Όταν ο Κλοπ «κατάργησε» τους χαφ-οργανωτές!

Όταν ο Κλοπ «κατάργησε» τους χαφ-οργανωτές!

Η Λίβερπουλ είναι μια ομάδα όπου οι τρεις χαφ τρέχουν ακατάπαυστα και μαρκάρουν «σκυλίσια». Το κλασσικό σχήμα όπου οι εσωτερικοί χαφ «ξέρουν» ποδόσφαιρο και φτιάχνουν παιχνίδι… καταργήθηκε από τον Αρνολντ και τον Ρόμπερτσον…

Στο ποδόσφαιρο οι ομάδες χτίζονται από την άμυνα. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή την κουβέντα από ειδικούς του αθλήματος και προπονητές. Η άμυνα δίνει τις νίκες και η επίθεση κόβει τα εισιτήρια έλεγαν οι παλιότεροι. Οι κουβέντες αυτές διατηρούν την επικαιρότητά τους. Μόνο που στην περίπτωση της Λίβερπουλ το ρητό χρειάζεται τροποποίηση. Τις νίκες δεν τις δίνει η άμυνα αλλά οι αμυντικοί.

Με την άφιξη του Γιούργκεν Κλοπ στον Ανφιλντ άλλαξε ριζικά η επιθετική ανάπτυξη των «κόκκινων» Η αλλαγή συντελέστηκε από τους ακραίους οπισθοφύλακες. Ο Κλοπ δημιούργησε μια ομάδα όπου οι τρεις χαφ τρέχουν ακατάπαυστα και μαρκάρουν «σκυλίσια». Το κλασσικό σχήμα όπου οι εσωτερικοί χαφ «ξέρουν» ποδόσφαιρο και φτιάχνουν παιχνίδι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της Λίβερπουλ. Βαϊνάλντουμ, Χέντερσον, Φαμπίνιο, Κεϊτά και Μίλνερ πρώτα θα τρέξουν, θα μαρκάρουν και θα καλύψουν και μετά θα επιτεθούν και θα βγουν μπροστά.

Ο Κλοπ παρουσιάζει μια ομάδα χωρίς χαφ με ηγετικά χαρακτηριστικά. Ο Λαλάνα που είχε τέτοιες δυνατότητες βλέπει τα παιχνίδια από τον πάγκο και αρκείται σε ολιγόλεπτες συμμετοχές. Η επιθετική ανάπτυξη της ομάδας είναι δουλειά που την αναλαμβάνουν ο Ρόμπερτσον από τα αριστερά και ο Αλεξάντερ Αρνολντ από δεξιά. Οι δυο τους είναι τυπικά ακραίοι αμυντικοί. Στην πράξη είναι εξτρέμ που ξεκινούν τις προσπάθειές τους πίσω από την μεσαία γραμμή. Τα δυο έμβολά με τις ανεξάντλητες φυσικές δυνάμεις και την σπουδαία τεχνική κατάρτιση βρίσκονται μονίμως στην επίθεση.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι δεν ακολουθούν την συνηθισμένη τακτική, όταν ο ένας βρίσκεται μπροστά ο άλλος μένει πίσω σχηματίζοντας τριάδα με τους σέντερ μπακ. Αυτά είναι μάλλον παραδοσιακές απόψεις που ο Κλοπ δεν ενστερνίζεται. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι δυο τους αλλάζουν την μπάλα από την μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη σημαδεύοντας ο ένας στον άλλον και βγαίνοντας και οι δυο στην επίθεση.

Ετσι, όταν ο Ρόμπερτσον είναι μπροστά και η άμυνα της αντίπαλης ομάδας κλείνει προς τα δεξιά της, αυτός αλλάζει στην αντίθετη πλευρά βγάζοντας τον Αλεξάντερ Αρνολντ σχεδό0ν αμαρκάριστο! Σε αυτές τι περιπτώσεις η άμυνα της Λίβερπουλ υποστηρίζεται από έναν εκ των τριών χαφ που έχει γυρίσει πίσω. Ο Ρόμπερτσον και ο Αρνολντ είναι αυτή της στιγμή οι καλύτεροι ακραίοι μπακ στον κόσμο.

Η Λίβερπουλ έχοντας σαν εξτρέμ, παίκτες που δεν παίζουν ποτέ πάνω στην γραμμή (Μανέ-Σαλάχ) καταφέρνει με την προώθησε των δυο ακραίων αμυντικών της να βγάζει περισσότερους παίκτες στην επίθεση και φυσικά περισσότερους μέσα στην μεγάλη περιοχή των αντίπαλων της. Το κλασικό παιχνίδι από τον άξονα δεν είναι μια βασική επιλογή για τον Γιούργκεν Κλοπ. Αυτά που παίρνει από τις προωθήσεις των ακραίων αμυντικών δεν μπορεί να τα πάρει καμιά άλλη ομάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ