Ζορζίνιο: Ο «εγκέφαλος» της αναγεννημένης Τσέλσι

Ζορζίνιο: Ο «εγκέφαλος» της αναγεννημένης Τσέλσι

Η Τσέλσι έχει κάνει στροφή 180° σε σχέση με πέρσι και ο Ιταλός μέσος είναι αυτός που κερδίζει επάξια τα εύσημα από τους φίλους (και όχι μόνο) των μπλε

Πολύ λίγα φαίνονται αυτή τη στιγμή τα 57 εκατ. ευρώ που δαπάνησε η Τσέλσι το περασμένο καλοκαίρι για να αποκτήσει τον Ζορζίνιο από τη Νάπολι, καθώς ο Ιταλός μέσος είναι με διαφορά ο πλέον καταλυτικός παίκτης ομάδας του Δυτικού Λονδίνου.

Το νέο «αφεντικό» των «μπλε», Μαουρίτσιο Σάρι, από τις πρώτες μέρες του στον σύλλογο είχε θέσει ως προτεραιότητα την απόκτηση του 26χρονου μέσου, με πολλούς μάλιστα να τον κατακρίνουν για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Τα Μέσα στο Νησί θεωρούσαν «σπατάλη χρημάτων» τη συγκεκριμένη κίνηση, από τη στιγμή που ο Ενγκολό Καντέ προερχόταν από μια ονειρική σεζόν όπου είχε αναδειχθεί κορυφαίος παίκτης της Τσέλσι.

Πλέον, από την πορεία των Λονδρέζων αλλά και τις εμφανίσεις της ομάδας, ο Ιταλός τεχνικός αποδεικνύεται πως είχε απόλυτο δίκιο, καθώς ο Ζορζίνιο είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» μιας εντυπωσιακής ομάδας που παίζει όμορφο ποδόσφαιρο.

Αριθμοί που παραπέμπουν σε… Τσάβι

Φυσικά η συγκεκριμένη κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν από τον Ιταλό τεχνικό. Κατά την τριετία του στη Νάπολη, ο Ζορζίνιο ήταν το «δεξί χέρι» στο φημισμένο «Sarriball».

Τα στατιστικά του Ιταλού διεθνή στους «παρτενοπέι» πραγματικά εντυπωσιάζουν και παραπέμπουν σε παίκτες του βεληνεκούς των Τσάβι και Τσάμπι Αλόνσο.

Τις τελευταίες τρεις σεζόν στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ο Ζορζίνιο κατατάσσεται πρώτος σε συνολικές πάσες στα μεγάλα πρωταθλήματα. Μάλιστα το συγκεκριμένο επίτευγμα έρχεται με απίστευτη ευστοχία στις μεταβιβάσεις του, καθώς πάνω από το 90% των προσπαθειών του βρίσκουν τον στόχο.

Και οι εντυπωσιακοί αριθμοί δεν σταματούν εκεί. Από τη σεζόν 2009-10 ο 26χρονος είναι ένας από τους τρεις παίκτες που δεν έχει προπονηθεί από τον Πεπ Γκουαρντιόλα (Τιάγκο Μότα και Μάρκο Βεράτι οι άλλοι δύο) και έχει περισσότερες από 90 πάσες ανά παιχνίδι με ποσοστά ευστοχίας μεγαλύτερα από 90%.

Πλέον, η Τσέλσι έχει κατά μ.ο. 63% κατοχή σε κάθε παιχνίδι, με τις συνολικές πάσες στις 661 ανά παιχνίδι.

Αριθμοί οι οποίοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι από αυτούς του φανατικού με το παιχνίδι κατοχής, Πεπ Γκουαρντιόλα.

Καθόλου περίεργο που ο Ισπανός τεχνικός ήθελε να κάνει δικό του τον γεννημένο στη Βραζιλία «μαέστρο».

Η αλλαγή ρόλου του Καντέ

Όπως προαναφέραμε ο Καντέ προερχόταν από μια «μαγική» σεζόν για τον ίδιο, αλλά καταστροφική για την ομάδα του. Αν και ο Γάλλος Παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν ένα πραγματικό «μηχανάκι» στον χώρο του κέντρο των «μπλε», οι δημιουργία φάσεων δεν ήταν η… σπεσιαλιτέ του.

Πλέον, στο πλευρό του Ζορζίνιο έχει αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο στην επίθεση. Αν και οι αριθμοί του στην πλευρά της άμυνας είναι πτωτικοί, έχοντας 2,5 κλεψίματα και 1,5 τάκλιν ανά παιχνίδι αντί για 3,3 και 1,8 που είχε πέρσι, ο αριθμός των σου του αλλά και των σημαντικών πασών του έχει ανέβει (1 και 1,2 αντίστοιχα).

Βλέποντας πως αυτή η αλλαγή ρόλου του βραχύσωμου κόφτη έχει κάνει την ομάδα καλύτερη, καμία σημασία δεν έχει η πτώση των αριθμών του στο αμυντικό κομμάτι.

Μάλιστα, ο Ιταλός διεθνής φαίνεται πως έχει αποκτήσει και τον ρόλο ενός εκ των ηγετών των αποδυτηρίων, καθώς οι περισσότεροι συμπαίκτες του δεν κρύβουν τον θαυμασμό προς το πρόσωπό του.

Η ταχύτητα μετάβασης της Τσέλσι από την περσινή σεζόν στη φετινή ήταν γρηγορότερη από αυτή που θα περίμενε ακόμη και ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος της ομάδας. Η επίδραση του Ζορζίνιο στο ρόστερ της ομάδας (σε συνδυασμό με την έλευση του Σάρι φυσικά) είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που έφερε ο Καντέ το 2016 στο Στάμφορντ Μπριτζ.

Και την ίδια σεζόν ο τίτλος βάφτηκε μπλε…

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ