Σόμποσλαϊ: Ο αριθμός κι όσα κάνει στο γήπεδο «ξυπνούν» μνήμες της εποχής Τζέραρντ στο Άνφιλντ (pics, vid)

Σόμποσλαϊ: Ο αριθμός κι όσα κάνει στο γήπεδο «ξυπνούν» μνήμες της εποχής Τζέραρντ στο Άνφιλντ (pics, vid)

Ίσως είναι ακόμη πολύ νωρίς, ωστόσο με αυτά που κάνει ο Ντόμινικ Σόμποσλαϊ με την φανέλα της Λίβερπουλ μας επιτρέπουν να πούμε πως ο Κλοπ, βρήκε στον Ούγγρο το νέο αφεντικό της μεσαίας γραμμής των «reds».

Το περασμένο καλοκαίρι, η «θύελλα» που ακούει στο όνομα, Σαουδική Αραβία, χτύπησε -μεταξύ των υπολοίπων ομάδων της Ευρώπης- και την Λίβερπουλ. Τα «μποφόρ» που προκάλεσε το φαινόμενο που δημιουργήθηκε από τις «βεντάλιες» χρημάτων των Σαουδαράβων, είχε ως αποτέλεσμα η Λίβερπουλ να χάσει τον ηγέτη της μεσαίας της γραμμής, Τζόρνταν Χέντερσον. Ο 33χρονος κατέληξε στην Αλ Ιτιφάκ της Σαουδικής Αραβίας, υπογράφοντας ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο και αφήνοντας εκτεθειμένο τον σύλλογο του οποίου φορούσε το περιβραχιόνιο για 8 σεζόν.

Το θετικό για την Λίβερπουλ και τον Γιούργκεν Κλοπ όταν ο Χέντερσον κούνησε «μαντήλι» ήταν πως είχαν αποφασίσει καιρό πριν, πως το φετινό καλοκαίρι θα γίνει το rebuild της μεσαίας γραμμής της ομάδας. Γι’ αυτό στις πρώτες δύο μέρες της μεταγραφικής περιόδου, η Λίβερπουλ απέκτησε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Αλέξις ΜακΆλιστερ, αλλά και τον παίκτη που έχει ξυπνήσει μνήμες από την εποχή του Στίβεν Τζέραρντ στο Άνφιλντ με τις εμφανίσεις του. Φυσικά, μιλάμε για τον Ντόμινικ Σόμποσλαϊ, ο οποίος αποκτήθηκε έναντι 70 εκατομμυρίων ευρώ από την Λειψία το φετινό καλοκαίρι.

Πρόκειται για έναν τολμηρό ισχυρισμό, δεδομένου ότι ο Σόμποσλαϊ έχει μόλις οκτώ συμμετοχές με την φανέλα της Λίβερπουλ, ωστόσο αυτά που κάνει στον αγωνιστικό χώρο θυμίζουν όσα έκανε στο παρελθόν ο Stevie G. Η πιο πρόσφατη απόδειξη ήρθε το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο κεραυνός του Σόμποσλαϊ απέναντι στη Λέστερ βοήθησε τη Λίβερπουλ να προχωρήσει στον τέταρτο γύρο του Carabao Cup, μια εκτέλεση βγαλμένη κατευθείαν από το εγχειρίδιο εκτελέσεων του Τζέραρντ.

Διαβάστε επίσης: Η ΚΕΔ παραδέχθηκε την αλλοίωση στη Νέα Φιλαδέλφεια – Και ο Μπακαμπού δικαιώθηκε τέσσερις μήνες μετά

Ακόμη κάτι κοινό του Ούγγρου με τον Τζέραρντ είναι ο αριθμός «8» της φανέλας της Λίβερπουλ που κοσμεί την πλάτη του Σόμποσλαϊ και που με αυτόν τον αριθμό ο δεύτερος, έγραψε με μεγάλα γράμματα το όνομά του στην ιστορία των «reds». Όλα καλά μέχρι εδώ, είναι βάσιμη η σύγκριση του Τζέραρντ με τον Σόμποσλαϊ; Ας ρίξουμε μία ματιά…

Εκτελέσεις

Ο Τζέραρντ ήταν γνωστός για την ικανότητά του να σκοράρει εκτός περιοχής του – σκεφτείτε το τέρμα του απέναντι τον Ολυμπιακό στο Champions League, το γκολ του απέναντι στη Γουέστ Χαμ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και αμέτρητα άλλα – και όπως μας έδειξε στο παχνίδι της Τετάρτης κόντρα στην Λέστερ, φαίνεται και ο Σόμποσλαϊ να διαθέτει αυτήν την ικανότητα. Στις πρώτες του 8 εμφανίσει με την κόκκινη φανέλα έχει πετύχει δύο τέρματα απέναντι σε Λέστερ και Άστον Βίλα, με εκτελέσεις εκτός περιοχής.


Μεταβιβάσεις και δημιουργία

Ο Τζέραρντ υπήρξε απολαυστικός σε αυτές τις δύο κατηγορίες κατά την διάρκεια της καριέρας του. Μπορούσε να μετατρέψει την άμυνα σε επίθεση σε μια στιγμή με μια μακρινή μπαλιά, κάτι που τον βοήθησε να «σερβίρει» 145 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις με την Λίβερπουλ.

Από την άλλη, ο Σόμποσλαϊ δεν έχει δώσει -ακόμη- την πρώτη του ασίστ στην Λίβερπουλ, ωστόσο δεν θα αργήσει να συμβεί κι αυτό. Σύμφωνα με την Opta, ο Ούγγρος έχει δημιουργήσει 7 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του στους «reds», ενώ παράλληλα έχει 30 τελικές πάσες που οδήγησαν σε τελική συμπαίκτη του, όντας ανάμεσα στους κορυφαίους της ομάδας του αλλά και της Πρέμιερ Λιγκ.

Επίσης, όπως ο Τζέραρντ έτσι και ο Σόμποσλαϊ διαθέτει τεράστια ποικιλία όσον αφορά το μήκος των μεταβιβάσεών του, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα που απεικονίζονται οι πάσες του απέναντι στην Γουλβς.

 

Ηγετικές ικανότητες

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ηγηθείς.
Ορισμένοι αρχηγοί είναι ομιλητικοί, ενώ άλλοι προτιμούν να δίνουν το παράδειγμα με πράξεις στο γήπεδο. Αδιαμφησβήτητα ο Τζέραρντ ανήκε στην δεύτερη κατηγορία όταν κληρονόμησε το περιβραχιόνιο της Λίβερπουλ από τον Χίπια σε ηλικία 23 ετών το 2003.

Ο Σόμποσλαϊ από την άλλη, είναι ο αρχηγός της Εθνικής Ουγγαρίας από τον Νοέμβριο του 2022, εκλεγμένος στη θέση αυτή από τους συμπαίκτες του και τον ομοσπονδιακό προπονητήτη του Μάρκο Ρόσι, παρόλο που ήταν μόλις 21 ετών τότε. Και σύμφωνα με όσα βλέπουμε, κι εκείνος όπως και ο Τζέραρντ, μιλάει λιγότερο με το στόμα και περισσότερο με τις πράξεις του μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.


Διαρκής έλεγχος του παιχνιδιού

Ο χώρος δράσης του Στίβεν Τζέραρντ κυριολεκτικά ήταν όλο το γήπεδο, κανείς τεχνικός δεν είχε προσπαθήσει να περιορίσει τον χώρο που θα κινείται ο πρώην αρχηγός των «reds». Στο σήμερα, ο Γιούργκεν Κλοπ δίνει την ίδια ελευθερία στον Σόμποσλαϊ, καθώς ο Ούγγρος μπορεί να προσφέρει σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου κι αν βρίσκεται.

Στα τέσσερα από τα έξι παιχνίδια της Λίβερπουλ στην Premier League, έχει καταγράψει τις περισσότερες επαφές από όλους τους μέσους και τους επιθετικούς της ομάδας. Κατέγραψε τις περισσότερες επαφές από όλους τους παίκτες της Λίβερπουλ απέναντι στη Γουέστ Χαμ (101) και τη Γουλβς (118).
Το παρακάτω γράφημα της Opta είναι χάρτης των επαφών του από αυτό το παιχνίδι κόντρα στους «λύκους» και δείχνει ότι ήταν παντού στον αγωνιστικό χώρο.

Το ίδιο και απέναντι στα «σφυριά»

Ένταση στην άμυνα

Ο Στίβεν Τζέραρντ ήταν γνωστός για τα «γεμάτα» και δυνατά μαρκαρίσματά του καθώς του άρεσε πολύ να επιτίθεται στην μπάλα. Από τον Σόμποσλαϊ δεν έχουμε δει για την ώρα κάποιο δυνατό μαρκάρισμα σε αντίπαλο, ωστόσο εκείνο που παρατηρείται είναι πως επιτίθεται κι αυτός στην μπάλα, με ένα δικό του τρόπο.

Ο τρόπος του 22χρονου μεσοεπιθετικού της Λίβερπουλ, είναι η ικανότητά του να διατηρεί την ένταση του πρέσινγκ υψηλή. Ενδεικτικά, στο 88ο λεπτό κόντρα στην Γουέστ Χαμ, με το παιχνίδι να έχει κριθεί, ο Σόμποσλαϊ πίεσε αρχικά στο χώρο της μεσαίας γραμμής τον Φορνάλς και στην συνέχεια ακολουθεί την πάσα για να «ενοχλήσει» τον Έμερσον, από τον οποίο μάλιστα κέρδισε την κατοχή.

Ευελιξία

Ακόμη ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στον πρώην χρήστη της φανέλας με το νούμερο «8» στην πλάτη της Λίβερπουλ και στον νυν κάτοχο (με εξαίρεση την περίοδο που ο Κεϊτά φορούσε τον συγκεκριμένο αριθμό), είναι πως και οι δύο μπορούν να παίξουν και να προσφέρουν σε παραπάνω από μία θέση στο γήπεδο.

Ο «Stevie G» είχε χρησιμοποιηθεί ως box-to-box κεντρικός μέσος, ως «δεκάρι» πίσω από τον Φερνάντο Τόρες, ως δεξιός μέσος υπό τις οδηγίες του Ράφα Μπενίτεθ και ως ακραίο χαφ υπό τις οδηγίες του Μπρένταν Ρότζερς.

Σε μόλις 8 παιχνίδια, έχουμε δει τον Σόμποσλαϊ να εξυπηρετεί πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Ωστόσο, τις ικανότητες του με την μπάλα στα πόδια τις έχει εμφανίσει κυρίως ως εκείνος που αγωνίζεται είτε δεξιά είτε αριστερά μπροστά από την θέση «6» στο κέντρο της Λίβερπουλ.

Όμως, στην καριέρα του έχουμε δει πως μπορεί με την ίδια ευκολία να αγωνιστεί και ως winger αλλά και στην θέση «10» πίσω από τον επιθετικό.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ξεχώρισε η ικανότητά του να παίζει έναν πιο βαθύ ρόλο. Μετά την αποβολή του ΜακΆλιστερ απέναντι στην Μπόρνομουθ, ο Σόμποσλαϊ «έπεσε» στο «6» δίπλα στον Έντο και μάλιστα διακρίθηκε, βοήθησε την Λίβερπουλ να διαχειριστεί τα τελευταία 30 λεπτά της αναμέτρησης όντως κομβικός διατήρηση της κατοχής αλλά και του ρυθμού.

Ο Σόμποσλαϊ έχει κάνει ένα συναρπαστικό ξεκίνημα αλλά έχει πολλά πράγματα ακόμη να καταφέρει. Είναι μόλις 22 ετών και με έναν προπονητή όπως ο Κλοπ θα γίνεται όλο και καλύτερος καθώς θα τελειοποιεί το παιχνίδι του. Τέλος, ο Σόμποσλαϊ είναι ό,τι πιο κοντά στο Τζέραρντ έχει αποκτήσει η Λίβερπουλ για την μεσαία της γραμμή, ωστόσο σε καμία περίπτωση ο τρόπος παιχνιδιού του ενός δεν είναι ίδιος με εκείνον του άλλου, όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ο Ούγγρος θυμίζει το αγαπημένο παιδί του «Kop».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ