Τερ Στέγκεν : Τον νίκησαν μόνο ο Νικολάου και άλλοι 7 (pic/vid)

Τερ Στέγκεν : Τον νίκησαν μόνο ο Νικολάου και άλλοι 7 (pic/vid)

Είναι ο κύριος λόγος που η Μπαρτσελόνα διαθέτει την κορυφαία άμυνα στην Ευρώπη. Η Marca τον αποκάλεσε «Μέσι με γάντια», ο Μπουφόν τον αγκάλιασε στοργικά μέσα στο Τορίνο. Ποιοι είναι όμως οι παίκτες που έχουν σκοράρει φέτος κόντρα στον Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν;

Ιούλιος του 2014, με τον Λουίς Ενρίκε πλέον στον πάγκο, η Μπαρτσελόνα εκταμιεύει 12 εκατομμύρια ευρώ και αποκτά από την Μπορούσια Γκλάντμπαχ τον Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν. Ο Γερμανός έρχεται για να πλαισιώσει τον Κλαούντιο Μπράβο.

Διαθέτοντας δύο γκολκίπερ υψηλού επιπέδου, ο Αστουριανός τεχνικός αποφασίζει να χρησιμοποιεί τον Χιλιανό (με οκτώ χρόνια θητεία στη Ρεάλ Σοσιεδάδ) στο πρωτάθλημα και τον Γερμανό στους αγώνες του Chamions League και του Κυπέλλου.

Την πρώτη χρονιά η Μπάρτσα κάνει τρεμπλ (16 γκολ παθητικό σε 21 αγώνες για τον Γερμανό) και όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς. Τη δεύτερη σεζόν το σκηνικό παραμένει το ίδιο (27 γκολ παθητικό σε 26 αγώνες), με τον Τερ Στέγκεν να παίζει ορισμένα παιχνίδια πρωταθλήματος λόγω τραυματισμού του Μπράβο και τον πρώτο τελικό του ισπανικού Super Cup.

Στα 24 του όμως, θέλει να είναι βασικός. Ή καλύτερα, δεν θέλει να μοιράζεται παιχνίδια. Αν και δημόσια ο ένας μιλούσε με καλά λόγια για τον άλλον, ο Τερ Στέγκεν είχε θέσει βέτο στη διοίκηση των Μπλαουγκράνα: Ή εγώ ή αυτός! Με γνώμονα κυρίως την ηλικία οι Καταλανοί αποφάσισαν να πουλήσουν τον Μπράβο στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα και να πορευτούν μαζί του για τα επόμενα χρόνια.

Εκ του αποτελέσματος, πήραν τη σωστή απόφαση. Στη χρονιά καθιέρωσής του κάτω από τα γκολπόστ, αν και έχασε ορισμένα ματς λόγω τραυματισμού, έδειξε την κλάση του. Η εστία του παραβιάστηκε 47 φορές σε 46 παιχνίδια, σε μια σεζόν (η τελευταία του στον πάγκο) όμως που η αμυντική λειτουργία ήταν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τον Λουίς Ενρίκε.

Φέτος δεν είναι η χρονιά της καθιέρωσης, αλλά η χρονιά της καθολικής αναγνώρισης. Ο Τερ Στέγκεν είναι ο πιο φορμαρισμένος τερματοφύλακας στον κόσμο, διεκδικεί επάξια τον τίτλο του κορυφαίου της γενιάς του, ενώ έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα ακόμα και για βασικός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, όπου τα Πάντσερ θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους.

Μετά τον πρόωρο εκτροχιασμό και την απώλεια του ισπανικού Super Cup τον Αύγουστο, το τρένο της Μπάρτσα μπήκε στις ράγες και με οδηγό τον Ερνέστο Βαλβέρδε κινείται αήττητο, αλώβητο, ανίκητο. Οι Καταλανοί μετρούν 20 νίκες και 5 ισοπαλίες σε όλες τις διοργανώσεις, με τον Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν να έχει γυρίσει μόλις οκτώ φορές την πλάτη του προκειμένου να μαζέψει τη μπάλα από την εστία του.

Επτά από αυτά τα έχει δεχθεί στο πρωτάθλημα και η επίδοση αυτή τον κατατάσσει στην πρώτη θέση των τερματοφυλάκων με τα λιγότερα γκολ παθητικό στις πέντε καλύτερες ευρωπαϊκές λίγκες (από 8 έχουν δεχθεί οι Όμπλα και Πόουπ, 9 ο Μπουφόν), ενώ έχει κρατήσει έντεκα φορές ανέπαφη την εστία του, κάτι που επίσης αποτελεί ρεκόρ, μια περισσότερη από τους Ντε Χέα, Όμπλακ και δύο από τον Πόουπ.

Πόσοι στην ιστορία της Μπάρτσα έχουν διατηρήσει απαραβίαστη την εστία τους στα 11 από τα 17 πρώτα ματς στο πρωτάθλημα; Μονάχα οι Άντονι Θουμπιθαρέτα (1986/87), Βίκτορ Βαλδές (2011/12) και Κλαούντιο Μπράβο (2014/15) με τον Τερ Στέγκεν να έχει την ευκαιρία να σπάσει αυτό το ρεκόρ με το 2018. Συνολικά φέτος έχει παίξει 22 ματς, έχει δεχθεί 8 γκολ (0.36 ανά αγώνα, έχει βγάλει το 87% των σουτ στο πρωτάθλημα) και σε 15 ενενηντάλεπτα οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές δεν κατάφεραν να τον νικήσουν (στο 68% των ματς).

Στο clasico έκανε πέντε αποκρούσεις, οι περισσότερες κομβικές. Αν κάποια από αυτά τα σουτ τον είχαν νικήσει, ίσως να μιλούσαμε για άλλο παιχνίδι. Ο Γερμανός είναι αν όχι ο βασικότερος, ένας από τους βασικούς λόγους που η Μπαρτσελόνα διαθέτει αυτή τη στιγμή την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη.

«Όταν δέχομαι γκολ πάντα πληγώνομαι, αυτό του Ράμος στο περσινό πρωτάθλημα ήταν όμως αυτό που μου άφησε τη χειρότερη αίσθηση στην καριέρα μου» είπε σε συνέντευξή του πριν την επίσκεψη στο Μπερναμπέου, προσθέτοντας πως «όλη η άμυνα λειτουργεί εύρυθμα, για αυτό προσπαθούν όλοι και η ζωή μου γίνεται έτσι ευκολότερη». Ο Βαλβέρδε στάζει μέλι όποτε ερωτάται για αυτόν, η Marca τον χαρακτήρισε προ ημερών ως «Μέσι με γάντια». Το μεγαλύτερο παράσημο όμως, δεν είναι αυτό.

Αυτό που θα θυμάται για χρόνια, είναι η σφιχτή αγκαλιά, η επιβράβευση και τα λόγια του τεράστιου Τζιανλουίτζι Μπουφόν, λίγα λεπτά μετά τη μοναδική παράσταση του Τερ Στέγκεν στο εκτός έδρας ματς με την Γιουβέντους. «Πως μπορείς να κάνεις τέτοια εμφάνιση μέσα στο σπίτι μου;», ρώτησε τον περιχαρή Γερμανό μετά το τελικό σφύριγμα, πριν του χαρίσει μια αγκαλιά αναγνώρισης.

Η Μπαρτσελόνα έχει την τύχη να διαθέτει τον κορυφαίο τερματοφύλακας της τρέχουσας χρονιάς στο ρόστερ και για αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσει τον Άντονι Θουμπιθαρέτα (εργάζεται πλέον στη Μαρσέιγ του Κώστα Μήτρογλου), τον παλαίμαχο τερματοφύλακα του συλλόγου που το 2014 επέμεινε στην απόκτησή του. Τα 12 εκατομμύρια, ήταν σίγουρα η πιο value for money μετεγγραφή της ομάδας αυτή τη δεκαετία.

Κλείνοντας, ας δούμε ποιοι είναι οι οκτώ ποδοσφαιριστές που τον έχουν νικήσει μετά το Super Cup του Αυγούστου και τα πέντε γκολ που δέχθηκε (δύο από τον Ασένσιο, ένα από τον Μπενζεμά, ένα από τον Ρονάλντο, ένα από τον Πικέ), με τον Δημήτρη Νικολάου του Ολυμπιακού να είναι ο μοναδικός που το έχει καταφέρει στο Champions League.

16/9, 4η αγωνιστική πρωταθλήματος, Χετάφε – Μπαρτσελόνα 1-2 (39′ Γκάκου)
19/9, 5η αγωνιστική πρωταθλήματος, Μπαρτσελόνα – Εϊμπάρ 6-1 (57′ Ενρίχ)
14/10, 8η αγωνιστική πρωταθλήματος, Ατλέτικο – Μπαρτσελόνα 1-1 (21′ Σαούλ)
18/10, 3η αγωνιστική Champions League, Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 3-1 (90′ Νικολάου)
4/11, 11η αγωνιστική πρωταθλήματος, Μπαρτσελόνα – Σεβίλλη 2-1 (59′ Πιζάρο)
26/11, 13η αγωνιστική πρωταθλήματος, Βαλένθια – Μπαρτσελόνα 1-1 (60′ Ροδρίγκο)
2/12, 14η αγωνιστική πρωταθλήματος, Μπαρτσελόνα – Θέλτα 2-2 (20 Άσπας, 70′ Μάξι)

https://www.youtube.com/watch?v=nhly3zfkK9o

To γκολ του Νικολάου στο 3:10 του video 

https://www.youtube.com/watch?v=Z8P95NRO-PQ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ