Εσύ ξέρεις ποιος είναι ο μεγιστάνας που κρατά την τύχη της Άρσεναλ και άλλων 7 ομάδων;

Εσύ ξέρεις ποιος είναι ο μεγιστάνας που κρατά την τύχη της Άρσεναλ και άλλων 7 ομάδων;

Ο Αμερικανός μεγιστάνας Σταν Κρένκε έχει σαρώσει τα πάντα στο διάβα του. Είναι το αφεντικό στην Αρσεναλ και έχει στα χέρια του ομάδες σε NBA, MLS, NFL, NHL ακόμα και στα e-sports, με την περιουσία του να ξεπερνάει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κληρωτίδα έφερε για δεύτερη σερί χρονιά αντιμέτωπους τον Ολυμπιακό με την Αρσεναλ. Πέρσι ήταν για τους «32» του Europa League, φέτος για τους «16». Οι Πειραιώτες βρίσκουν και πάλι στο δρόμο τους ένα από τα μεγαθήρια της Ευρώπης. Μια ομάδα με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει 554 εκατ. ευρώ!

Μια ομάδα που έχει από πίσω της έναν δισεκατομμυριούχο. Έναν άνθρωπο ο οποίος έχει απλώσει τα «δίχτυα» του σε MLB, NBA, NFL ακόμα και στα e-sports. Ο λόγος για τον Αμερικανό, Σταν Κρένκε, ο οποίος εκτός από την Αρσεναλ, έχει επίσης τους Κολοράντο Ράπιντς (MLS), τους Ντένβερ Νάγκετς (NBA), τους Λος Άντζελες Ραμς (NFL), τους Κολοράντο Άβαλανς (NHL) και αρκετές ακόμα ομάδες. Μάλιστα, πρόσφατα ο επιχειρηματικός όμιλος του Αμερικανού μπήκε και στον χώρο των e-sports, αγοράζοντας ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Call of Duty και Overwatch.

Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον χώρο του αθλητισμού, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, μάλιστα, είναι ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Η σχέση του με την Άρσεναλ ξεκίνησε το 2008, όταν μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της αγγλικής ομάδας, έχοντας μόλις το 29.9% των μετοχών της. Φυσικά δεν έμεινε μόνο σε αυτό γιατί ο στόχος του ήταν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του συλλόγου. Έπειτα από τρία χρόνια ήρθε σε συμφωνία με τους Ντάνι Φίζμαν και της Λέιντι Μπρέισγουελ-Σμιθ, οι οποίοι κατείχαν συνολικά το 32% των μετοχών του συλλόγου και αύξησε το ποσοστό του στο 63%.

Ούτε αυτό όμως φαίνεται πως έφτανε στον Αμερικανό επιχειρηματία και για αυτό το 2018 ήρθε σε συμφωνία με τον δεύτερο κύριο μέτοχο των «κανονιέρηδων», Άλισερ Ουσμάνοφ, προσφέροντας του  600 εκατομμύρια λίρες και πήρε στην κατοχή του όλες τις μετοχές της Άρσεναλ. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το γεγονός δεν έκανε καθόλου χαρούμενους τους φίλους της ομάδας, διότι θεωρούσαν και θεωρούν μέχρι και σήμερα πως την χρησιμοποιεί μόνο για δικό του κέρδος.

Επίσης, πιστεύουν πως ο Αμερικανός επιχειρηματίας είναι ο κύριος υπεύθυνος για την σταθερή πτώση του συλλόγου την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από τότε που μπήκε ο ίδιος σε αυτόν. Μάλιστα, υπάρχουν έντονες φημολογίες τον τελευταίο καιρό στην Αγγλία που κάνουν λόγο πως ο πλουσιότερος Αφρικανός στον πλανήτη, Αλίκο Ντανγκότε, ενδιαφέρεται αρκετά για την απόκτηση της ομάδας του Λονδίνου από τον Σταν Κρένκε και αυτό έχει προκαλέσει θύελλα θετικών αντιδράσεων από τους οπαδούς των «κανονιέρηδων».

Η επαφή του Αμερικάνου δισεκατομμυριούχου με τον χώρου του αθλητισμού δεν περιορίζεται μόνο στην σχέση του με την Άρσεναλ. Ο Σταν Κρένκε μέσω της εταιρείας του, «Kroenke Sports and Entertainment», είναι ιδιοκτήτης και άλλης μια ποδοσφαιρικής ομάδας, της Κολοράντο Ράπιντς που συμμετέχει στο MLS, ενώ έχει στην κατοχή του και τους Ντένβερ Νάγκετς στο NBA, τους Λος Άντζελες Ραμς στο NFL, την Κολοράντο Άβαλανς στο Χόκεϊ και την Κολοράντο Μαμούθ στο Λακρός.

Πέρα από τις επιχειρήσεις του στον αθλητισμό η εταιρεία του έχει τον έλεγχο και τριών σταδίων, τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών, ενός διαδικτυακού καναλιού και δεκαεννιά περιοδικών. Ο Σταν Κρένκε είναι παντρεμένος με την Αν Γουόλτον, η οποία είναι κληρονόμος της πολυεθνικής εταιρείας Walmart και έχουν μαζί τρία παιδιά, τα οποία ασχολούνται εξίσου με τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ