Γκάνα: Ένα ισχυρό αουτσάιντερ

Γκάνα: Ένα ισχυρό αουτσάιντερ

Με ενα ρόστερ γεμάτο ποιότητα και εμπειρία η Γκάνα ετοιμάζεται για μεγάλες εκπλήξεις.

Με 3-4 μονάδες που έχουν μεγάλη εμπειρία από το υψηλό επίπεδο του ποδοσφαίρου, αλλά με προπονητή άπειρο σε αυτές τις καταστάσεις, η Εθνική Γκάνας πηγαίνει στο Κατάρ για την έκπληξη
Εμφανίστηκε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα το 2006. Τότε ήταν που η Γκάνα για πρώτη φορά, στα γήπεδα της Γερμανίας, αγωνίστηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το έκανε άλλες δύο φορές συνεχόμενες. Το 2010, όπου πέτυχε μια σπουδαία επιτυχία φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης και το 2014. Δεν ήταν στη Ρωσία πριν από τέσσερα χρόνια, κυρίως λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που ταλαιπώρησαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, επιστρέφει για να αγωνιστεί στα γήπεδα του Κατάρ έπειτα από μια πρόκριση… θρίλερ.
Ο δρόμος της προς το Κατάρ και τα τελικά του Μουντιάλ 2022 είχε δύο φάσεις. Στην πρώτη πρώτευσε σε όμιλο τεσσάρων ομάδων, στις λεπτομέρειες. Συγκέντρωσε 13 βαθμούς, όσους και η Νότια Αφρική (την κέρδισε εντός με 1-0 την τελευταία αγωνιστική), με την οποία είχε και την ίδια διαφορά τερμάτων (+4), όμως σημείωσε ένα γκολ παραπάνω (7 έναντι 6) κι αυτό της έδωσε το εισιτήριο για τον 2ο γύρο. Εκεί αντιμετώπισε σε διπλά ματς τη Νιγηρία. Εφερε 0-0 στο πρώτο εντός έδρας ματς, απέσπασε 1-1 στη ρεβάνς και πέρασε χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Με λίγα λόγια; Οι Γκανέζοι είναι στο Μουντιάλ εξαιτίας δύο γκολ. Ενα παραπάνω από τη Ν. Αφρική και ένα εκτός έδρας απέναντι στη Νιγηρία.
Ο Τόμας Παρτέι, που αγωνίζεται στην Premier League με τη φανέλα της πρωτοπόρου Αρσεναλ, είναι εκείνος που έχει τον ηγετικό ρόλο μέσα στο γήπεδο. Το 2018 και το 2019 κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου Γκανέζου ποδοσφαιριστή, έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας το 2016 και έκτοτε μετράει 40 συμμετοχές και 13 γκολ. Με μεγάλη εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο, μέλος της Ατλέτικο Μαδρίτης από το 2015 έως το 2020 όταν η Αρσεναλ κινήθηκε και τον έκανε δικό της. Δεν είναι μόνος του. Το ρόστερ της Γκάνας διαθέτει ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, που αγωνίζονται σε μεγάλα πρωταθλήματα και κάνουν τη διαφορά στις ομάδες τους. Οπως ο Ινιάκι Ουίλιαμς της Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο Τζόρναν Αγιού της Κρίσταλ Πάλας, ο Μοχάμεντ Κούντους του Αγιαξ, αλλά και ο Αντρέ Αγιού που βγάζει το… ψωμί του στην Αλ Σαντ. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός έχει ήδη 107 συμμετοχές με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας και είναι έτοιμος να γράψει ιστορία. Να περάσει το ρεκόρ των 109 συμμετοχών του Γκίαν Ασαμόα και να πάρει την πρωτοκαθεδρία στις συμμετοχές στην ιστορία της εθνικής ομάδας.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
ΟΤΟ ΑΝΤΟ
Μέσα σε δύο χρόνια η Γκάνα έχει αλλάξει όσους προπονητές δεν είχε αλλάξει σε μια δεκαετία. Συγκεκριμένα, από το 2020 η Ομοσπονδία της χώρας έχει προχωρήσει σε τέσσερις αλλαγές στον πάγκο της ομάδας. Τα ηνία πλέον έχει ο Οτο Αντο (ανέλαβε επίσημα στις 29 Μαρτίου), γεννημένος στη Γερμανία, όπου έκανε καριέρα ως παίκτης, ενώ ήταν βοηθός προπονητή στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα Πρώτη φορά αναλαμβάνει τόσο απαιτητικό πόστο, ήταν είτε σκάουτερ, είτε βοηθός στο παρελθόν, με την Ντόρτμουντ να είναι ο πιο σημαντικός σταθμός του. Θα έχει καλούς… συμβουλάτορες, στο τιμ του βρίσκονται ο Κρις Χιούτον (πρώην Νότιγχαμ Φόρεστ, Μπράιτον, μεταξύ άλλων) και ο Τζορτζ Μπόατενγκ, που πέρασε για ένα… φεγγάρι από την Ξάνθη (2010-11). Η μοναδική φορά που ο Οντο ανέλαβε πρώτος προπονητής σε ομάδα ήταν το 2010 στην Κ19 του Αμβούργου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ