Zoσέ Μουρίνιο: Η επιστροφή της Ρόμα στους τίτλους, η κακή επίδοση στην Serie A και η «καταραμένη» τρίτη χρονιά

Zoσέ Μουρίνιο: Η επιστροφή της Ρόμα στους τίτλους, η κακή επίδοση στην Serie A και η «καταραμένη» τρίτη χρονιά

Ο Ζοσέ Μουρίνιο αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Ρόμα, με τον Πορτογάλο να πληρώνει την μέτρια πορεία της ομάδας την φετινή σεζόν. Το 10.gr σας παρουσιάζει τα πεπραγμένα του Special One στα 2,5 χρόνια που κάθισε στον πάγκο των τζαλορόσι

Ο Ζοσέ Μουρίνιο αποτελεί παρελθόν από την Ρόμα, με τον σύλλογο της Αιώνιας Πόλης να ανακοινώνει σήμερα το πρωί την λύση της συνεργασίας της με τον 60χρονο Πορτογάλο προπονητή.

Ο Special One αποχωρεί μετά από 2,5 χρόνια στον πάγκο των Ρωμαίων, με τον ίδιο να πληρώνει… το μάρμαρο για την μέτρια πορεία της ομάδας στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ωστόσο, ο Μουρίνιο, όπως συνηθίζει άλλωστε, άφησε το στίγμα του στην Ρόμα, την οποία οδήγησε στον πρώτο της τίτλο μετά από 14 χρόνια, ενώ δέθηκε όσο λίγοι με τους φίλους των τζαλορόσι.

Διαβάστε επίσης: Τα πλάνα για Παναθηναϊκό και τα ερωτηματικά

Τα άσχημα αποτελέσματα την φετινή σεζόν

Είναι αλήθεια ότι η Ρόμα δεν έχει ξεκινήσει ιδανικά την φετινή χρονιά. Οι τζαλορόσι μετά από 20 αγωνιστικές βρίσκονται στην 9η θέση της βαθμολογίας με 29 βαθμούς και στο -5 από την πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Μάλιστα η ήττα από την Μίλαν με 3-1 στο Σαν Σίρο, έφερε τριγμούς μέσα στην ομάδα και κλόνισε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Μουρίνιο. Η ήττα από τους ροσονέρι ήρθε να προστεθεί και στον αποκλεισμό από το Κύπελλο Ιταλίας ,στο ντέρμπι της Ρώμης από την Λάτσιο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Με την ήττα από τους Λατσιάλι, ο Πορτογάλος προπονητής σημείωσε μία πολύ αρνητική επίδοση στα Derbi della Capitalle, αφού υπό τις οδηγίες του η Ρόμα κέρδισε μόλις ένα από τα έξι ντέρμπι που έδωσε κόντρα στην Λάτσιο. Μία ισοπαλία και 4 ήττες ήταν τα αποτελέσματα απέναντι στην ομάδα του Μαουρίστιο Σάρι, ο οποίος πήρε… το πορτοφόλι του Μουρίνιο και και ισοφάρισε το ρεκόρ του Σβεν Γκόραν Έρικσον την περίοδο 1997-1999.

Επίσης, ο Μουρίνιο κατέγραψε την χειρότερη συγκομιδή βαθμών ως προπονητής της Ρόμα από τότε που καθιερώθηκε το σύστημα της βαθμολογίας που η νίκη δίνει τρεις βαθμούς. Ο Special One σε 96 παιχνίδια πρωταθλήματος στον πάγκο των τζαλορόσι είχε απολογισμό 44 νίκες, 23 ισοπαλίες και 29 ήττες. Μάλιστα, οι 1,61 κερδισμένοι βαθμοί ανά παιχνίδι είναι η χειρότερη επίδοση προπονητή της Ρόμα που έχει πάνω από 50 παιχνίδια στον πάγκο της, από την σεζόν 1994-1995.

Η τρίτη «καταραμένη» χρονιά του Μουρίνιο

Η απόλυση του Μουρίνιο στον τρίτο του χρόνο στους τζαλορόσι, συνεχίζει τον «μύθο» που λέει ότι η τρίτη χρονιά του 60χρονου πολύπειρου τεχνικού είναι… καταραμένη για τον ίδιο, αφού είναι η ιστορία έχει δείξει ότι είναι η χειρότερή του στις ομάδες που έχει αναλάβει και συνήθως οδηγούν στην απόλυση. Στην Τσέλσι, το 2016 απολύθηκε μετά από ένα κάκιστο ξεκίνημα στην Premier League με τους Μπλε να βρίσκονται στο +4 από την ζώνη του υποβιβασμού. Στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφυγε το 2018, στην τρίτη του σεζόν, ενώ στην Ρεάλ Μαδρίτης στο ίδιο χρονικό διάστημα έμεινε χωρίς τίτλο με την Βασίλισσα.

Οι επιτυχίες του Special One στην ομάδα της Ρώμης

Ωστόσο, το έργο του Μουρίνιο στην Ρόμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένο. Ο Special One οδήγησε τους Ρωμαίος στην κατάκτηση του πρώτου τους τίτλου μετά το 2008. Οι τζαλορόσι πανηγύρισαν την κατάκτηση του Europa Conference League τον Μάιο του 2022, αφού επικράτησαν της Φέγενορντ με 1-0 στον πρώτο τελικό στην διοργάνωση. Μάλιστα, αυτός ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος στην ιστορία των Ρωμαίων.

Ο Μουρίνιο θα μπορούσε να φτάσει σε ακόμη μία κορυφή. Την περασμένη χρονιά στον τελικό του Europa League με την Σεβίλλη, η ομάδα του ηττήθηκε στα πέναλτι, με τους τζαλορόσι να έχουν φριχτά παράπονα από την διαιτησία του Άγγλου Άντονι Τέιλορ, με τον Πορτογάλο να χάνει την ευκαιρία να πανηγυρίσει ακόμα έναν ευρωπαϊκό τίτλο στην μεγάλη καριέρα του.

Βέβαια, ενδεχομένως, η μεγαλύτερη «νίκη» του Special One στην Ρόμα είναι το δέσιμο που ανέπτυξε με τους φίλους της ομάδας. Οι φίλοι των τζαλορόσι, από την πρώτη στιγμή στήριξαν την δουλειά του Πορτογάλου, ενώ το προηγούμενο διάστημα με πανό που ανέβασαν στο Ολίμπικο «απαίτησαν» την ανανέωση του συμβολαίου του που, κανονικά, έληγε το ερχόμενο καλοκαίρι. H Ρόμα μετά την ανακοίνωση της απόλυσής του Μουρίνιο, τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στον σύλλογο, με τον Πορτογάλο να γράφει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media: «Arrivederci, Roma», δηλαδή εις του επανιδείν.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ