«Εμφύλιος» στην Αγγλία, με φόντο… «πετρολόδαρα»

«Εμφύλιος» στην Αγγλία, με φόντο… «πετρολόδαρα»

Η εξαγορά της Νιουκάστλ από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε εξελίξεις στο αγγλικό ποδόσφαιρο που είναι στα πρόθυρα του... εμφυλίου. Το κοινό μέτωπο ανάμεσα στις «καρακάξες» και την Μάντσεστερ Σίτι και η στάση της ομοσπονδίας.

Αραβες, Σαουδάραβες, Κινέζοι, Ταϊλανδοί, Αμερικανοί, Ιρανοί, Πακιστανοί, Ινδοί, Μαλαισιανοί. Ολοι στο ποδόσφαιρο. Ολοι σε ιστορικές ομάδες ανά την Ευρώπη. Ιδιοκτήτες κορυφαίων αθλητικών brands. Και φυσικά οικονομικά πανίσχυροι. Με τα δισεκατομμύρια που αιωρούνται πάνω από το ποδόσφαιρο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να προκαλεί ζάλη. Και παράλληλα να προκαλεί αναταραχή στην UEFA και το περίφημο «Financial Fair Play», το οποίο γίνεται κουρελόχαρτο.

Η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Νιουκάστλ από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, προκάλεσε κινητοποίηση. Και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, αλλά και στην Premier League. Με την αγγλική λίγκα να ανακοινώνει προσωρινή αναστολή της δυνατότητας χρηματοδότησης των συλλόγων, μέσω χορηγιών από τους ιδιοκτήτες τους. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει αρχικά για έναν μήνα, υπερψηφίστηκε από 18 ομάδες, με τη Νιουκάστλ να καταψηφίζει και την Μάντσεστερ Σίτι να απέχει.

Οι Σαουδάραβες της Νιουκάστλ, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτόn τον τρόπο χρηματοδότησης προκειμένου να ξεπεράσουν τον «σκόπελο» του Financial Fair-Play. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Μάντσεστερ Σίτι (χορηγία φανέλας και ονοματοδοσία σταδίου από την αεροπορική εταιρεία Etihad, η οποία ανήκει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχει άμεση σχέση με την ιδιοκτησία του συλλόγου), γεγονός που εξηγεί τη στάση των πρωταθλητών Αγγλίας στη χθεσινή ψηφοφορία.

Με τον «πόλεμο» να βρίσκεται μόλις στην αρχή. Καθώς από τη μία οι ομάδες θέτουν ζήτημα μόνιμης αλλαγής του σχετικού κανονισμού, ενώ Νιούκαστλ και Μάντσεστερ Σίτι αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης της Premier League.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ