Μαρσέλο Μπιέλσα : Η δικαίωση ενός… τρελού!

Μαρσέλο Μπιέλσα : Η δικαίωση ενός… τρελού!

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα παραδίδει μαθήματα ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Του έλειπε όμως το αποτέλεσμα. Το βρήκε με την άνοδο της Λιντς στην Premier League μετά από 16 ολόκληρα χρόνια.

Η Λιντς πανηγυρίζει. Και δικαιολογημένα φυσικά. Πέρασε από πολλές δυσκολίες και μετά από 16 χρόνια καταφέρνει να επιστρέψει στα μεγάλα… σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της εφετινής Championship και έχει εξασφαλισμένη τη θέση της στην Premier League για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Μια επιτυχία που φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Μαρσέλο Μπιέλσα. 19 προπονητές έκατσαν στον πάγκο της ομάδας, μετά τον υποβιβασμό του 2004. Ο Αργεντινός τεχνικός ήταν ο 20ος και αυτός που έμελλε να οδηγήσει το ιστορικό κλαμπ στην γη της επαγγελίας.

Ο Μπιέλσα έχει περάσει από πολλές ομάδες, αφήνοντας το στίγμα του. Λιλ, Μαρσέιγ, Αθλέτικ Μπιλμπάο, εθνική Χιλής και εθνική Αργεντινής είχαν την τιμή να καθοδηγούνται από τον εκκεντρικό κόουτς.

Η επιτυχημένη πορεία με την Μπιλμπάο και οι δύο… μέρες στην Λάτσιο!

Ο 64χρονος τεχνικός έχει κατακτήσει μόλις τρεις τίτλους στην καριέρα του. Δύο με την Νιούελς Ολντ Μπόις και έναν με την Βελέζ. Παράλληλα, οδήγησε την εθνική Αργεντινής στο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Το καλοκαίρι του 2011 μετέβη στην Ισπανία για να αναλάβει την Αθλέτικ Μπιλμπάο, στρώνοντας την ομάδα και φτάνοντας μια ανάσα από την… πηγή. Στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο των Βάσκων έφτασε κοντά στο… διπλό όνειρο, με την κατάληξη όμως να μην είναι αυτή που επιθυμεί. Οδήγησε την Μπιλμπάο στον τελικό του Europa League, όπου ηττήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ έφτασε και στο τέλος του δρόμου στο Copa Del Rey. Με την Μπαρτσελόνα όμως να της παίρνει το τρόπαιο μέσα από τα χέρια.

Χάιλαιτ της προπονητικής του καριέρας, το πολύ σύντομο πέρασμα του από την Λάτσιο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ παρέμεινε για 48 ώρες κόουτς της ομάδας από την Ρώμη! Στις 6 Ιουλίου του 2016 ανακοινώθηκε από τους «Λατσιάλι» και δύο μέρες μετά αποχώρησε. Ο λόγος; Η διοίκηση της ομάδας, δεν του αγόραζε τους παίκτες που ήθελε. Μάλιστα, η Λάτσιο του έκανε μήνυση, ζητώντας 50.000.000 ευρώ!

Αποθέωση από Γκουαρντιόλα

Γεννημένος στις 21 Ιουλίου 1955, στο Ροζάριο της Αργεντινής, ξεκίνησε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στην Νιουελς Ολντ Μπόις. Και δημιούργησε την δικιά του σχολή, που έχει πολλούς θαυμαστές. Ένας από τους τεχνικούς που έχει επηρεαστεί από τον τρόπο παιχνιδιού του Μπιέλσα, είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα, με τον Καταλανό να στάζει συνεχώς… μέλι για τον 64χρονο κόουτς.

«Ο Μπιέλσα είναι αυθεντικός και μοναδικός. Είναι ο κορυφαίος τεχνικός στον κόσμο και έχεις πολλά πράγματα να μάθεις από αυτόν. Το σύστημά του δεν είναι συνηθισμένο στο χώρο του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες του δεν σου αφήνουν χώρο ούτε καν να αναπνεύσεις. Είναι δύσκολο να βρεις αριθμητική υπεροπλία στο γήπεδο. Ο Μπιέλσα είναι ξεχωριστός και το παιχνίδι του είναι πολύ ελκυστικό», είχε δηλώσει ο Καταλανός τεχνικός λίγο πριν τον τελικό Μπαρτσελόνα-Μπιλμπάο το 2012.

«Ο θαυμασμός μου για τον Μαρσέλο είναι απίστευτος τόσο ως προπονητής όσο και ως άνθρωπος. Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να κάνει καλή δουλειά εδώ στην Αγγλία με τη Λιντς. Το ποδόσφαιρο είναι ανοιχτό για διαφορετικά στιλ και διαφορετικές απόψεις. Αν όλοι οι προπονητές έπαιζαν με τον ίδιο τρόπο θα ήταν πραγματικά βαρετό. Το να υπάρχει ο Μπιέλσα στο αγγλικό ποδόσφαιρο, είναι προνόμιο», είχε σχολιάσει ο Πεπ, όταν ο Μπιέλσα ανέλαβε την Λιντς.

Δεν τα παράτησε και δικαιώθηκε στην Λιντς

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είναι μια προπονητική ιδιοφυΐα του ποδοσφαίρου. Είναι αναμφίβολα, μια εκκεντρική προσωπικότητα που πάντα θέλει να γίνονται τα πράγματα με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Κατά την διάρκεια του αγώνα, οι ομάδες του Αργεντινού κόουτς χαρακτηρίζονται από τρελό ρυθμό, ενώ στόχος του είναι η κυριαρχία στο παιχνίδι, μέσω της κατοχής της μπάλας. Στα χέρια του, η Λιντς μεγάλωσε, παίζοντας κατά περιόδους εκπληκτικό ποδόσφαιρο.

Ο Αργεντινός τεχνικός πήγε στο νησί το καλοκαίρι του 2018, ξαφνιάζοντας πολλούς με την απόφασή του, καθώς δεν μετέβη σε ομάδα της Premier League. Ο Μπιέλσα ήξερε καλά πως θα είναι δύσκολη η αποστολή του, σε ένα από τα πιο σκληρά και απαιτητικά πρωταθλήματα του κόσμου. Την πρώτη σεζόν, δεν κατάφερε να κερδίσει την άνοδο, σε μια χρονιά όπου πρωταγωνίστησε σε δύο περιστατικά.

Το ένα περιστατικό ήταν το περίφημο Spygate. Τότε, αποκαλύφθηκε, ότι ο Μπιέλσα έστελνε συνεργάτες του στις προπονήσεις άλλων ομάδων για να κατασκοπεύσουν τους επερχόμενους αντιπάλους της Λιντς. Μάλιστα, σε μια συνέντευξη τύπου έκανε και ανάλυση των μεθόδων του! Το άλλο γεγονός της χρονιάς, αφορούσε ένα ματς με την Άστον Βίλα. Τα «Παγώνια» σκόραραν τη στιγμή που ο Κοτζιά της Βίλα ήταν τραυματισμένος. Αμέσως μετά ο Μπιέλσα έξαλλος απαίτησε από τους παίκτες του να αφήσουν τους «Χωριάτες» να ισοφαρίσουν. Μια κίνηση, που έφερε στην ομάδα και τον Αργεντινό κόουτς το FIFA Fair Play Award.

Και φτάνουμε στο σήμερα, που βρίσκει τον Μπιέλσα και την Λιντς στην Premier League. Πολλοί πόνταραν πως θα τα παρατήσει μετά την αποτυχία της πρώτης σεζόν. Ωστόσο, ο 64χρονος προπονητής τους διέψευσε και πάλι. Παρέμεινε στον πάγκο της Λιντς, παρουσίασε ένα τρομερό σύνολο, δίνοντας δωρεάν μαθήματα ποδοσφαίρου. Αυτός είναι ο Μαρσέλο Μπιέλσα. Ένας… φιλόσοφος του ποδοσφαίρου, ο… τρελός που κάθε ομάδα θέλει να έχει στις τάξεις της.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ