Τα 47.000.000 € δεν «μαλάκωσαν» τον αποκλεισμό της Σίτι από την Αλ Χιλάλ και το ηχηρό μήνυμα από τη Σαουδική Αραβία

Τα 47.000.000 € δεν «μαλάκωσαν» τον αποκλεισμό της Σίτι από την Αλ Χιλάλ και το ηχηρό μήνυμα από τη Σαουδική Αραβία

Η νίκη της Αλ-Χιλάλ επί της Μάντσεστερ Σίτι και ο αποκλεισμός των Αγγλων από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, ήταν ένα σκληρό «πλήγμα» για τους ιδιοκτήτες από τα Εμιράτα, αλλά και μια εκκωφαντική υπενθύμιση πως στη Σαουδική Αραβία, κάτι αλλάζει...

Για τους ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι, ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, ήταν σκληρός. Και όπως ήρθε, αλλά και από την ομάδα που ήρθε. Η Σίτι, αθλητικό «διαμάντι» των… Εμιράτων, αποχαιρέτησε πρόωρα τις ΗΠΑ και το Μουντιάλ Συλλόγων, χάνοντας με 4-3 στην παράταση από την Αλ-Χιλάλ. Ομάδα που χρηματοδοτείται από το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο (PIF) της Σαουδικής Αραβίας. Σε μια αναμέτρηση με πολιτικοοικονομικό υπόβαθρο -καθώς η Μάντσεστερ Σίτι ανήκει στο επενδυτικό σχήμα City Football Group του Άμπου Ντάμπι.

Η νίκη αυτή ανεβάζει τα συνολικά έσοδα της Αλ-Χιλάλ από το τουρνουά σε περίπου 31,7 εκατομμύρια ευρώ, μια ιστορική επίδοση που ενισχύει το αγωνιστικό (και αήττητο έως τώρα) προφίλ της, στο πλαίσιο της ευρύτερης επένδυσης της Σαουδικής Αραβίας στο ποδόσφαιρο. Η Αλ-Χιλάλ έχει αποκτήσει αστέρες όπως ο Νεϊμάρ (με μεταγραφή ύψους 91,5 εκατ. ευρώ), ο Κουλιμπαλί (18,5 εκατ. ευρώ) και ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (37 εκατ. ευρώ). Η μεταγραφή του Νεϊμάρ αποδείχθηκε αποτυχημένη, καθώς πρόλαβε να σημειώσει μόλις ένα γκολ σε επτά συμμετοχές.

Διαβάστε επίσης: Ο «ανοιχτός» ορίζοντας του Πετρούσεφ

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, σχολίασε χαρακτηριστικά στο Instagram: «Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ξεκίνησε οριστικά». Ο Ινφαντίνο έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του σαουδαραβικού ποδοσφαιρικού project και πρωτοστάτησε στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών του 2034 στη Σαουδική Αραβία, χωρίς αντίπαλες υποψηφιότητες.

Η FIFA, προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμετοχή των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, προσέφερε υπέρογκα ποσά. Η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι έλαβαν περίπου 44 εκατ. ευρώ η καθεμία ως μπόνους παρουσίας, τη στιγμή που ομάδες από μικρότερες ποδοσφαιρικές αγορές, όπως η Όκλαντ Σίτι, εισέπραξαν μόλις 3,3 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα μπόνους ανά αγώνα, η συνολική αμοιβή της Σίτι έφτασε τα 47 εκατ. ευρώ, ενώ η Αλ-Χιλάλ έχει εισπράξει περίπου 31,7 εκατ. ευρώ, χάρη στην πρόκρισή της και τη συνολική της πορεία. Και συνεχίζει…

Όλα αυτά χρηματοδοτούνται από το τηλεοπτικό συμβόλαιο-μαμούθ της FIFA με την DAZN, αξίας 935 εκατ. ευρώ, το οποίο στηρίζεται εν μέρει από σαουδαραβικά κεφάλαια.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως. Η νίκη της Αλ-Χιλάλ επί της Μάντσεστερ Σίτι, ομάδας που έχει τερματίσει στις πρώτες τρεις θέσεις της Premier League επί σχεδόν μία δεκαετία, αποτελεί ένδειξη ότι η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων στο ποδόσφαιρο ταράζεται. Ναι, η διαδρομή από μία νίκη στο να αμφισβητηθούν οι ευρωπαϊκές ομάδες απέχει πολύ. Αλλά η αλλαγή, έχει ξεκινήσει. Το πού (και εάν) θα σταματήσει, θα φανεί στο μέλλον.

Για τη FIFA, ωστόσο, αυτή η εξέλιξη συνιστά μια επιτυχία ως προς τον στόχο της να ενισχύσει το προφίλ συλλόγων εκτός Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, ο πρόωρος αποκλεισμός μιας ομάδας παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως η Σίτι, ενδέχεται να πλήξει την τηλεθέαση και τη συνολική εμπορική αξία της διοργάνωσης. Αυτό, όμως, διόλου απασχολεί τους Σαουδάραβες και την Αλ-Χιλάλ. Η οποία θα αντιμετωπίσει τη βραζιλιάνικη Φλουμινένσε την Παρασκευή, στο Ορλάντο, για την προημιτελική φάση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ