Νίκαια ώρα μηδέν – Το χρονικό του «χάους» και η επόμενη μέρα μιας «ματωμένης» Κυριακής για τη Ligue 1 (pics, vids)

Νίκαια ώρα μηδέν – Το χρονικό του «χάους» και η επόμενη μέρα μιας «ματωμένης» Κυριακής για τη Ligue 1 (pics, vids)

Η χώρα που έγινε σημείο αναφοράς για όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με τη μεταγραφή του Μέσι απασχολεί ξανά. Αλλά για τους λάθος λόγους αυτή τη φορά. Στην Κυανή Ακτή το βράδυ της Κυριακής δεν είχαμε αστερόσκονη. Είχαμε ντου, ξύλο, χάος. Μια... ματωμένη Κυριακή.

«Ναι αλλά αυτά δεν γίνονται σε προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες». Κι όμως γίνονται. Παντού. Ακόμα και στη χώρα στην οποία αποφάσισε να πάει τα… ταλέντα του ο Λιονέλ Μέσι. Σε ένα πρωτάθλημα όπως το γαλλικό που – κυρίως λόγω της Παρί, αλλά όχι μόνο – τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να λάμπει. Με ορισμένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου να αποφασίζουν να συνεχίσουν την καριέρα τους εκεί. Στο Παρίσι. Στο Μονακό. Στη Μασσαλία. Στη Νίκαια. Στη Λιόν. Στη Λίλ.

Και ξαφνικά, τη στιγμή που όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης έχει στραμμένα τα μάτια του στο Παρίσι και αδημονεί για τη στιγμή που θα δει με την ίδια φανέλα τους Μέσι, Νεϊμάρ, Εμπαπέ, Ράμος, Ντοναρούμα και όλα τα αστέρια της Παρί, το βλέμμα στρέφεται 920 χιλιόμετρα πιο Νότια. Στη Νίκαια. Εκεί που χθες το βράδυ είδαμε εικόνες πρωτοφανείς.

Το χρονικό του χάους

Στο 75ο λεπτό η Μαρσέιγ, που βρισκόταν πίσω στο σκορ με 1-0, έχει κερδίσει ένα κόρνερ και ο Ντιμίτρι Παγέτ πηγαίνει να το εκτελέσει. Από το «πέταλο» των οπαδών της Νις εκτοξεύονται δεκάδες αντικείμενα. Ο αρχηγός της Μαρσέιγ απαντά. Αρπάζει ένα μπουκάλι και το επιστρέφει με δύναμη, υπογράφοντας αυτό που θα ακολουθήσει.

Δεκάδες «σκληροπυρηνικοί» της Νις μπουκάρουν στο γήπεδο, περνάνε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και τους σεκιούριτι και πηγαίνουν προς τους παίκτες της Μαρσέιγ με τις διαθέσεις τους να μην κρύβονται. Μπήκαν για να χτυπήσουν. Οι Μασσαλοί δεν τρέχουν, δεν φεύγουν, αλλά παίρνουν θέση… μάχης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους οπαδούς της Νις. Στο γήπεδο επικρατεί το απόλυτο χάος και οι εικόνες αρχίζουν να εμφανίζονται σε όλο τον πλανήτη μέσα σε δευτερόλεπτα.

Την ίδια ώρα, σε μια άλλη γωνιά του γηπέδου, ο προπονητής της Μαρσέιγ, Χόρχε Σαμπάολι έχει έντονο φραστικό επεισόδιο με τον Ζαν Κλερ Τοντιμπό, αμυντικό των γηπεδούχων. Ο Σαμπάολι είναι έτοιμος να επιτεθεί στον Τοντιμπό, οι δυνάμεις ασφαλείας σπεύδουν για να τον ηρεμήσουν και για να επιβάλλουν την τάξη γενικά στον αγωνιστικό χώρο, ο πρόεδρος της Νις, Ζαν Πιερ Ριβιέρ μπαίνει κι εκείνος στο γήπεδο και τρέχει προς το «πέταλο» ώστε να ηρεμήσει τους οπαδούς και να τους παρακαλέσει να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Η ζημιά, όμως, έχει ήδη γίνει.

Τραυματισμένοι παίκτες της Μαρσέιγ

Από την επίθεση των οπαδών της Νις υπήρξαν τραυματισμοί. Όχι για εκείνους, όχι για τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά για παίκτες της Μαρσέιγ. Ο Λουάν Πέρες και ο Γκεντουζί έχουν χτυπήματα στον λαιμό και τα επιδεικνύουν εντός αποδυτηρίων για απόδειξη των όσων έζησαν. Ο Παγέτ έχει χτυπηθεί στην πλάτη. Μέσα σε αυτό το σκηνικό χάους και ωμής βίας οι Μασσαλοί δεν μπορούν να γυρίσουν στο γήπεδο και να παίξουν τα τελευταία 15 λεπτά. Η διοίκηση στηρίζει την επιλογή τους και η Μαρσέιγ δεν επιστρέφει.

Η Νις αντιδρά και αρχίζει κι εκείνη τις καταγγελίες. Οι άνθρωποι της ομάδας αναφέρουν πως δύο ποδοσφαιριστές της, ο Τοντιμπό και ο Κλάιφερτ έχουν δεχτεί επίσης χτυπήματα από τους ανθρώπους ασφαλείας της Μαρσέιγ. Την ίδια ώρα η Νις δίνει στη δημοσιότητα ένα βίντεο που φαίνεται ο βοηθός του Χόρχε Σαμπάολι να ξαπλώνει στο έδαφος με μπουνιά έναν από τους οπαδούς. Σε ένα δεύτερο βίντεο εμφανίζεται ο ίδιος ο Σαμπάολι εξοργισμένος να πρωταγωνιστεί σε… κλωτσοπατινάδα μπροστά από τους πάγκους, με τον Παγέτ να προσπαθεί να τον ηρεμήσει.

Κι όμως η Νις πήρε το ματς στα χαρτιά!

Φυσικά οι παίκτες της Μαρσέιγ – και δικαιολογημένα – δεν επέστρεψαν ποτέ στο γήπεδο για την ολοκλήρωση του αγώνα έπειτα και από εντολή της διοίκησης. Οι Μασσαλοί πιέστηκαν για να γυρίσουν, αλλά δεν μπορούσαν να το κάνουν έχοντας παίκτες τραυματισμένους.

«Ο διαιτητής ήταν μαζί μας, μας επιβεβαίωσε ότι η ασφάλεια δεν ήταν εξασφαλισμένη. Η απόφασή του ήταν να εγκαταλείψει τον αγώνα, αλλά η Ομοσπονδία αποφάσισε να ξαναρχίσει τον αγώνα. Δεν το δεχθήκαμε..» δήλωσε ο πρόεδρος της Μαρσέιγ, Πάμπλο Λονγκόρια.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Νις, Ζαν Πιέρ Ριβέρ, δήλωσε έκπληκτος που δεν επέστρεψε η Μαρσέιγ για να συνεχιστεί το ματς και επί της ουσίας τα έβαλε με τους παίκτες των φιλοξενούμενων που αντέδρασαν στις προκλήσεις τις εξέδρας.

«Είναι απογοητευτικό που τελείωσε έτσι το ματς. Όλοι είδαν τι έγινε, έπεσαν μπουκάλια, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν οι παίκτες των Μαρσέιγ τα επέστρεψαν στην κερκίδα. Οι δε άνθρωποι της ασφάλειας του συλλόγου δεν είχαν δουλειά να χτυπήσουν τους παίκτες μας. Δύο παίκτες μας χτύπησαν αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι συναντηθήκαμε με τις Αρχές και με τον Πάμπλο Λονγκόρια και ο διαιτητής ήταν διστακτικός για τη συνέχιση του ματς. Οι Αρχές όμως τον διαβεβαίωσαν πως δεν υπήρχε πρόβλημα. Όλοι συμφώνησαν να παίξουμε, δεν καταλαβαίνω την απόφαση της Μαρσέιγ να αρνηθεί. Πήγα και είπα στους παίκτες να μου εγγυηθούν πως δεν θα γίνει τίποτα άλλο και το έκαναν, δύο φορές, κι έτσι πείστηκα. Από τη Μαρσέιγ όμως δεν υπήρξε αποδοχή».

Οι παίκτες της Νις βγήκαν στο γήπεδο μόνοι τους και χειροκρότησαν (!!!) τους οπαδούς τους, αλλά το παιχνίδι θα έχει και τρίτο ημίχρονο. Αυτό θα παιχτεί στην αθλητική Δικαιοσύνη, στην οποία θα προσφύγει η Μαρσέιγ για όλα όσα έζησε στη Νίκαια το βράδυ της Κυριακής.

To πρωτοσέλιδο της Equipe

Λίγα λεπτά μετά το χάος στην Κυανή Ακτή η διαδικτυακή έκδοση της Equipe έκανε λόγο για περιστατικά που θα μείνουν στην ιστορία. Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας είναι ενδεικτικό για το πώς αντιμετωπίζει όλη η Γαλλία τις χθεσινοβραδινές εικόνες, που δεν τιμούν το ποδόσφαιρο της χώρας.

«Απαράδεκτο. Αντικείμενα έπεσαν στον αγωνιστικό από οπαδούς της Νις, χτύπησαν τον Ντμίτρι Παγέτ και πυροδότησαν σκηνές βίας στον αγωνιστικό χώρο» αναφέρει χαρακτηριστικά η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ