Γκουαρντιόλα-Μουρίνιο: Μια κόντρα είκοσι χρόνων στο Μάντσεστερ

Γκουαρντιόλα-Μουρίνιο: Μια κόντρα είκοσι χρόνων στο Μάντσεστερ

Αν υπάρχει μια κόντρα που έχει τραβήξει περισσότερο τα βλέμματα τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι αυτή Πεπ Γκουαρντιόλαμε τον Ζοσέ Μουρίνιο. Έτσι, το 10.gr σκιαγραφεί την εικοσαετή σύγκρουση των δυο κορυφαίων τεχνικών της εποχής μας, από την συνύπαρξη τους στην Μπαρτσελόνα μέχρι την κόντρα τους στην πόλη του Μάντσεστερ.

Σίτι και Γιουνάιτεντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Έτιχαντ για την 12η αγωνιστική της Πρέμιερ Λίγκ, με τους «πολίτες» να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο, η μάχη των πάγκων είναι μια διαφορετική ιστορία. Οι δυο ομάδες του Μάντσεστερ έχουν την ευτυχία/δυστυχία να έχουν στην τεχνική τους ηγεσία τους δυο κορυφαίους προπονητές που ανέδειξε ο 21ος αιώνας και έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο καθένας σε διαφορετική χρονική περίοδο από τον άλλον.

Ο λόγος φυσικά είναι για τους Πεπ Γκουαρντιόλα και Ζοσέ Μουρίνιο, με την κόντρα των δυο αυτών των τεχνικών να μαγνητίζει τα βλέμματα πριν από κάθε μεταξύ τους αναμέτρηση. Ο Καταλανός τεχνικός είναι ο προπονητικός εφιάλτης του Πορτογάλου, καθώς 21 φορές που έχουν έρθει αντιμέτωποι, έχει επικρατήσει 10 φορές, ενώ έχει ηττηθεί μόνο 5, με 6 αγώνες να έχουν έρθει ισόπαλοι. Γεγονός λογικό, καθώς έχουν αναμετρηθεί αρκετές φορές σε ισπανικό και αγγλικό πρωτάθλημα.

Η μεταξύ τους κόντρα δεν είναι μόνο για την κατάκτηση τροπαίων ή για τις ιδέες γύρω από το ποδόσφαιρο, αλλά έχει μετατραπεί σε προσωπική και τρόπο ζωής για τον καθένα. Μουρίνιο και Γκουαρντιόλα δεν συμπαθιούνται, για να λέμε του λόγου το αληθές ο ένας δεν θέλει να βλέπει τον άλλο, γεγονός που δεν το κρύβουν άλλωστε.

Η κοινή θητεία τους στην Μπαρτσελόνα και η αρχή της σύγκρουσης τους

Αυτή η κόντρα τους ξέσπασε από την κοινή τους θητεία στην Μπαρτσελόνα, τότε που ο Πεπ ήταν αρχηγός των «μπλαουγκράνα» και ο Ζοσέ εκτελούσε χρέη βοηθού προπονητή δίπλα στον Μπόμπι Ρόμπσον και υστέρα στο πλευρό του Λουίς Φαν Χάαλ, με τον Ολλανδό τεχνικό να δίνει παραπάνω αρμοδιότητες, με τον Πορτογάλο τότε να τις εξαντλεί όχι πάντα και με το πιο ευγενικό τρόπο. Ο Μουρίνιο συνέχεια προκαλούσε και ο χαμηλών τόνων Γκουαρντιόλα δεν άφηνε τις προσβολές του να πέσουν κάτω, απαντώντας του με το ίδιο ύφος.

Μάλιστα, όταν έφυγε ο Μουρίνιο από την Μπαρτσελόνα για να ανοίξει τα φτερά του ως πρώτος προπονητής, το 2000 (σ.σ στην τελευταία χρόνια του Γκουαρντιόλα ως ποδοσφαιριστής), ο Πεπ είχε πει προς τους συμπαίκτες του ανακουφισμένος: «Επιτέλους έφυγε αυτός από εδώ». Ωστόσο, ο Καταλανός δεν θα ξεμπέρδευε τόσο εύκολα από τον Πορτογάλο, το αντίθετο μάλιστα θα τον έβρισκε συνέχεια μπροστά του.

Η πρώτη σημαντική μάχη τους είχε χρώμα… «νερατζούρι»

Ο Μουρίνιο από την στιγμή που δεν υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα εκείνη τη χρονική περίοδο αποφασίζει να μετακομίσει στην Ιταλία για λογαριασμό της Ίντερ. Η μοίρα τα έφερε έτσι με τους δυο συλλόγους να έρχονται αντιμέτωποι για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Φαβορί του ζευγαριού, οι «μπλαουγκράνα» του Πεπ Γκουαρντιόλα, οι οποίοι είχαν κατακτήσει την προηγούμενη χρονιά την διοργάνωση και ταξίδευαν στο Μιλάνο για να πάρουν το προβάδισμα πρόκρισης, έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να κάνουν το repeat.

Ωστόσο, Μουρίνιο και Μιλίτο είχαν διαφορετική άποψη, καθώς η Ίντερ κατάφερε να κάνει άλμα πρόκρισης προς τον τελικό, καθώς επικράτησε με 3-1 στο Μιλάνο. Στον επαναληπτικό αγώνα, η Μπαρτσελόνα θα σφυροκοπήσει τους «νερατζούρι», αλλά το τελικό 1-0 έδινε την πρόκριση στον Μουρίνιο, ο οποίος με το σφύριγμα της λήξης κάνει ένα απίστευτο σπριντ για να αγκαλιάσει τους συμπαίκτες του, πικάροντας έτσι τους οπαδούς αλλά και τον Γκουαρντιόλα.

Μάλιστα, αυτό το στιγμιότυπο το είχε και στον τοίχο του γραφείου του, στο αθλητικό κέντρο της Ρεάλ, πανηγυρίζοντας την πρόκριση της Ίντερ, σταματώντας προσωρινά την κυριαρχία του Γκουαρντιόλα.

Η σύγκρουση Γκουαρντιόλα-Μουρίνιο μεταφέρεται στην Ισπανία

Ο Φλωρεντίνο Πέρεθ θέλοντας να σταματήσει την κυριαρχία της Μπαρτσελόνα στο ισπανικό ποδόσφαιρο, φέρνει στην Μαδρίτη τον Ζοσέ Μουρίνιο, ως αντίπαλο δέος στον Πεπ Γκουαρντιόλα. Τα κορυφαία ντέρμπι του πλανήτη θα είχαν πλέον μια διαφορετική χροιά με αυτούς τους δυο στους πάγκους των ομάδων.

Οι εντάσεις εκτός αγωνιστικού χώρου είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στα μεταξύ τους παιχνίδια. Κορυφαίο παράδειγμα όλων ο ημιτελικός της Μπαρτσελόνα απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι δυο κορυφαίες ομάδες του πλανήτη, αντιμέτωπες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με τους κορυφαίους προπονητές στον πάγκο τους. Υπάρχει καλύτερο από αυτό;

Όπως ήταν λογικό, η αρχή του ματς έγινε 24 ώρες πριν την έναρξη του. Ο Γκουαρντιόλα πηγαίνοντας να μιλήσει στην συνέντευξη Τύπου πριν από το ματς είπε το εξής για τον Μουρίνιο:

Ο Ζοσέ Μουρίνιο γαμ.. και δέρνει στα ΜΜΕ! Θα αναμετρηθούμε σε 24 ώρες στο γήπεδο, όμως εκτός αγωνιστικών χώρων του δίνω το Champions League. Με έχει νικήσει. Δεν έχω κάποιον διαιτητή ή σκηνοθέτη που να κάνει τη δουλειά για μένα. Αυτός είναι το γαμημ.. αφεντικό στα ΜΜΕ, και όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Είναι μάγος σε αυτόν τον τομέα. Δεν θέλω να τον ανταγωνιστώ ούτε λεπτό».

Για την ιστορία, η Μπαρτσελόνα θα επικρατήσει μέσα στην Μαδρίτη της Ρεάλ με 2-0 με τα γκολ του Μέσι, εκμεταλλευόμενη με το καλύτερο δυνατό τρόπο την αποβολή του Πέπε.

Με το τέλος του παιχνιδιού, ο Μουρίνιο εξαπόλυσε επίθεση προς τον Καταλανό , αμφισβητώντας έντονα την αποβολή του παίκτη του, λέγοντας: «Ελπίζω ότι μια μέρα ο Γκουαρντιόλα θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει ένα μεγάλο, καθαρό πρωτάθλημα χωρίς σκάνδαλα».

Λίγους μήνες αργότερα, οι δυο ομάδες έρχονται αντιμέτωπες για το ισπανικό Super Cup, με το πάθος να ξεχειλίζει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτή η ένταση περνάει στους πάγκους, με τον Μουρίνιο να βάζει το δάχτυλο του στο μάτι του βοηθού του Πεπ, του Τίτο Βιλάνοβα, άλλη μια απόδειξη ότι τα πράγματα μεταξύ των δυο πάγκων ήταν τεταμένα.

Οι φίλοι της Ρεάλ μετά από αυτό το γεγονός σήκωσαν πανό με μήνυμα: «Μουρίνιο, το δάχτυλό σου μας δείχνει το δρόμο», ενώ ο μάνατζερ του Πορτογάλου, τονίζει: «Ο Ζοσέ δεν θα ζητήσει συγχώρεση. Πιστεύει ακράδαντα ότι υπερασπίζει τα συμφέροντα της Ρεάλ Μαδρίτης».

Ο Special One έμεινε στην Ρεάλ Μαδρίτης τρία χρόνια καταφέρνοντας να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα, βάζοντας τέλος στην δυναστεία που προσπαθούσε να δημιουργήσει η Μπαρτσελόνα του Πεπ. Αξιοσημείωτο γεγονός ότι ο Καταλανός από τότε που έγινε προπονητής των «μπλαουγκράνα» κατάφερε να πανηγυρίσει 14 τίτλους από τους 18 διαθέσιμους που θα μπορούσε να είχε πάρει. Τρεις από αυτούς χαμένους τέσσερις τους πήρε ο Μουρίνιο.

Μάλιστα, στην κοινή θητεία του στο ισπανικό πρωτάθλημα ο Γκουαρντιόλα κατέκτησε τρεις σπουδαίους τίτλους, ενώ ο Μουρίνιο δυο, επαναφέροντας τις ισορροπίες στις τάξεις των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Παρόλο αυτά, ο τότε προπονητής της «βασίλισσας» για να τα πετύχει αυτά, δυναμίτιζε το κλίμα μεταξύ των δυο ομάδων, ακόμα και τις σχέσεις των Ισπανών παικτών που έπαιζαν στους δυο συλλόγους. Πιο αναλυτικά, ο Ίκερ Κασίγιας σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, έναν χρόνο μετά από την αποχώρηση του από τους «μερένχες» είχε υπογραμμίσει έντονα ότι ένας από τους λόγους που είχαν τσακωθεί με τον Μουρίνιο ήταν πως ο Πορτογάλος τού απαγόρευε να έρχεται σε επαφή με παίκτες της Μπαρτσελόνα.

Ο Special One είχε κηρύξει απροκάλυπτο πόλεμο στους «μπλαουγκράνα» και προσωπικά στον Πεπ, με φήμες να αναφέρουν ότι ο Καταλανός αποχώρησε από την Βαρκελώνη, λόγου των πολλών συγκρούσεων με τον Μουρίνιο.

Μάντσεστερ: Η τελευταία στάση της κόντρας Γκουαρντιόλα-Μουρίνιο

Μετά από την κοινή τους θητεία στην Ισπανία, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου που οι δυο τεχνικοί θα συναντηθούν στην Αγγλία και στο Μάντσεστερ. Ο Γκουαρντιόλα συμφωνεί να αναλάβει τα ηνία της Σίτι, με την Γιουνάιτεντ να επισπεύδει τον Μουρίνιο, να αντικαταστήσει τον Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» για να έχει έναν τεχνικό που μπορεί να κοντράρει στα ίσια τον Καταλανό. Η μεγαλύτερη σύγκρουση δυο ξένων κόσμων φιλοξενείται πλέον σε μια πόλη. Τα ντέρμπι του Μάντσεστερ έχουν άλλη δυναμική, με το διακύβευμα κάθε αναμέτρησης να είναι μεγαλύτερο από πότε.

Η αγωνιστική ανωτερότητα των «πολιτών» σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική τους πολιτική είναι η πρώτη αφορμή να ξεσπάσει και πάλι η μεταξύ τους κόντρα, κάνοντας δριμύ κριτική για το πως λειτουργούσε στα μεταγραφικά δρώμενα των «πολιτών», κατηγορώντας τον Γκουαρντιόλα ότι ξόδευε χρήματα για να ικανοποιήσει τα «θέλω» του, αλλάζοντας τους παίκτες που είχε συνέχεια.

«Νομίζετε ότι ο σύλλογος μπορεί να δώσει 600.000.000 λίρες και να αγοράσουμε έξι παίκτες από 100.000.000 λίρες; Ο σύλλογος δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν περιμένω από τον σύλλογο να το κάνει αυτό, οπότε δεν είναι σημαντικό και μπορείτε να δείτε πώς είναι η αγορά, ειδικά με τις κορυφαίες ομάδες.

Αλλά, ξέρετε, χωρίς να αφαιρώ τίποτα από τη Μάντσεστερ Σίτι, τον Πεπ, το επιτελείο και τους παίκτες, που προφανώς σε αυτούς οφείλονται πολλά σε αυτό που κάνουν, όμως έρχεται ο Πεπ και έχει τον τερματοφύλακα της Αγγλίας δεν του αρέσει, οπότε αγοράζει τον τερματοφύλακα της Μπαρτσελόνα(σ.σ. Κλάουντιο Μπράβο), δεν του αρέσει, οπότε αγοράζει έναν άλλον (σ.σ. Έντερσον). Τώρα του αρέσει.
Έχει τον Πάμπλο Σαμπαλέτα και τον Αλεκσάνταρ Κολάροβ, δύο πολύ καλούς παίκτες, αλλά άνω των 30 ετών. Θέλει να τους αντικαταστήσει και δεν τους αντικαθιστά με δύο, τους αντικαθιστά με τρεις παίκτες. Ένας από την Τότεναμ (σ.σ. Κάιλ Γουόκερ), ένας από τη Μονακό (σ.σ. Μπενζαμέν Μεντί) και ένας από τη Ρεάλ (σ.σ. Ντανίλο), για παράδειγμα. Μπορούμε να αγοράσουμε έξι ή επτά παίκτες την ίδια στιγμή; Μπορούμε να επενδύσουμε 600.000.000 ή 700.000.000 λίρες; Όχι, οπότε είναι δύσκολο. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια, η αγορά οδεύει σε τέτοια κατεύθυνση που είτε ανήκεις σε έναν από αυτούς τους συλλόγους που δεν υπάρχει όριο και απλά αγοράζεις ότι θέλεις και χωρίς όριο, χωρίς financial fair play, χωρίς τίποτα, όπου κάνεις ό,τι θέλεις είτε είναι δύσκολο», ήταν τα λόγια του Μουρίνιο.

Σε αυτά τα τρία χρόνια που συνυπάρχουν στην Αγγλία, ο Πεπ έχει πάρει τον αέρα του Μουρίνιο, μπορεί οι μεταξύ τους αναμετρήσεις να είναι ισορροπημένες, αλλά η αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονται οι δυο ομάδες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, γεγονός που αντιπροσωπεύεται και στην εικόνα των συλλόγων.

Το στιλ ποδοσφαίρου με το οποίο αγωνίζεται η πρωταθλήτρια Αγγλίας είναι ότι πιο κοντινό έχουμε δει στην διαστημική Μπαρτσελόνα της περιόδου 2008-2011, ενώ η συμπεριφορά της Γιουνάιτεντ μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου δεν αντιπροσωπεύει το μέγεθος και την ιστορία της.

Από ότι φαίνεται στο πέρασμα του χρόνου η κόντρα Γκουαρντιόλα-Μουρίνιο είχε ξεκάθαρο νικητή, με τον Καταλανό να εστιάζεται μόνο στο αγωνιστικά δρώμενα της κάθε ομάδας του, ενώ ο Πορτογάλος να απορροφάτε πιο πολύ στην μεταξύ τους σύγκρουση, χάνοντας την αίγλη που είχε δημιουργήσει γύρω από το όνομα του την προηγούμενη δεκαετία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ