Ολυμπιακός : Ένα χρήσιμο ηλεκτροσόκ

Ολυμπιακός : Ένα χρήσιμο ηλεκτροσόκ

Ένας άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου λέει ότι σε αδιάφορα βαθμολογικά ματς, όταν δηλαδή δεν διακυβεύεται τίποτα ουσιαστικό, κερδίζει η ομάδα εκείνη που βρίσκει το μεγαλύτερο κίνητρο.

Ένας άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου λέει ότι σε αδιάφορα βαθμολογικά ματς, όταν δηλαδή δεν διακυβεύεται τίποτα ουσιαστικό, κερδίζει η ομάδα εκείνη που βρίσκει το μεγαλύτερο κίνητρο. Για να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε ικανοποιητικά λοιπόν το χθεσινό αποτέλεσμα, που πάντως θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αν ο διαιτητής Μανούχος δεν έκλεινε τα μάτια στο πέναλτι πάνω στον Χασάν, πρέπει να εξετάσουμε τα κίνητρα των δύο ομάδων.

Από τη μία πλευρά ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει εδώ και βδομάδες δια περιπάτου ένα πρωτάθλημα στο οποίο βρήκε απέναντι του τους πάντες και τα πάντα. Έχει προκριθεί στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος και δυνητικά μπορεί μέσα σε τρία παιχνίδια να βρεθεί σε έναν Ευρωπαϊκό τελικό που αποτελεί πάθος, όνειρο και διαχρονικό απωθημένο του συλλόγου. Με άλλα λόγια δηλαδή, η ομάδα έχει πετύχει με εμφατικό τρόπο τον υπέρ πάντων στόχο της και είναι ακόμη μέσα στους άλλους δύο. Παρότι λοιπόν δεν αρέσει σε κανέναν μέσα στον οργανισμό, και ειδικότερα στους οπαδούς, είναι νομοτελειακό οι παίκτες να ξεμένουν από καθαρό μυαλό και κίνητρα σε αδιάφορα βαθμολογικά ματς των Ελληνικών playoff, ιδιαίτερα μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η σεζόν που διανύουμε έχει κρατήσει αισίως 12 ημερολογιακούς μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη ψυχικής κόπωσης.

Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ ήταν λογικό να παρουσιαστεί με ανανεωμένο κίνητρο, μετά την προσωρινή επιστροφή των βαθμών του από το CAS. Το κέρδος του από μία νίκη θα ήταν διττό. Αφενός θα αποκτούσε ξανά προβάδισμα για την πρόκριση στα δυνητικά χρυσοφόρα προκριματικά του Champions League έναντι της «άσπονδης φίλης» του ΑΕΚ και αφετέρου θα στερούσε από τον Ολυμπιακό ένα αήττητο πρωτάθλημα, που πραγματικά κανείς δεν καταλαβαίνει αν ενδιαφέρει κάποιον άλλον εκτός από τους θαμώνες των καφενείων. Κοινώς, ο ΠΑΟΚ έπαιζε χθες το βράδυ την τελευταία του ζαριά απέναντι σε μία ομάδα που τον διέσυρε πολλάκις σε μία παρτίδα όπου ο ίδιος διάλεγε τους κανόνες, καθ’όλη τη διάρκεια μιας σεζόν που ο ίδιος διασύρθηκε σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη.

Αγωνιστικά, δεν εμφιλοχωρεί κάποιος ιδιαίτερος σχολιασμός. Ο Ολυμπιακός παρουσίασε για ακόμη μία φορά το χλιαρό πρόσωπο που δείχνει στα τελευταία παιχνίδια και άφησε τον ΠΑΟΚ να πάει το παιχνίδι στο μοναδικό αγωνιστικό πλαίσιο που τον εξυπηρετούσε και θα του έδινε μια ευκαιρία νίκης: Εκείνο του άναρχου κλεφτοπολέμου με αντιποδόσφαιρο και στημένες φάσεις. Πιο πολύ από τον αντίπαλο, ο πρωταθλητής Ελλάδος ηττήθηκε από τις ίδιες του τις νίκες.

Μπορεί η στατιστική να είναι ο επιστημονικότερος τρόπος να πεις ψέματα, όμως αξίζει να σταθούμε σε δύο ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο Ολυμπιακός είχε να ηττηθεί στο Καραϊσκάκης από τον Οκτώβριο του 2018, όταν οι Γιάγκος Βούκοβιτς και Ανδρέας Γιαννιώτης χάρισαν στον ΠΑΟΚ ένα τρίποντο που μόνος του δεν θα κατακτούσε ούτε αν το παιχνίδι διαρκούσε 2 μερόνυχτα. Οι ερυθρόλευκοι δηλαδή είχαν να βιώσουν ήττα στο Καραϊσκάκη σχεδόν δύο χρόνια!

Βαθμολογική απώλεια είχαν μάλιστα να υποστούν από τον Δεκέβριο του 2019, όταν ο ΠΑΟΚ έφυγε με την ισοπαλία από το Φάληρο. Μιλάμε δηλαδή για ένα εξάμηνο (εξαιρούνται οι μήνες που δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο λόγω COVID) που όποιος ερχόταν στο Καραϊσκάκη έφευγε εγγυημένα με ήττα!

Είναι εύκολα αντιληπτό λοιπόν ότι όταν μια ομάδα παρουσιάζει επί μήνες τέτοιες ασύλληπτες επιδόσεις, αναπτύσσει μία τρομερή αυτοπεποίθηση, καθιερώνοντας στο συλλογικό υποσυνείδητο της ότι μπορεί, εύκολα ή δύσκολα, να κερδίσει τον οποιονδήποτε. Ίσως και να είναι χρήσιμο λοιπόν που μια υποδεέστερη ομάδα χωρίς στόχους όπως ο ΠΑΟΚ ήρθε, με τις απαραίτητες αβάντες του Μανούχου φυσικά, να του θυμίσει πως όταν αφήνεις την επιτυχία να δουλέψει για εσένα, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι πάντα αυτά που θέλεις.

Αποδεδειγμένα, ο Ολυμπιακός της διετίας 2018-2020 έχει ωριμάσει τα μέγιστα σε επίπεδο νοοτροπίας και διαχείρισης κρίσεων. Αμφιβάλλω αν υπάρχει την τελευταία διετία κάποια ήττα μετά από την οποία δεν εμφανίστηκε στο γήπεδο πιο συγκεντρωμένος, πιο ετοιμοπόλεμος και με περισσότερα κίνητρα.

Μπορεί λοιπόν οι ερυθρόλευκοι να έχασαν χθες την ευκαιρία για ένα αήττητο πρωτάθλημα, κέρδισαν όμως ένα χρήσιμο και ανώδυνο ηλεκτροσόκ εν όψει της συνέχειας της πορείας τους που θα περιλαμβάνει παιχνίδια στα οποία η χαλαρότητα και η απερισκεψία θα στοιχίσουν περισσότερο…

*Για την υπογραφή: Κάτι μαγικό

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ