Μάντσεστερ Σίτι : Έκανες τη Σίτι… Μπαρτσελόνα, Γκουαρδιόλα

Μάντσεστερ Σίτι : Έκανες τη Σίτι… Μπαρτσελόνα, Γκουαρδιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι παρουσιάζεται σχεδόν ανίκητη τη φετινή σεζόν, οδεύει πρόσω ολοταχώς προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος και το 10.gr καταγράφει πώς ο Πεπ Γκουαρδιόλα κατάφερε να μεταμορφώσει τους Πολίτες στην Μπαρτσελόνα της «χρυσής» εποχής του.

Δεν πρόκειται για λεκτική υπερβολή, αν πούμε ότι η Μάντσεστερ Σίτι τρομάζει όποιον αντίπαλο βρεθεί φέτος στο διάβα της. Με τρομερή ποιότητα σε κάθε θέση, στιβαρή άμυνα και απίστευτο οργανωτικό και εκτελεστικό πλουραλισμό (στοιχείο σήμα κατατεθέν του προπονητή της) η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα προελαύνει σαν τρένο «express» προς τους στόχους της και to10.gr αναλύει πώς το τρένο μπήκε στις ράγες.

Έχει προκριθεί ήδη ως πρώτη στη φάση των «16» του Champions League, ενώ μετά το πέρας των πρώτων 13 αγωνιστικών του αγγλικού πρωταθλήματος έχει πάρει αέρα οκτώ πόντων από τη συμπολίτισσα της και δεύτερη στο βαθμολογικό πίνακα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μοιάζοντας τη δεδομένη χρονική στιγμή σχεδόν αδύνατο να μην επιστρέψει φέτος στην ελίτ της χώρας.

Ο τερματοφύλακας που έψαχνε ο Γκουαρδιόλα

Πολλοί χαρακτήρισαν υπερβολικά τα 40.000.000 που δόθηκαν το καλοκαίρι στη Μπενφίκα, προκειμένου η Σίτι να εντάξει στο δυναμικό της τον Έντερσον. Ο 24χρονος Βραζιλιάνος τερματοφύλακας αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή όσον αφορά τη θέση του από καταβολής αθλήματος, από ότι φαίνεται στην πράξη όμως οι Πολίτες πέτυχαν διάνα και μπορούν να αισθάνονται άνετοι για την υπεράσπιση των γκολπόστ τους στο παρόν και το μέλλον.

Ο Γκουαρδιόλα θέλει ο τερματοφύλακάς του να συμμετέχει ενεργά (και) στην ανάπτυξη των επιθέσεων της ομάδας του, αντιμετωπίζοντας την περσινή σεζόν μεγάλο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα, καθώς ο Κλαούντιο Μπράβο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ποιο το αποτέλεσμα; Ο Έντερσον έχει το κορυφαίο ποσοστό σε εύστοχες πάσες ανάμεσα στους τερματοφύλακες της Premier League, ποσοστό που αγγίζει το 85% στις συνολικά 268 πάσες που έχει επιχειρήσει. Ο άμεσος επόμενος είναι ο Σίμον Μινιολέ με μέσο όρο μόλις 69%!

Απειλείται ελάχιστα

Μπορεί ο 46χρονος Καταλανός προπονητής να ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος της τακτικής του στην μεσοεπιθετική λειτουργία και τους αυτοματισμούς στο μισό του αντιπάλου, αυτό όμως δεν σημαίνει επ’ ουδενί πώς δεν φυλάει τα… νώτα του. Έχει δημιουργήσει μια πολύ συμπαγή και στιβαρή αμυντική τετράδα, η οποία τον έχει βγάλει ασπροπρόσωπο.

Η Σίτι διαθέτει την δεύτερη καλύτερη άμυνα στην Αγγλία, έχοντας δεχθεί δύο γκολ περισσότερα από την –παρουσιαζόμενη σε μερικά παιχνίδια με φουλ αμυντική φιλοσοφία- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (οκτώ γκολ έναντι έξι) και έχοντας δεχθεί μόλις 21 σουτ στην εστία της, τα λιγότερα από κάθε άλλη ομάδα. Όσο για το Champions League; Μόνο Παρί Σεν Ζερμέν (1), Μπαρτσελόνα (1) και οι Κόκκινοι Διάβολοι (2) του Ζοσέ Μουρίνιο έχουν δει την εστία τους να παραβιάζονται λιγότερες φορές.

Από τα οκτώ γκολ που δεχθεί στο πρωτάθλημα μάλιστα, τα δύο προέρχονται από πόδια ποδοσφαιριστών της: τον Γουόλκερ στο εντός έδρας 7-2 επί της Στόουκ Σίτι και τον Οταμέντι στο πρόσφατο εκτός έδρας 2-1 επί της Χάντερσφιλντ, όπου οι γηπεδούχοι έγιναν η πρώτη ομάδα μετά την Κρίσταλ Πάλας (κόντρα στην Γουότφορντ) τον Μάρτιο που σκοράρουν χωρίς να έχουν ούτε μια εντός εστίας τελική προσπάθεια σε ολόκληρη την αναμέτρηση!

Μεσοεπιθετική γραμμή που πετάει φωτιές

42 γκολ σε 13 παιχνίδια, +34 στη διαφορά τερμάτων, 12 νίκες και 1 ισοπαλία στη Premier League, 13 γκολ σε 5 παιχνίδια, +10 στη διαφορά τερμάτων, 5 νίκες στο Champions League, με την Σίτι να έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Νοέμβριος φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του, η Μάντσεστερ Σίτι παραμένει αήττητη και μοιάζει ικανή να σκοράρει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό. Οι αυτοματισμοί των ποδοσφαιριστών από το κέντρο και μπροστά είναι απίστευτοι, θυμίζοντας εν πολλοίς την Μπαρτσελόνα της «χρυσής» εποχής του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Σέρχιο Αγουέρο (14 συμμετοχές, 11 γκολ, 3 ασίστ) και Νταβίντ Σίλβα (17 συμμετοχές, 1 γκολ, 10 ασίστ) μοιάζουν αναγεννημένοι, ο Γκάμπριελ Ζεσούς (19 συμμετοχές, 10 γκολ, 1 ασίστ) αποδεικνύεται λίρα εκατό, ο Κέβιν ντε Μπρόινε (19 συμμετοχές, 4 γκολ, 9 ασίστ) έχει πάρει στις πλάτες του το μεγαλύτερο βάρος της οργανωτικής ανάπτυξης, με τους Λιρόι Σανέ (19 συμμετοχές, 8 γκολ, 8 ασίστ) και Ραχίμ Στέρλινγκ (18 συμμετοχές, 12 γκολ, 3 ασίστ) να συνθέτουν ένα φονικό δίδυμο στα άκρα της επίθεσης.

Ο Γκουαρδιόλα εξηγεί στον Στέρλινγκ πώς να κινείται στον χώρο και ο Άγγλος επιθετικός το εφαρμόζει κόντρα στην Φέγενορντ

https://www.youtube.com/watch?v=7l77PkfSzgs

Ειδικά ο Ραχίλ Στέρλινγκ κάνει τη διαφορά τη φετινή σεζόν, με τον βραχύσωμο Άγγλο επιθετικό να έχει πετύχει σε 18 παιχνίδια φέτος ένα γκολ περισσότερο από ότι πέτυχε συνολικά  την περσινή σεζόν, σε συνολικά 47 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Με το γκολ του στο 84ο λεπτό κόντρα στην Χάντερσφιλντ, βοήθησε μάλιστα την Σίτι να επικρατήσει σε εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος ενώ βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του μακρινού 1995.

Η βαθμολογική συγκομιδή της Σίτι στο πρωτάθλημα μετά από 13 αγωνιστικές είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο, οι 11 σερί εκτός έδρας νίκες (9 φέτος, 2 από πέρυσι) αποδεικνύουν ότι οι Πολίτες δεν έχουν πρόβλημα προσαρμογής μακριά από το σπίτι τους, αλλά για αυτό που ο Πεπ Γκουαρδιόλα αισθάνεται σίγουρα πολύ περήφανος, είναι το γεγονός ότι έχει περάσει πλήρως στην ομάδα την προπονητή του ταυτότητα: στις 28/10, κόντρα στη Γουέστ Μπρομ, οι παίκτες της Σίτι άλλαξαν συνολικά 844 πάσες, αριθμός ρεκόρ από τότε που η «Opta» ξεκίνησε να συλλέγει στατιστικά!

Ο Πεπ βρήκε ένα περιβάλλον που του ταιριάζει απολύτως, βλέπει τους παίκτες να έχουν προσαρμοστεί στα θέλω του και με το πρώτο μισό της σεζόν να ολοκληρώνεται, οι κρίσιμοι μήνες της αγωνιστικής χρονιάς πλησιάζουν. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Επιστροφή στον αγγλικό ποδοσφαιρικό θρόνο μετά το πρωτάθλημα του 2014 και η παρουσία στον τελικό του Champions League, θέση που της στέρησε πέρυσι η Ρεάλ Μαδρίτης.

https://www.youtube.com/watch?v=PpJpX-xC6x8

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ