Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το «pure profit» και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς: Πώς θα κάνει 400.000.000 μεταγραφές ο Αμορίμ (pics)

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το «pure profit» και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς: Πώς θα κάνει 400.000.000 μεταγραφές ο Αμορίμ (pics)

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι με την πλάτη στον τοίχο οικονομικά μετά την καταστροφική χρονιά που έκανε, όμως η τεχνογνωσία της INEOS, οι περικοπές και οι κομβικές πωλήσεις παικτών από τις ακαδημίες αλλάζουν τα δεδομένα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βιώνει μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της, ολοκλήρωσε μια καταστροφική σεζόν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αφού ηττήθηκε στον τελικό του Europa League από την Τότεναμ με 1-0 και ετοιμάζεται για ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό καλοκαίρι.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» χωρίς Ευρώπη την επόμενη χρονιά και με πολλά αγωνιστικά προβλήματα, οφείλουν να σχεδιάσουν μέσα σε 2-3 μήνες τα πάντα στην… εντέλεια έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικοί και να μην… ξεμείνουν ξανά στην Premier League στην τελευταία πεντάδα. Η φετινή χρονιά ήταν απογοητευτική σε όλους τους τομείς, η ομάδα έκανε τη χειρότερη πορεία της στην Αγγλία από εποχής Premier και οφείλει να βγει από το αδιέξοδο με στοχευμένες κινήσεις τόσο σε διοικητικό, όσο και σε οικονονικό, αλλά και αγωνιστικό επίπεδο.

Τα δύο δεδομένα σε πρώτη φάση για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη νέα σεζόν είναι πως ο Ρούμπεν Αμορίμ δεν κουνιέται από τη θέση του και έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της διοίκησης, ενώ το δεύτερο είναι ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η INEOS έχουν την τεχνογνωσία να βρον έσοδα και να δράσουν σωστά για να εξοικονομηθούν χρήματα για μεταγραφές και μαζί με τον Ρούμπεν Αμορίμ έχουν μπει σε μια διαδικασία.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οφείλει να συμμορφωθεί με το Financial Fair Play και τους κανονισμούς PSR (Profit & Sustainability Rules), που έχουν να κάνουν ουσιαστικά με το έσοδα-έξοδα και να μην ξεπερνάει τα όρια γιατί θα πληρώνει πρόστιμα και θα φτάσει σε μια παρόμοια κατάσταση με άλλες μεγάλες ομάδες. Η αποτυχία και η μη έξοδος στην Ευρώπη τη νέα σεζόν θα μπορούσε να θεωρηθεί καταστροφή, όμως η Τσέλσι πριν μερικά χρόνια αλλά και άλλες ομάδες έχουν δώσει το παράδειγμα για το πως να δράσει σωστά οικονομικά μια ομάδα σε πρώτη φάση και εν συνεχεία αγωνιστικά.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι σε φθίνουσα πορεία σε όλους τους τομείς (ομάδα, παίκτες, γήπεδο, οικονομία), αλλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τους Γκλέιζερς έχει ένα πολύ μεγάλο συν. Αυτό είναι η διοίκηση της που γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να τα αλλάξει όλα. Να πάρει σκληρές αποφάσεις, κάτι σημαντικό όμως και απαραίτητο και την ίδια στιγμή η INEOS έχει και την τεχνογνωσία για να πάρει εκτός από σκληρές αποφάσεις και σωστές.

Η κίνηση-κλειδί που αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα λοιπόν για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι το αγωνιστικό και δεδομένα πρέπει να γίνουν σαρωτικές αλλαγές, όμως το σημαντικότερο είναι το οικονομικό. Οι «κόκκινοι διάβολοι» χρειάζονται ρευστότητα (χρήματα) και μάλιστα άμεσα. Αφού πρέπει η ομάδα να είναι ανταγωνιστική και να επιστρέψει στην Ευρώπη. Μια σεζόν καταστροφική και χωρίς ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπορεί να την αντέξει με κάποιον τρόπο. Δεύτερη όμως με τίποτα, ειδικά από τη στιγμή που ετοιμάζει και γήπεδο για το 2028 και αντικειμενικά θα δαπανηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια.

Η κίνηση – κλειδί για την ομάδα σε οικονομικό επίπεδο δεν είναι οι απολύσεις που πέφτουν βροχή εδώ και μερικούς μήνες (είχε υπερβολικά άτομα προσωπικό), αλλά οι πωλήσεις. Και μάλιστα οι στοχευμένες πωλήσεις. Η Γιουνάιτεντ έχει βγάλει στο… σφυρί πάνω από 12 παίκτες, όμως αυτοί που κάνουν τη διαφορά στους κανονισμούς συμμόρφωσης είναι αυτοί που ανήκουν ή ήρθαν από τις ακαδημίες. Ο Μάρκους Ράσφορντ και ο Αλεχάντρο Γκαρνάτσο.

Αν πουληθούν αυτοί οι δύο για περίπου 100.000.000 λίρες (55.000.000 ο Γκαρνάτσο και 45.000.000 ο Ράσφορντ) τότε αυτά τα χρήματα καταγράφονται σαν «pure profit» (καθαρό κέρδος στους λογαριασμούς), διότι είναι παίκτες από την ακαδημία και δεν έχουν κανένα κόστος αγοράς.

Τι είναι το «pure profit» (καθαρό κέρδος) από πωλήσεις

Το «pure profit» είναι ένας όρος άγνωστος στους περισσότερους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, όμως είναι κομβικός εδώ και μια δεκαετία για τους όρους συμμόρφωσης με το Financial Fair Play γενικότερα, αλλά κυρίως με το PSR (Profit & Sustainability Rules). Δεκάδες ομάδες την έχουν πατήσει με αυτό τον όρο και έχουν πληρώσει πρόστιμο, ή έχουν ή είχαν αφαιρέσεις βαθμών από την UEFA και όχι μόνο.

Η Τσέλσι πριν μερικά χρόνια έκανε την αρχή και ουσιαστικά από το πουθενά εξοικονόμησει εκατοντάδες εκατομμύρια. Η διάδοχη κατάσταση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Τοντ Μπόλι αγόρασε την Τσέλσι, που δεν είχε Ευρώπη και ουσιαστικά έκανε χώρο πουλώντας αρκετούς παίκτες που βγήκαν από τις ακαδημίες της ομάδας. Μέσα σε τρεις μεταγραφικές περιόδους οι μπλε έκαναν πάνω από 1 δις λίρες μεταγραφές και πλέον είναι μια ομάδα τετράδας στο Νησί και στον τελικό του Europa Conference League. Για να αντιληφθεί κανείς, ο Μέισον Μάουντ που πήρε η Γιουνάιτεντ με περισσότερα από 60.000.000 λίρες πρόπερσι από την Τσέλσι έχει φέρει σε βάθος τετραετίας 15.000.000 χώρο κάθε σεζόν για μεταγραφικές κινήσεις.

Τι σημαίνει όμως το «pure profit»; Συμμορφώνεσαι με τους κανονισμούς καθαρού κέρδους και οι αγορές παικτών «μοιράζονται» λογιστικά στα χρόνια του συμβολαίου τους. Δηλαδή αγοράζεις έναν παίκτη με 60.000.000 με 5ετες συμβόλαιο, αυτό σημαίνει ότι στα βιβλία μπορείς να έχεις μονο τα 12.000.000 ανά έτος σε βάθος πενταετίας. Με λίγα λόγια αν η Γιουνάιτεντ πουλήσει με 100.000.000 ευρώ τους Γκαρνάτσο και Ράσφορντ θα μπορεί να ξοδέψει 4-5 φορές παραπάνω αυτά τα χρήματα, κάτι που σημαίνει κάτι ανάμεσα σε 300.000.000 με 475.000.000 λίρες που θα μοιραστούν σε βάθος πενταετίας και θα παραμένεις κανονικά εντός των κανονισμών του PSR (Profit & Sustainability Rules), που είναι και οι κανόνες «καθαρού κέρδους».

Ο Γκαρνάτσο, ο Αμορίμ και η εξοικονόμηση

Ο Ρούμπεν Αμορίμ ουσιαστικά πριν λίγες ώρες το έκανε ξεκάθαρο στον Γκαρνάτσο ότι πρέπει να βρει ομάδα, ο Ράσφορντ το γνωρίζει ήδη, ενώ το ίδιο ισχύει και για άλλους (Ονάνα, Σο, Άντονι κλπ), που δεν είναι παίκτες ακαδημιών. Η Γιουνάιτεντ θέλει αρκετές πωλήσεις για να κάνει και αρκετές μεταγραφές και συνολικά μαζί με τα μίνιμουμ 100.000.000 για αυτούς τους δύο υπολογίζεται ότι θα έχει πωλήσεις πάνω από 200.000.000 συνολικά και θα εξοικονομήσει και 86.500.000 λίρες σε μισθούς ετησίως. Αν αναλογισυτεί κανείς και το καθαρό κέρδος από Ράσφορντ και Γκαρνάτσο, η αγγλική ομάδα μπορεί να έχει ένα πολύ μεγάλο ποσό για κινήσεις που θα την κάνουν διεκδικήτρια ευρωπαϊκού εισιτηρίου σε πρώτη φάση στην Premier League.

Γιατί μπορεί να έχει μέχρι και 400.000.000 για μεταγραφές

Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο και ενδεχομένως και δίκαιο, όμως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μια ευκαιρία και οφείλει να την εκμεταλλευτεί. Αυτή είναι οι ακαδημίες της, που έτσι κι αλλιώς αποτελούσαν πάντα σπουδαίο κομμάτι των επιτυχιών της. Αυτή τη φορά λοιπόν μπορεί να μη δώσουν κάποιον τίτλο, όπως παλιότερα αλλά σίγουρα μπορούν να είναι η απαρχή της επιστροφής στην κανονικότητα και στις επιτυχίες.

Οι πωλήσεις είναι απαραίτητες, όπως και οι μεταγραφές, αφού υστερεί σε πολλές θέσεις, όπως φάνηκε και από τη βαθμολογική της συγκομιδή φέτος. Όμως, οι πωλήσεις παικτών από τις ακαδημίες που σημαίνει καθαρό κέρδος σε βάθος πενταετίας, μπορεί να σημαίνει και ευκαιρία να φέρει τους παίκτες που θέλει ο Αμορίμ για να γίνει η Γιουνάιτεντ ξανά μεγάλη. Ουσιαστικά οι πωλήσεις του καλοκαιριού μπορούν να εξασφαλίσουν 400.000.000 μόνο για αυτή τη μεταγραφική περίοδο, αλλά και πάνω από 150.000.000 για τις επόμενες δύο, όπως συνέβη και με την Τσέλσι, που έκανε περίπου 15 μεταγραφές πολύ υψηλού επιπέδου σε τρία «παράθυρα».

Ο Ράτκλιφ, η διοίκηση και ο Αμορίμ δουλεύουν από το μηδέν με στόχο να προσπεράσουν αρκετά θέματα και μέσα σε 2-3 μήνες να κάνουν τη Γιουνάιτεντ ξανά σημαντικοί. Με τεράστιες αλλαγές και σχεδιασμό σκληρό και σωστό. Μπορεί από την καταστροφική σεζόν που πέρασε και ούσα με την πλάτη στον τοίχο να καταφέρει να γίνει πιο λειτουργική, μέσα από την πίεση. Εκτός από τους παίκτες των ακαδημιών, οι Άγγλοι μπορούν να βρουν χρήματα και από τους Ονάνα (40.000.000), Άντονι (35-40.000.000), Σο (10-20.000.000). Ζίρκζεε (40.000.000) και άλλους και ουσιαστικά να «αναπνεύσουν» για τα καλά.

Τα οικονομικά δεδομένα εξάλλου στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι κομβικής σημασίας και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ήδη συμφωνήσει για να κάνει τη μεταγραφή του Ματέους Κούνια για 60+ εκατομμύρια χωρίς τις απολαβές του. Ο λόγος είναι γιατί έρχεται ένα μαζικό κύμα… πωλήσεων και θα υπάρχει ρευστότητα, ενώ τα χρήματα αυτά θα… μοιραστούν λογιστικά σε βάθος πενταετίας. Και αν βγει το πλάνο των πωλήσεων και βρεθούν ομάδες για Γκαρνάτσο και Ράσφορντ κυρίως τότε εκτός από τον Κούνια θα υπάρχουν πάνω από 340.000.000 για κινήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ