Κροατία – Αγγλία 2-1 παρ. (1-1 κ.α.)

Κροατία – Αγγλία 2-1 παρ. (1-1 κ.α.)

Η Κροατία έγραψε ιστορία εξασφαλίζοντας την παρουσία της για πρώτη φορά στον τελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου! Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 5ο λεπτό, κατάφερε να επιστρέψει με τους Πέρισιτς (68’) και Μάντζουκιτς (109’) επικρατώντας με 2-1 στην παράταση της Αγγλίας!

Το «παραμύθι» της Κροατίας περιλαμβάνει και τελικό! Η ομάδα του Ζλάκτο Ντάλιτς, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 5ο λεπτό, κατάφερε να επιστρέψει με τους Πέρισιτς (68’) και Μάντζουκιτς (109’) επικρατώντας στην παράταση της Αγγλίας με 2-1 (1-1 κ.α.)!

Ετσι η Χρβάτσκα έγραψε ιστορία εξασφαλίζοντας την παρουσία της για πρώτη φορά στον τελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στον τελικό κόντρα στην Γαλλία, οι Κροάτες θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το «θαύμα» τους και να πετύχουν κάτι το οποίο πριν από την έναρξη του Μουντιάλ φάνταζε μυθικό.

Από την πλευρά της η ομάδα του Σάουθγκεϊτ, έχασε μεγάλη ευκαιρία για να πάρει εκείνη την πρόκριση. Ως το 60′ ήταν ανώτερη, είχε το προβάδισμα, ωστόσο στη συνέχεια η απόδοσή της έπεσε κατακόρυφα, «φοβήθηκε» να νικήσει και εν τέλει πλήρωσε τα σοβαρά ατομικά της λάθη στην άμυνα.

Γρήγορο προβάδισμα, ανώτερη η Αγγλία
Ιδανικότερα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει το ματς για τους Αγγλους. Ο Κίεριαν Τρίπιερ με εκτέλεση-διαβήτη δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Σούμπασιτς κάνοντας το 1-0 μόλις στο 5ο λεπτό. Και στη συνέχεια όμως η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ ήταν ανώτερη. Με τις γραμμές, κοντά, με τρεξίματα σε όλους τους χώρους και κυρίως με μια πολύ καλή άμυνα (και γρήγορες επιστροφές), δεν επέτρεψαν στους Κροάτες να κάνουν το παιχνίδι τους. Η Κροατία στο πρώτο 20λεπτο ειδικά έδειξε αιφνιδιασμένη και χωρίς εμπνεύσεις, ενώ γενικότερα δεν μπορούσε να βρει χώρους. Ο Ρέμπιτς είχε κλειστεί καλά από τα «λιοντάρια» και δεν μπορούσε να κάνει το γνωστό παιχνίδι του, ενώ και οι Μάντζουκιτς, Μόντριτς και Ράκιτιτς είχαν περιορισμένο πεδίο δράσης.

Αντιθέτως για την Αγγλία, Χέντερσον και Λινγκαρντ έκαναν πολύ καλή δουλειά για τους επιθετικούς της ομάδας τους (Στέρλινγκι και Κέιν) βγάζοντας εξαιρετικές ασίστ.
Γενικότερα, έστω κι αν δεν είχαμε τις πολλές φάσεις στο πρώτο μέρος, οι Άγγλοι ήλεγξαν τον ρυθμό, έστω και αν είχαν λίγο λιγότερο την μπάλα στα πόδια τους (52%-48% η κατοχή). Η ομάδα του Ντάλιτς έγινε στο τελευταίο 15λεπτό κάπως απειλητική, με τους Ρέμπιτς (31’) και Ράκιτιτς (45’).


«Κοιμήθηκε» η Αγγλία και το πλήρωσε

Στο δεύτερο μέρος η Αγγλία μπήκε με τη φιλοσοφία να κρατήσει το 1-0. Έδωσε γήπεδο και κατοχή στους Κροάτες, κλείστηκε πίσω και έδειξε να μην ενδιαφέρεται σχεδόν καθόλου για το δεύτερο γκολ με το οποίο θα «κλείδωνε» τη νίκη σε μεγάλο βαθμό. Ετσι κι αλλιώς ο Κέιν έδειχνε αρκετά αποκομμένος πλέον από το υπόλοιπο σύνολο.

Ετσι η Αγγλία ναι μεν απείλησε στο 57’ με τον Κέιν ήταν όμως καπνός χωρίς φωτιά.. Η Κροατία άρχισε να πιέζει όλο και περισσότερο και να θυμίζει την καλή ομάδα που είδαμε στα περισσότερα ματς αυτού του Μουντιάλ. Πέρισιτς, Ρέμπιτς και Βρσάλικο έβρισκαν πλέον χώρους και συχνά πυκνά αναστάτωναν την αντίπαλη άμυνα. Στο 65’ ο πρώτος απείλησε με σουτ, ενώο ίδιος κατάφερε να βρει δίχτυα για το 1-1. Στο 68’ μετά από σέντρα-λουκούμι του Βρσάλικο πετάχτηκε με εντυπωσιακή προβολή την ισοφάριση προ των Πίκφορντ και Γουόκερ!

Η Αγγλία πλέον έδειχνε επηρεασμένη, ήταν ασταθέστατη μεσοαμυντικά με τους Κροάτες να δείχνουν σαφώς ανώτερο πρόσωπο και να χάνουν 1-2 μεγάλες ευκαιρίες. Κορυφαία το δοκάρι του Πέρισιτς στο 72’, ενώ στη συνέχεια της φάσης ούτε ο Ρέμπιτς μπόρεσε να κάνει το 2-1, σε μια απίστευτη διπλή φάση!


Από μία μεγάλη φάση

Στο πρώτο ημίωρο του έξτρα ημιώρου, η Αγγλία έδειξε πιο φρέσκια, με τον Ντάλιτς να αναγκάζεται να κάνει τις αλλαγές του στην παράταση! Η Κροατία έχασε την εδαφική της υπεροχή, με την Αγγλία να είναι πιο κινητική. Στο 99’ ο Στόουνς λίγο έλλειψε να σκοράρει με κεφαλιά (σωτήρια επέμβαση Βρσάλικο), όπως άλλωστε και ο Μάντζουκιτς στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου (σωτήρια προβολή του Πίκφορντ).

Απίστευτη ολιγωρία η Αγγλία και 2-1 η Χρβάτσκα!
Και φτάνουμε στο 109’ όταν ο Πέρισιτς με κεφαλιά έχοντας την πλάτη στο τέρμα, έβγαλε… συστημένη ασίστ στον Μάντζουκιτς, που πετάχθηκε εξαιρετικά για το 2-1! Ακολούθησαν απίστευτοι πανηγυρισμοί από τους Κροάτες και ταυτόχρονα απογοήτευση για τους Αγγλους που είδαν την άμυνά τους να κοιμάται κανονικά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αναγκάστηκαν να τελειώσουν το ματς με δέκα παίκτες, καθώς οι αλλαγές είχαν ολοκληρωθεί όταν ο Τρίπιερ αποχώρησε με θλάση. Το τελικό σφύριγμα του Τούρκου διαιτητή Τσακίρ βρήκε τους Κροάτες σε στιγμές έκστασης και τους Αγγλους να μην πιστεύουν τη μεγάλη ευκαιρία που έχασαν να βρεθούν σε έναν τελικό Παγκοσμίουτ Κυπέλλου μετά από 52 ολόκληρα χρόνια


ΓΚΟΛ:
68’ Πέρισιτς, 109’, Μάντζουκιτς – 5’ Τρίπιερ
ΔΟΚΑΡΙΑ: 72’ Πέρισιτς

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ (112’ Γουόκερ), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Τρίπιερ, Γιανγκ (90+1’ Ρόουζ), Χέντερσον (90+7’ Ντάιερ), Ντέλε Αλί, Λίνγκαρντ, Στέρλινγκ (73’ Ράσφορντ), Κέιν.
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (90+4’ Πίβαριτς), Μόντριτς (119’ Μπαντέλι), Ράκιτις, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Μάντζουκιτς (115’ Τσόρλουκα), Ρέμπιτς (101’ Κράμαριτς).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ