Ο Πλατινί και το περίφημο «γεύμα των Ηλυσίων» που έδωσε το Μουντιάλ στο Κατάρ: Λεκές στην κορώνα του Βασιλιά (vids)

Ο Πλατινί και το περίφημο «γεύμα των Ηλυσίων» που έδωσε το Μουντιάλ στο Κατάρ: Λεκές στην κορώνα του Βασιλιά (vids)

Ο Μισέλ Πλατινί χάθηκε κάπου στο ΄87. Μέσα στις αναμνήσεις για μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα. Ο επόμενος με τη γραβάτα και το κοστούμι. Είναι ο ίδιος. Αλλά είναι… άλλος.

Για όλους εμάς και τον Μισέλ Πλατινί θα ισχύει πάντα η ατάκα του Χόμφρει Μπόγκαρτ στην Casablanca: «We’ll always have Paris». Θα έχουμε για πάντα τις κατεβασμένες κάλτσες του. Tην φανέλα έξω από το σορτς. Εκείνη την επιμελώς ατημέλητη κόμη του που στέκονταν πάνω από το «10» της Σεντ Ετιέν, της Γιουβέντους, της εθνικής Γαλλίας. Και όλα τα… χάδια του στη στρογγυλή ναζιάρα που «κρύβονταν» στο παπούτσι του και δεν έλεγε να φύγει από εκεί.

Ο Μισέλ Πλατινί για το ποδόσφαιρο και τους πιστούς του θα είναι πάντα o ένας: Le Roi. Ο -για πολλούς- καλύτερος που ανέδειξε ποτέ η Ευρώπη. Και όσο για την ιστορία του; Σταμάτησε κάπου στο 1987. Πριν κρεμάσει τα παπούτσια του, τον Νοέμβρη 1988 φορώντας την φανέλα της εθνικής ομάδας του Κουβέιτ! Σε ένα φιλικό προς τιμήν του που αποδείχθηκε σχεδόν… προφητικό. Το διοργάνωσε Εμίρης βλέπετε.

Διαβάστε επίσης: Ο Ολυμπιακός, η απόφαση του Ντόι και η πρόθεση του Πογέτ

 

Είκοσι χρόνια μετά επέστρεψε. Ως πρόεδρος της UEFA, μέσα στο σικ κοστούμι του. Σε μια εκλογή που χαιρετίστηκε όσο καμία άλλη. Επιτέλους στην κεφαλή του ποδοσφαίρου, ένας μεγάλος του ποδοσφαίρου.

Αλλά αποδείχθηκε πως δεν ήταν ο ίδιος. Ήταν άλλος. Αυτός που έφτασε σε σημείο να κρατηθεί από τη Δικαστική Αστυνομία του Παρισιού. Έμεινε 15 ώρες μέσα στα γραφεία «της κεντρικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων». Πήγε για κατάθεση ως μάρτυρας. Προέκυψε ανάκριση. Και τελικά κράτηση, ως ότου o πολύπειρος δικηγόρος του Βιλιάμ Μπουρντόν να βρει τον τρόπο να τον ξεμπλέξει.

Πριν νιώσει τον αέρα της Γαλλικής πρωτεύουσας που πλημμύρισε με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους το καλοκαίρι του ΄84 από την κατάκτηση του-δικού του- Euro; Έπρεπε να παράσχει πειστικές εξηγήσεις για την εμπλοκή του στη διαδικασία ανάθεσης από τη FIFA του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ. Ένα Μουντιάλ πνιγμένο στο «αίμα» εκατοντάδων εργατών από την Ινδία. Εκείνων που χτίζουν τα πολυτελή στάδια όχι με τα χέρια, αλλά με την ίδια την ζωή τους.

Αμέτρητες οι καταγγελίες από τις διεθνείς οργανώσεις για αυτό που συνέβη εκεί τα τελευταία χρόνια. Ο… πολιτισμός της Δύσης όμως ουδόλως ασχολείται. Η έρευνα που εξελίσσεται απλά ακολουθεί το χρήμα, αλλά αποτελεί και την αρχή του τέλους της πολιτικής καριέρας του Νικολά Σαρκοζί. Καλός του φίλος ο άλλοτε Πρόεδρος, που είχε και εκείνος πολλούς και διάφορους μπελάδες με τη Δικαιοσύνη.

Οι δύο τους δείπνησαν παρέα ένα απόγευμα του 2010 στο «Παλάτι των Ηλυσίων». Παρόντας και ο Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τανί, ο νυν Εμίρης του Κατάρ! Που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του ΄22. Και που το ΄10 ζούσε με την αγωνία. Αν η FIFA θα εγκρίνει τον φάκελο της υποψηφιότητας του. Και αν τελικά αυτός θα προκριθεί. Φάκελος «προβληματικός». Και μόνο ότι πρότεινε τον χειμώνα ως εποχή τέλεσης του Μουντιάλ, προκαλούσε αντιδράσεις.

Ο Πλατινί ως πρόεδρος της UEFA, ήταν μέλος της οργανωτικής και εκτελεστικής επιτροπής. Ως πρόεδρος της UEFA είχε και μια πραγματική ισχύ επιρροής. Τότε κυκλοφορούσε ότι ο Βασιλιάς θα υποστήριζε την υποψηφιότητα των ΗΠΑ. Τελικά επέλεξε Κατάρ.

Το 2010 η Γαλλία του προέδρου Σαρκοζί πωλούσε για πρώτη φορά μαχητικά αεροσκάφη στο Κατάρ. Ακριβώς ογδόντα στον αριθμό. Λίγους μήνες μετά, ο Λοράν, ο γιος του Πλατινί έγινε ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρίας αθλητικών ρούχων Μπουάρντα ιδιοκτησίας της «Qatar Sports Investments». Της ίδιας εταιρίας που το ΄12 αγόρασε τις μετοχές της Παρί Σεν Ζερμέν αλλάζοντας για πάντα το ποδοσφαιρικό Παρίσι.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί πρέπει να χάρηκε πολύ με εκείνη την ανακοίνωση. Δηλωμένος οπαδός της Παρί. Αργότερα και η Qatar Airways επέλεξε Γαλλία. Αγόρασε 50 Airbus νέας γενιάς. Η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες εξελίχθηκε σε… έρωτα. Τι θα είχε γίνει όμως αν ο Μισέλ επέμενε σε εκείνη την επιλογή του, το 2010. Αν ψήφιζε τις ΗΠΑ;

Σε εκείνη την εκλογική διαδικασία το Κατάρ επικράτησε με 14-8 των Αμερικανών. Οι δημόσιες καταγγελίες για χρηματισμό των μελών της επιτροπής ξεκίνησαν με την… ανακοίνωση του αποτελέσματος από την FIFA. Ο Πλατινί δεν γλίτωσε. Ούτε από τις «καταγγελίες». Ούτε και από τις κυρώσεις. Βρέθηκε κάποια στιγμή στον λογαριασμό του 1,5 εκατ ευρώ με αποστολέα τον Σεπ Μπλάτερ.

Ειπώθηκε ότι επρόκειτο για μια αμοιβή. Για υπηρεσίες. Παλιά. Προέκυψε για τον Γάλλο και μια ποινή αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο, που ο ίδιος την κατήγγειλε ως «πολιτική δίωξη» για να μην διεκδικήσει την προεδρία της FIFA το 2015. Από τότε «έκπτωτος Άγγελος» του football. Σκιά του νέου εαυτού του. Ευτυχώς θα υπάρχει πάντα όμως για εκείνον ο παλιός. Ο «αθάνατος». Εκείνος που η μπάλα στέκεται μπροστά από τα πόδια και όχι από την… τσέπη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Tages Anzeiger» ο πρώην πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της ανάθεσης του Μουντιάλ στο Κατάρ, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την επιλογή ενώ συμπλήρωσε πως ο ίδιος επιθυμούσε η διοργάνωση να ανατεθεί στις ΗΠΑ.

«Το Κατάρ είναι μια μικρή χώρα και το Μουντιάλ είναι πολύ μεγάλο για μια τέτοια χώρα. Η επιλογή ήταν λάθος. Τότε, συμφωνήσαμε στην εκτελεστική επιτροπή ότι η Ρωσία θα είχε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και οι ΗΠΑ το Μουντιάλ του 2022. Αυτό θα ήταν μια χειρονομία ειρήνης, εάν δύο μακροχρόνιοι πολιτικοί αντίπαλοι διοργάνωναν το Παγκόσμιο Κύπελλο ο ένας μετά τον άλλο», τόνισε ο Μπλάτερ και συνέχισε προβαίνοντας στην αποκάλυψη για το πως κατέληξε στο κρατίδιο του Περσικού Κόλπου: «Μια εβδομάδα πριν από το Κογκρέσο της FIFA το 2010, ο Μισέλ Πλατινί με πλησίασε και μου είπε ότι το πλάνο μας δεν δουλεύει. Χάρη τελικά στις ψήφους του Πλατινί, το Παγκόσμιο Κύπελλο πήγε στο Κατάρ αντί για τις ΗΠΑ. Αυτή είναι η αλήθεια».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ