Θρίλερ με το «Σαν Σίρο»

Θρίλερ με το «Σαν Σίρο»

Σε κακή κατάσταση η ιστορική έδρα Μίλαν και Ιντερ, μένει εκτός Euro 2032

Η συζήτηση για το μέλλον του «Σαν Σίρο» παραμένει επίκαιρη και επείγουσα, αλλά σήμερα η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πιεστική και περίπλοκη λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Η μεγάλη έρευνα από την πολεοδομία του Μιλάνου περιπλέκει περαιτέρω το τοπίο, την ώρα που ο δήμαρχος Σάλα, μαζί με Μίλαν, Ίντερ και η UEFA καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις ενόψει του Euro 2032, το οποίο θα φιλοξενήσουν από κοινού Ιταλία και Τουρκία.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Μιλάνου συμμετείχαν οι δύο σύλλογοι της πόλης, ο δήμαρχος, η ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIGC) και η UEFA, με αντικείμενο την κατάσταση του σταδίου «Μεάτσα» ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2032.

Το συμπέρασμα ήταν απογοητευτικό: το υφιστάμενο στάδιο Σαν Σίρο δεν πληροί τις προδιαγραφές της UEFA και δεν μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης, καθώς η ηλικία του καθιστά οποιαδήποτε ουσιαστική ανακαίνιση τεχνικά και οικονομικά ανέφικτη, παρά τα επτά χρόνια που απομένουν ως τότε. Αν και η πόλη του Μιλάνου θεωρείται ιδανική ως προς τις υποδομές μεταφορών, φιλοξενίας και λοιπών υπηρεσιών, το ίδιο το γήπεδο δεν ανταποκρίνεται στα απαιτούμενα στάνταρ.

Μετά τη χαμένη ευκαιρία της φιλοξενίας του τελικού Champions League του 2027, ο δήμος και οι δύο σύλλογοι έχουν στη διάθεσή τους λίγο περισσότερο από έναν χρόνο για να παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Γι’ αυτόν τον λόγο, η μόνη ρεαλιστική λύση φαίνεται να είναι η κατασκευή ενός νέου «Σαν Σίρο», αν και η συνεχιζόμενη δικαστική έρευνα για τα πολεοδομικά ζητήματα της πόλης δημιουργεί σοβαρές αβεβαιότητες για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες υλοποίησης.

Σημειώνεται ότι μόλις τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν δύο εξελίξεις που φαίνονται θετικές για την υπόθεση του νέου σταδίου: η απόρριψη από το Διοικητικό Δικαστήριο της Λομβαρδίας της αίτησης για αναστολή της εξαγοράς του οικοπέδου από τις Μίλαν και Ίντερ, και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο συλλόγων και του δήμου για το τίμημα του οικοπέδου και των γύρω περιοχών.

Ωστόσο, η δικαστική έρευνα έχει ανοίξει σοβαρά ζητήματα για περισσότερα από εκατό εργοτάξια στη μητροπολιτική περιοχή, και παρόλο που το San Siro δεν εμπλέκεται άμεσα, η γενικότερη ανασφάλεια σχετικά με τις προθεσμίες και τη λειτουργία του δήμου δεν μπορεί παρά να επιτείνει τις καθυστερήσεις. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να παγώσει ξανά η διαδικασία για το νέο γήπεδο, ενώ ταυτόχρονα θα είναι αδύνατη και μια ουσιαστική ανακαίνιση του «Μεάτσα», οδηγώντας την πόλη του Μιλάνου σε μια πρωτοφανή αποτυχία ενόψει μιας διοργάνωσης διεθνούς κύρους όπως το Euro 2032.

Η FIGC από την πλευρά της θα πρέπει να καθορίσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2026 τη λίστα των πέντε γηπέδων που θα δηλώσει επίσημα στη UEFA, από τις αρχικές δέκα προτάσεις που περιλαμβάνουν Ρώμη, Μιλάνο, Μπάρι, Νάπολη, Φλωρεντία, Τορίνο (Allianz Stadium), Γένοβα, Βερόνα, Μπολόνια και Κάλιαρι. Προς το παρόν μόνο το Allianz Stadium πληροί πλήρως τα κριτήρια, ενώ και το «Ολίμπικο» της Ρώμης απαιτεί βελτιώσεις που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν χάρη στη θεσμική σημασία του σταδίου.

Η υπόθεση του «Σαν Σίρο» καταδεικνύει για ακόμη μία φορά τα χρόνια προβλήματα της ιταλικής γραφειοκρατίας, την αδυναμία συντονισμένων αποφάσεων και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών που έχουν καθυστερήσει εδώ και χρόνια το σχέδιο των δύο μεγάλων συλλόγων της πόλης για να αποκτήσουν το δικό τους σύγχρονο, ιδιόκτητο γήπεδο.

Η προειδοποίηση που προκύπτει από τη συζήτηση για το Euro 2032 αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση της ανάγκης αυτής, αφού το σημερινό San Siro θεωρείται ξεπερασμένο όχι μόνο ως προς τις εγκαταστάσεις του αλλά και ως προς το δυσανάλογο κόστος που θα απαιτούσε μια πλήρης ανακαίνιση, κάτι που οι Μίλαν και Ίντερ είχαν ξεκαθαρίσει εξαρχής στο Δήμο ότι θα έπρεπε να αποκλειστεί ως σενάριο.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ