Γαλλία – Βέλγιο 1-0

Γαλλία – Βέλγιο 1-0

Δώδεκα χρόνια μετά, ξανά σε τελικό Μουντιάλ η Γαλλία που ξεπέρασε το εμπόδιο των δαιμόνιων Βέλγων χάρη στο τέρμα του Ουμτιτί!

Δώδεκα χρόνια μετά την μυθική κεφαλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό του 2006, είκοσι χρόνια μετά το «δικό τους» Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, οι Γάλλοι «φλερτάρουν» με την κορυφή του κόσμου δίνοντας το παρών στον τρίτο τελικό της Ιστορίας τους. Από μηχανής Θεός για τους Τρικολόρ, ο Σαμουέλ Ουμτιτί που έβαλε το γκολ που καθόρισε την αναμέτρηση απέναντι στους Βέλγους (1-0) που εντυπωσίασαν (και) απόψε αλλά αποχαιρετούν κάπου εδώ το όνειρο.

Από τη μία ο δαιμόνιος Αζάρ, από την άλλη ο διαστημικός Μπαπέ (7 επιτυχημένες ντρίμπλες στις 15 που δοκίμασε). Αυτοί έκλεψαν τις εντυπώσεις έτι μία φορά. Καμία από τις ευκαιρίες που παρήγαγαν όμως δεν έδωσε το πολυπόθητο τέρμα για τις ομάδες τους. Το γκολ ήρθε από την εκτέλεση κόρνερ του Αντουάν Γκριεζμάν και την κεφαλιά του άσου της Μπαρτσελόνα λίγα λεπτά μετά την έναρξη του β’ ημιχρόνου. Και αποδείχθηκε αρκετό.

Τι κι αν ο Αζάρ πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με 6/6 ντρίμπλες (την στιγμή που υπόλοιποι 21 παίκτες είχαν 8 όλοι μαζί) και 23/23 μεταβιβάσεις; Τι και αν το Βέλγιο έδειξε τα δόντια του από νωρίς. Ο Γιορίς όταν χρειάστηκε φώναξε παρών. Κι ας ταλαιπώρησε κατ’ επανάληψη τον Παβάρ ο αρχηγός των Βέλγων.

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ άλλαξε τον σχηματισμό της ομάδας του σε 3-5-2, αλλά ο Ντιντιέ Ντεσάμπ… δεν μάσησε. Ναι μεν οι Κόκκινοι Διάβολοι βρήκαν ανοιχτούς χώρους, αλλά όχι τόσους όσους θα ήθελαν. Στο 22ο λεπτό, μετά από εκτέλεση κόρνερ, ήρθε η πρώτη μεγάλη στιγμή στο ματς, όταν η μπάλα έφθασε στον Αλντερβάιρελντ που έκανε το σουτ, μα ο Γιορίς έκανε μια εξαιρετική επέμβαση κρατώντας αλώβητη την εστία του.

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, η Γαλλία που είχε χάσει τη μάχη της… κατοχής, χωρίς ωστόσο να της στοιχίζει, πήρε κάποια μέτρα στο γήπεδο και στο 34′  και το 39′ απώλεσε μεγάλες ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ. Αρχικά ο Γκριεζμάν έκανε την μακρινή μπαλιά στον Μπαπέ, κι αυτός με τη μία έδωσε στον Ζιρού που δεν κατάφερε να πληγώσει τον Κουρτουά και πέντε λεπτά αργότερα ο Μπαπέ έβγαλε απίστευτη κάθετη πάσα στον Παβάρ που είχε κάνει κίνηση μέσα στην περιοχή, αλλά ο Κουρτουά δήλωσε παρών κρατώντας το 0-0.

Στην επανάληψη, και συγκεκριμένα στο 51ο λεπτό, ότι δεν κατάφεραν με οργανωμένες επιθέσεις, ατομικές ενέργειες ή αντεπιθέσεις σε όλο τον αγώνα, έγινε από μια στημένη φάση για τους Τρικολόρ. Η αρχή έγινε με το ωραίο γύρισμα του Ζιρού εντός περιοχής και το σουτ του, το οποίο βρήκε στο πόδι του Κομπανί με αποτέλεσμα η μπάλα να καταλήξει άουτ. Από την εκτέλεση κόρνερ του Γκριεζμάν, ο Ουμτιτί σηκώθηκε ψηλότερα από όλους και έκανε το 1-0 για την ομάδα του.

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έριξε στη μάχη τον Μέρτενς, και τους  Καράσκο- Μπατσουαγί. Όμως τίποτα από όσα δοκίμασε δεν είχε αποτέλεσμα. Ο Αζάρ κυρίως και δευτερευόντως ο Ντε Μπρόινε ήταν απελπιστικά μόνοι. Ο Βαράν και ο Ουμτιτί στο κέντρο της γαλλικής άμυνας απόλυτα συγκεντρωμένοι και κάπως έτσι η Γαλλία κράτησε το ισχνό 1-0 μέχρι το τέλος και πήρε την πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, 20 χρόνια μετά την κατάκτηση του τροπαίου και 12 μετά το 2006 όταν και ηττήθηκε από την Ιταλία!

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Λούκας Ερνάντες, Πογκμπά, Καντέ, Ματουιντί (85’ Τολισό), Μπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού (83’ Ν’ Ζονζί).

Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Σαντλί (90’ Μπατσουαγί), Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Βερτόνχγκεν, Ντεμπελέ (59’ Μέρτενς), Βίτσελ, Φελαϊνί (80’ Καράσκο), Ντε Μπρόινε, Αζάρ, Λουκάκου

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ