήτη να αγωνίζονται εκεί. Όταν όμως μιλάμε για τις ομάδες που αγοράζουν, αλλά και προσελκύουν τους καλύτερους παίκτες ανά τον κόσμο, τότε αναφερόμαστε στις 2 μεγάλες της La Liga. Την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι δύο ισπανικοί σύλλογοι είθισται να «ψωνίζουν» από την αγγλική αγορά και μάλιστα να… ξηλώνονται για τις αγορές τους αυτές, θέλοντας να αποκτήσουν ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι παίκτες που έχουν φτάσει μέσω της Premier League, στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ο Έντεν Αζάρ είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση ποδοσφαιριστή που αφήνει την Αγγλία για να μετακομίσει στην Ισπανία και την La Liga. Κατά το παρελθόν την διαδρομή αυτή έχουν ακολουθήσει αρκετοί παίκτες, με τις αγγλικές ομάδες μάλιστα να βάζουν πολύ μεγάλα ποσά στα ταμεία τους, συγκριτικά με αυτά που ξόδεψαν για να τους αποκτήσουν.

Ποιος βγαίνει όμως πραγματικά κερδισμένος; Δικαιολογούν τα λεφτά που δαπανήθηκαν για την απόκτηση τους οι παίκτες με τα αγωνιστικά τους πεπραγμένα στο ισπανικό πρωτάθλημα; Ή μήπως οι αγγλικές ομάδες πιάνουν… κότσους τους δύο μεγάλους της Ισπανίας;

Αυτές είναι οι 5 πιο ακριβές πωλήσεις παικτών από αγγλική σε ισπανική ομάδα τα τελευταία 10 χρόνια

Κριστιάνο Ρονάλντο

Από: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε: Ρέαλ Μαδρίτης. Ποσό μεταγραφής: 80 εκατομμύρια λίρες

Οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αρχικά δεν είδαν με καλό μάτι την μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην ομάδα το 2003, για το τότε ποσό ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων λιρών.

Γρήγορα βέβαια ο Πορτογάλος τους έκανε να αλλάξουν γνώμη με τα αγωνιστικά του πεπραγμένα, κερδίζοντας συνολικά με τους «κόκκινους διάβολους» 8 τρόπαια.

Το καλοκαίρι του 2009 ο Κριστιάνο μετακόμισε στην Ισπανία για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 80 εκατομμυρίων λιρών και εκεί είναι που έχτισε τον «μύθο» του ως ποδοσφαιριστής.

Τα 9 χρόνια που πέρασε στο «Μπερναμπέου», ο Ρονάλντο κατέκτησε 4 Champions League, 2 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 Κύπελλα Ισπανίας, σκοράροντας με την φανέλα των «μερένχες» 450 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ μέτρησε και 131 ασίστ.

Επιπλέον, η Ρεάλ κατάφερε να τον πουλήσει στην Γιουβέντους το περασμένο καλοκαίρι έναντι 105 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου 15 περισσότερα από όσα δαπάνησε για τον αποκτήσει.

Κερδισμένη ομάδα: Ρεάλ Μαδρίτης

Γκάρεθ Μπέιλ

Από: Τότεναμ, σε: Ρεάλ Μαδρίτης. Ποσό μεταγραφής: 89 εκατομμύρια λίρες

Μπορεί αυτή την περίοδο ο Μπέιλ να αποτελεί το «μαύρο» πρόβατο στις τάξεις της Ρεάλ, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η συνολική του παρουσία στην ομάδα κρίνεται αποτυχημένη.

Πριν από 6 χρόνια, ο Ουαλός μετακόμισε από την Τότεναμ στην ομάδα της Μαδρίτης έναντι 89 εκατομμυρίων λιρών και έγινε τότε η πιο ακριβή μεταγραφή στην Ιστορία του ποδοσφαίρου.

Μαζί με τους Ρονάλντο και Μπενζεμά αποτέλεσαν το άκρως παραγωγικό σε γκολ «BBC», ενώ ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο σκοράροντας στους τελικούς Champions League του 2014 και 2018.

Δεν βρήκε ποτέ την απαραίτητη αγωνιστική σταθερότητα, ωστόσο δεν ήταν λίγα τα ματς και δη τα μεγάλα, που δήλωσε παρών για την Ρεάλ. Επιπλέον, είναι από τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ταλαιπωρήθηκαν αρκετά ανά διαστήματα από τραυματισμούς.

Με την φανέλα των «μερένχες» έχει αγωνιστεί σε 231 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας 102 γκολ και 64 ασίστ.

Κερδισμένη ομάδα: Ρεάλ Μαδρίτης

Λουίς Σουάρες

Από: Λίβερπουλ, σε: Μπαρτσελόνα. Ποσό μεταγραφής: 65 εκατομμύρια λίρες

Όσα τρόπαια δεν κατάφερε να κερδίσει στην Αγγλία με την Λίβερπουλ, τα πήρε μαζεμένα στην Ισπανία με την Μπαρτσελόνα. Ο λόγος για τον Λουίς Σουάρες που το καλοκαίρι του 2014 μετακόμισε στο «Καμπ Νου» έναντι του ποσού των 65 εκατομμυρίων λιρών.

Στους «μπλαουγκράνα» έμαθε να συγκρατεί τις κακές ορμές του, εξέλιξε κατά πολύ το παιχνίδι του και μαζί με τον Λιονέλ Μέσι αποτελούν σήμερα ένα από τα καλύτερα και πιο παραγωγικά επιθετικά δίδυμα.

Η παρουσία του στην Μπαρτσελόνα κρίνεται ως άκρως επιτυχημένη, καθώς στην ισπανική ομάδα κατέκτησε όλους τους τίτλους που τόσο πολύ έλειπαν από την καριέρα του. Έχει αγωνιστεί σε 247 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, μετρώντας 177 γκολ και 96 ασίστ.

Κερδισμένη ομάδα: Μπαρτσελόνα

Φελίπε Κουτίνιο

Από: Λίβερπουλ, σε: Μπαρτσελόνα. Ποσό μεταγραφής: 105 εκατομμύρια λίρες

Αλλιώς φανταζόταν την εξέλιξη του Φελίπε Κουτίνιο η Μπαρτσελόνα, όταν τον αποκτούσε τον Ιανουάριο του 2018 από την Λίβερπουλ έναντι 105 εκατομμυρίων λιρών. Τα πράγματα κύλησαν με τον χειρότερο τρόπο και για τις δύο πλευρές και πλέον η ομάδα της Βαρκελώνης κοιτάει πως θα πουλήσει τον Βραζιλιάνο χαφ.

O 26χρονος μεσοεπιθετικός δεν στάθηκε ποτέ στο ύψος των περιστάσεων και πολύ δύσκολα θα παραμείνει στο «Καμπ Νου» και του χρόνου, καθώς μοιάζει αδύνατο να χωρέσει στα πλάνα του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Στον 1,5χρονο παρουσίας του στην ομάδα, ο Κουτίνιο μετράει 21 γκολ και 11 ασίστ σε 76 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη που θαύμασε η Ευρώπη με την φανέλα της Λίβερπουλ.

Στα 26 του χρόνια έχει ακόμα πολλά πράγματα να δώσει και δεν αποκλείεται το εγγύς μέλλον να τον βρει και πάλι στην Premier League, σε έναν σύλλογο εκ των Big 6.

Κερδισμένη ομάδα: Λίβερπουλ

Έντεν Αζάρ

Από: Τσέλσι, σε: Ρεάλ Μαδρίτης. Ποσό μεταγραφής: 150 εκατομμύρια λίρες

Ο Έντεν Αζάρ είχε συνδεθεί μεταγραφικά πολλάκις κατά το παρελθόν με την Ρεάλ Μαδρίτης και φέτος το καλοκαίρι ήταν η κατάλληλη στιγμή αυτό το «φλερτ» να ευδοκιμήσει.

Οι «μερένχες» έβγαλαν από τα ταμεία τους 150 εκατομμύρια λίρες και έκαναν δικό τους τον Βέλγο σταρ από την Τσέλσι και στο πρόσωπο του ψάχνουν τον άνθρωπο που θα τους επαναφέρει στην κορυφή τόσο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όσο και των εγχώριων διοργανώσεων.

Στα 7 χρόνια που πέρασε στους «μπλε» του Λονδίνου, ο Αζάρ αγωνίστηκε σε 352 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας 110 γκολ και 92 ασίστ.

Το οικονομικό κέρδος που έχει η Τσέλσι από την συγκεκριμένη συμφωνία είναι δεδομένο. Μένει να φανεί εάν ο Αζάρ θα δικαιολογήσει το τεράστιο αυτό ποσό που δαπανήθηκε για την μεταγραφή του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ