Οικονομικό «κραχ» στην Πρέμιερ Λιγκ: Οι ομάδες που ανέστειλαν συμβάσεις εργαζομένων

Οικονομικό «κραχ» στην Πρέμιερ Λιγκ: Οι ομάδες που ανέστειλαν συμβάσεις εργαζομένων

Ο κορωνοϊός και η διακοπή των διοργανώσεων έχουν προκαλέσει οικονομικό κραχ στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι ομάδες κάνουν περικοπές μισθών στους παίκτες και αναστολή συμβάσεων στους εργαζόμενους.

Τα πάντα έχουν «παγώσει» στο ποδόσφαιρο. Οι διοργανώσεις έχουν διακοπεί, όπως επίσης και οι προπονήσεις, ενώ οι παίκτες παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, ακολουθώντας ατομικά προγράμματα.

Ο κορωνοϊός και η διακοπή των διοργανώσεων, εγχώριων και διεθνών, έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στις ομάδες, με τους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ να προχωρούν σε περικοπές μισθών σε ποδοσφαιριστές και προπονητές, αλλά και σε αναστολή συμβάσεων στους εργαζόμενους.

Μέχρι σήμερα, ένδεκα σύλλογοι της Premier League έχουν ανακοινώσει τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στους εργαζόμενους. Σύλλογοι, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες έχουν κέρδη πολλών εκατομμυρίων, έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση και είναι αντιμέτωποι με πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Οι περισσότεροι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ έχουν προχωρήσει σε δραματικές περικοπές αποδοχών και αναστολή συμβάσεων των υψηλόμισθων υπαλλήλων τους. Η Λίβερπουλ μάλιστα τήρησε ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στους υπαλλήλους της, παρότι είναι ένα από τα πλούσια κλαμπ. Η διοίκηση δεν υποχρέωσε τα μεγαλοστελέχη του συλλόγου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ανέστειλε τις συμβάσεις κυρίως χαμηλόμισθων. Ένα άλλο στοιχείο, ωστόσο, που προκαλεί θετική εντύπωση, είναι πως όλοι οι σύλλογοι πληρώνουν τη διαφορά που θα προκύψει από την κρατική ενίσχυση, παρότι αυτή καλύπτει το 80% για μηνιαίες αποδοχές μέχρι 2.800 ευρώ. Έτσι, κανείς εργαζόμενος δεν θα έχει συνέπειες, τουλάχιστον στους πρώτους δύο μήνες που έχει διακοπεί η αγωνιστική δραστηριότητα.

Αναλυτικά:

ΑΡΣΕΝΑΛ: Όλοι οι υπάλληλοι θα πληρωθούν κανονικά και τον Απρίλιο και στη συνέχεια τα δεδομένα θα επανεξεταστούν εάν δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία επανέναρξης της σεζόν.

ΜΠΟΡΝΜΟΥΘ: Θα αξιοποιήσει το κρατικό «μαξιλαράκι» σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο καλύπτει το 80% του μισθού των εργαζομένων μέχρι το ποσό των 2.500 λιρών το μήνα (2.800 ευρώ). Ο σύλλογος θα καλύψει τη διαφορά ώστε να μην ζημιωθεί κανείς υπάλληλος. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο προπονητής Έντι Χάου, ο βοηθός Τζέισον Τίντολ, ο τεχνικός διευθυντής Ρίτσαρντ Χιουζ και ο εκτελεστικός διευθυντής Νιλ Μπλέικ δέχθηκαν σημαντικές μειώσεις στα συμβόλαιά τους

ΜΠΡΑΪΤΟΝ: Αναστολή συμβάσεων και στους «Γλάρους», με τον σύλλογο όμως να καλύπτει τη διαφορά και έτσι οι υπάλληλοι να μην έχουν απώλειες. Ο προπονητής Γκράχαμ Πότερ, ο αντιπρόεδρος και CEO Πολ Μπάρμπερ και ο εκτελεστικός διευθυντής Νταν Έινσγουορθ δέχθηκαν εθελοντικά σημαντικές περικοπές για το επόμενο τρίμηνο.

ΜΠΕΡΝΛΙ: Ο σύλλογος δεσμεύτηκε να πληρώνει όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και όσους απασχολούνταν μόνο τις ημέρες των αγώνων, για όσο διάστημα διαρκεί το lockdown

ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ: Ο πρόεδρος Στιβ Πάρις δεσμεύτηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται κανονικά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας

ΕΒΕΡΤΟΝ: Δεν διευκρίνισε αν θα προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων, όμως ανακοίνωσε επίσημα στους εργαζόμενους ότι «… διασφαλίζει πως δεν πρόκειται κανείς να ζημιωθεί οικονομικά σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία»

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Έθεσε σε προσωρινή αργία περίπου 200 υπαλλήλους, στους οποίους θα καλύψει το 20% διαφοράς από την κρατική ενίσχυση. Διασφάλισε δηλαδή πως δεν θα έχουν οικονομικές συνέπειες, αλλά δεν «ακούμπησε» τα υψηλόβαθμα στελέχη

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Οι Citizens ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν χρήση του κυβερνητικού μέτρου ανακούφισης και ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά όλους τους υπαλλήλους τους.

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ: Ήταν ο πρώτος σύλλογος της Premier League που έθεσε σε προσωρινή αργία όλους τους εργαζόμενους πλην του ποδοσφαιρικού τμήματος. Κανείς δεν θα υποστεί μείωση μισθού, καθώς τη διαφορά θα καλύψει η Νιούκαστλ

ΝΟΡΙΤΣ: Προσωρινή αργία και για τα «καναρίνια» με τον σύλλογο να καλύπτει τη μισθολογική διαφορά. Παράλληλα, τα στελέχη, οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές συγκέντρωσαν πάνω από 200.000 λίρες και τα διέθεσαν στην νοσοκομεία του Νόρφολκ

ΤΟΤΕΝΑΜ: Περικοπές μισθού, αλλά όχι αναστολή συμβάσεων στους «Πετεινούς», καθώς οι 550 μόνιμοι εργαζόμενοι θα υποστούν μείωση 20% για δύο μήνες. Ο πρόεδρος Ντάνιελ Λίβι έγινε ο πρώτος από τα μεγαλοστελέχη του συλλόγου που έδωσε το 20% των κερδών του (διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν αναλογιστούμε ότι τον περασμένο χρόνο κέρδισε 7.000.000 λίρες) και απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους παίκτες της Premier League να βάλουν «πλάτη» για να προστατέψουν το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ