Γιατί η Εθνική θέλει οπωσδήποτε τη νίκη κόντρα στο Κόσοβο

Γιατί η Εθνική θέλει οπωσδήποτε τη νίκη κόντρα στο Κόσοβο

Ποιος είπε ότι το παιχνίδι της Ελλάδας με το Κόσοβο είναι αδιάφορο; Η σημασία της νίκης για την κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ του 2026...

Το Κόσοβο υποδέχεται η Εθνική ομάδα στο ΟΑΚΑ (21:45) για την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ του Κατάρ χωρίς να έχει καμία ελπίδα πλέον για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ. Η ήττα από την Ισπανία έθεσε οριστικά νοκ άουτ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που θα τερματίσει στην τρίτη θέση του ομίλου.

Όποιος πιστεύει όμως ότι το αποψινό ματς είναι διαδικαστικού χαρακτήρα για την Ελλάδα, κάνει λάθος. Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να αποβεί καθοριστικό για τη θέση της Εθνικής στο FIFA Ranking ενόψει του Μουντιάλ του 2026 και εξηγούμαστε…

Η βαθμολογία της Ελλάδας και η άμεση απειλή

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην 51η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και στην 27η μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, στο όριο δηλαδή για να πέσει από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, στο τέταρτο ενόψει της κλήρωσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

Μετά την ήττα από την Ισπανία η Ελλάδα βρίσκεται στους 1.427,96 πόντους και σε περίπτωση νίκης επί του Κοσόβου θα πάει στους 1.434,49. Αν το ματς έρθει ισόπαλο η Ελλάδα θα πάει στους 1.421,99 πόντους, ενώ αν χάσει θα πέσει στους 1.409,49, κάτι που θα σημαίνει ότι θα υποχωρήσει στην 29η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο FIFA ranking.

Η απειλή για την Ελλάδα είναι μεγάλη καθώς από κάτω της έχει δύο Εθνικές με διαρκώς βελτιωμένη πορεία, οι οποίες μάλιστα είναι πιθανό να βρεθούν στα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, τα οποία προσφέρουν περισσότερους πόντους από τα φιλικά που θα δίνει η Ελλάδα τον επόμενο Μάρτιο.

Η Αλβανία εκτιμάται ότι έχει αυτήν τη στιγμή 1.374,33 βαθμούς και η Βόρεια Μακεδονία που είναι ακριβώς από κάτω έφτασε στους 1.353,65. Μία απόσταση που δεν καλύπτεται από έναν αγώνα ωστόσο και οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται στην καλύτερη φάση της ιστορίας τους με ανοδική πορεία η οποία δείχνει ότι μπορεί να φέρει άμεσα σε δύσκολη θέση την Ελλάδα.

Τι ισχύει για το Euro 2024

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω δεν επηρεάζουν την κλήρωση για τα προκριματικά του Euro 2024. Για τη συγκεκριμένη διοργάνωση θα ισχύσει ό,τι και στο φετινό τουρνουά, ως προς την προκριματική φάση του, με συνέπεια να μην παίζει ρόλο το FIFA ranking στον καταρτισμό των γκρουπ δυναμικότητας για τους προκριματικούς ομίλους, αλλά η συνολική κατάταξη στο Nations League του 2022-2023 που αρχίζει τον επόμενο Ιούνιο.

Πως προκύπτουν οι βαθμοί κάθε χώρας

Με βάση τον τρόπο υπολογισμού του FIFA ranking που ισχύει από το 2017, οι πόντοι κάθε χώρας προκύπτουν από τον τύπο P = Pbefore + I * (W – We).

Όπου P οι πόντοι έπειτα από κάθε αγώνα, όπου Pbefore οι πόντοι πριν από κάθε αγώνα. Με I συμβολίζεται ο συντελεστής δυσκολίας κάθε αγώνα (πχ. τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν συντελεστή 25, τα φιλικά έχουν συντελεστή 10 κλπ.) και με W το αποτέλεσμα του αγώνα (1 πόντος για νίκη, μισός για ισοπαλία, κανένας για ήττα).

Το We είναι και το πιο δύσκολα υπολογίσιμο κομμάτι της εξίσωσης, αφού αφορά το αναμενόμενο αποτέλεσμα ενός αγώνα και προκύπτει από τον τύπο We = 1 / (10(-dr/600) + 1), όπου dr η διαφορά πόντων των δύο χωρών του αγώνα στο FIFA ranking.

Όταν λυθεί η εξίσωση, προκύπτουν οι πόντοι που κερδίζει η νικήτρια χώρα, που είναι οι ίδιοι που αφαιρούνται από την ηττημένη, ή οι πόντοι που προστίθενται ή αφαιρούνται και στις δύο σε περίπτωση ισοπαλίας.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ