Οι 18 κρίσιμοι μήνες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ένα έγγραφο-βόμβα που… διώχνει τον Ράτκλιφ (pics)

Οι 18 κρίσιμοι μήνες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ένα έγγραφο-βόμβα που… διώχνει τον Ράτκλιφ (pics)

Ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ πήρε το 25% των μετοχών της Γιουνάιτεντ με πάνω από 1 δις, όμως οι Γκλέιζερς μπορούν σε 18 μήνες να βάλουν «φωτιά» και να τον... στείλουν σπίτι του και την ομάδα σε άλλα χέρια!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλάζει σελίδα και επίσημα σε λίγες εβδομάδες, καθώς ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ από τις παραμονές των Χριστουγέννων ανακοινώθηκε ότι πήρε στα χέρια του το 25% του συλλόγου με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο Βρετανός μεγιστάνας, που είναι ο πλουσιότερος στο Νησί και είναι ιδιοκτήτης της παγκόσμιας εταιρείας INEOS, «έσκασε» ένα ασύλληπτο πόσο για το μόλις 1/4 της ομάδας, αλλά και του πλήρη ελέγχου του ποδοσφαιρικού τμήματος, την ώρα που σε βάθος τριετίας θα έχει δώσει περίπου άλλα 2 δις ευρώ για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο και να έχει τον απόλυτο έλεγχο του συλλόγου.

Ο Ράτκλιφ έχει ήδη βγει μπροστά και είναι ιδιαίτερα ενεργός σε όλες τις κατευθύνσεις, βρέθηκε στο γήπεδο για το ματς με την Τότεναμ, όπου ήρθε 2-2 η ομάδα σε μια πολύ καλή εμφάνιση στο Ολντ Τράφορντ, ενώ είχε ήδη συνάντηση με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τον Έρικ Τεν Χαγκ, τους ποδοσφαιριστές, όλο το σταφ στο προπονητικό κέντρο, αλλά και με μέλη της διοίκησης, ενώ την ίδια ώρα έχει ήδη βάλει τους δικούς του ανθρώπους να εργάζονται πυρετωδώς, παρότι δεν είναι επίσημο 100% ότι είναι στα χέρια του το 25%.

Η επένδυση του Βρετανού δισεκατομμυριούχου στο κλαμπ ανακοινώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων μετά από μια αυστηρή προθεσμία και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Ο λόγος είναι ότι οι Γκλέιζερς έχουν δεσμεύσει την ομάδα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η κίνηση του Ράτκλιφ λοιπόν παρουσιάστηκε επίσημα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, θα εξεταστεί εξονυχιστικά και εφόσον όλα είναι καλά θα ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία.

Το έγγραφο-βόμβα και οι 18μήνες

Τα πάντα έχουν πάρει τον δρόμο τους για την αλλαγή σελίδας, εκτός από ένα έγγραφο διαγωνισμού, το οποίο αποκάλυψε μια σειρά από κανόνες σχετικά με μια μελλοντική πώληση των «κόκκινων διαβόλων».

Συγκεκριμένα, μια ξεχωριστή κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) αποκαλύπτει ότι η οικογένεια Γκλέιζερ δεν επιτρέπεται ούτε να ζητήσει ούτε καν να ενθαρρύνει νέες προτάσεις για το πρώτο έτος μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας στις 13 Φεβρουαρίου – εκτός εάν έχει γραπτή συγκατάθεση της εταιρείας «Ratcliffe’s Trawler Ltd».

Όμως, μόλις περάσει η περίοδος των πρώτων 18 μηνών και δεν έχει προχωρήσει ο Ράτκλιφ στο επόμενο βήμα που είναι η αγορά νέων μετοχών, αλλά και η επένδυση που υπέγραψε ότι θα κάνει, οι πολύ φιλοχρήματοι Αμερικανοί μπορούν να πουλήσουν τη Γιουνάιτεντ αλλού  – και αυτό θα ανάγκαζε την εταιρεία του Βρετανού μεγιστάνα να πουλήσει κάθε μετοχή που έχει σε οποιονδήποτε πιθανό νέο αγοραστή βρει η οικογένεια Γκλέιζερ.

Το έγγραφο του διαγωνισμού εξηγεί το δικαίωμα «drag-along» (δικαίωμα που αναγκάζει τον αγοραστή να πάρει όλο το πακέτο) για τους Γκλέιζερς, δηλώνοντας: «Εφόσον οι Γκλέιζερ έχουν το πλειοψηφικό πακέτο, μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία που είναι 18 μήνες και σε σχέση με οποιαδήποτε πώληση της εταιρίας συνολικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Γιουνάιτεντ μπορεί να απαιτήσει από το συμβαλλόμενο μέρος (Ράτκλιφ) να πουλήσει όλες τις κοινές μετοχές της εταιρείας του και να προβεί σε άλλες ενέργειες που είναι ευλόγως αναγκαίες για την πραγματοποίηση της πλήρους πώλησης», κάτι που θα είναι καταδικαστικό και για τον ίδιο που θα έχει βάλει άμεσα πάνω από ένα δις μόνο για το 25%.

Η εξασφάλιση του Ράτκλιφ και η εγγυήσεις

Εξασφαλίζει επίσης ότι ο Ράτκλιφ θα έχει την ίδια εγγύηση «ως το υψηλότερο ποσό που καταβάλλεται σε οποιονδήποτε άλλο μέτοχο της ίδιας κατηγορίας μετοχών». Το έγγραφο λέει: «Εάν η πώληση πραγματοποιηθεί εντός τριών ετών από το κλείσιμο της προσφοράς, τα μέρη της εταιρείας του Ράτκλιφ πρέπει να λάβουν τουλάχιστον 33 $ ανά μετοχή, που είναι η ίδια τιμή με την τιμή προσφοράς».

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και να γίνει αυτό ο Βρετανός σε βάθος τριετίας ενδέχεται να έχει πάρει όλο το ποσό που επένδυσε πίσω, κι ακόμα περισσότερο αν έρθει ένας νέος υποψήφιος αγοραστής σε 2 χρόνια και δώσει περισσότερα χρήματα (Σαουδάραβες). Βέβαια, ο Ράτκλιφ έχει δώσει δημόσιες εγγυήσεις στον κόσμο της ομάδας και σε όλους όσους έχει συναντήσει μέσα στον σύλλογο.

Με λίγα λόγια ο Ράτκλιφ έχει 18 μήνες μπροστά του να δημιουργήσει μια ομάδα που θα διεκδικεί τίτλους, αλλά και την ίδια ώρα να επενδύσει ακόμη περισσότερα για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, ειδάλλως δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει κυρώσεις σε πρώτη φάση από τους Γκλέιζερς, ειδικά αν βρουν αγοραστή και φυσικά να εκδιωχθεί από την ομάδα, ασχέτως αν σε βάθος τριετίας πάρει χρήματα πίσω από εκείνα που επένδυσε. Κάτι που τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν τον βολεύει, γιατί βαδίζει στο άγνωστο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ