Το σύνδρομο της αλλαγής προπονητή

Το σύνδρομο της αλλαγής προπονητή

Διψήφιος είναι αριθμός των προπονητών που ανέλαβαν κάποια ομάδα της Superleague μετά την έναρξη του πρωταθλήματος. Τρομακτική ισορροπία στα ντεμπούτα τους.

Προπονητής: αυτός που προπονεί (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά) μια ομάδα ή έναν μεμονωμένο αθλητή.

Ελλάδα: χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου.

Τα δύο παραπάνω συνθέτουν το… σύνδρομο της αλλαγής προπονητή, καθώς μέχρι στιγμής στο ελληνικό πρωτάθλημα (μετά από 17 αγωνιστικές) μετράμε δώδεκα αλλαγές προπονητών κι ως εκ τούτου 12 ντεμπούτα. Τελευταίο εξ’αυτών, του Τραϊανού Δέλλα ο οποίος κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο του Παναιτωλικού και οδήγησε τους Αγρινιώτες σε ένα μεγάλο «διπλό» στο Περιστέρι επί του Ατρόμητου (1-0), στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής.

Από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος, οι οκτώ δεν έχουν αλλάξει «κυβερνήτη» (ΑΕΚ, Ατρόμητος, Πανιώνιος, Ξάνθη, Λεβαδειακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμία). Ενώ από τις εναπομείνασες οκτώ, που προχώρησαν σε αλλαγή τεχνικού, τέσσερις το έκαναν παραπάνω από μία φορά! (Ολυμπιακός, Λάρισα, Απόλλων Σμύρνης, Κέρκυρα)

To10.gr εξετάζει τα αποτελέσματα των προπονητών που ανέλαβαν μεσούσης της σεζόν, στον πρώτο τους αγώνα. Τι έκαναν στην παρθενική τους εμφάνιση έχοντας μόλις πάρει τα ηνία από τον προκάτοχο της θέσης;

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπενσίκ Χάσι, Τάκης Λεμονής, Όσκαρ Γκαρθία
Το ντεμπούτο του Τάκη Λεμονή στον ερυθρόλευκο πάγκο έγινε κόντρα στην Γιουβέντους την Τετάρτη (27/9), όταν οι Πειραιώτες ηττήθηκαν με 2-0 στο Τορίνο. Ο Έλληνας κόουτς έδωσε την σκυτάλη, στον Όσκαρ Γκαρθία ο οποίος με τη σειρά του ντεμπούταρε στο Ολυμπιακός – Πλατανιάς στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 2-0, σφραγίζοντας το εισιτήριο της πρόκρισης για τους «8» του θεσμού.

ΑΕΚ: – (Μανόλο Χιμένεθ)

ΠΑΟΚ: Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, Ραζβάν Λουτσέσκου
Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς έμεινε στο ασπρόμαυρο πάγκο περίπου δύο μήνες. Στις αρχές Αυγούστου τον αντικατέστησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός στο ντεμπούτο του στον πάγκο του ΠΑΟΚ, είδε την ομάδα του να παίρνει προβάδισμα πρόκρισης για τους ομίλους του Europa League κόντρα στην Έστερσουντ (3-1) στην Τούμπα, το οποίο όμως δεν «υπερασπίστηκε» στον επαναληπτικό της Σουηδίας (ήττα με 2-0).

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: – (Νταμίρ Κάναντι)
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: – (Μιχάλης Γρηγορίου)

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ:  Στάικος Βεργέτης, Σάββας Παντελίδης
Ο Σάββας Παντελίδης ανέλαβε ως νέος προπονητής του Αστέρα Τρίπολης στις αρχές Σεπτέμβρη και έκανε ντεμπούτο στο Γεώργιος Καραϊσκάκης κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου
είδε τον Αστέρα να φεύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1).

ΑΟ ΞΑΝΘΗ: – (Μίλαν Ράσταβατς)
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: – (Ζοσέ Ανιγκό)

Α.Ε.Λ: Αντρέ Πάους, Τζάκι Ματάισεν, Ηλίας Φυντάνης
Ο Τζάκι Ματάισεν πήρε το τιμόνι των βυσσινί στα μέσα του Σεπτέμβρη και έκανε ντεμπούτο στις 17 του μήνα κόντρα στον Ατρόμητο, όπου η ΑΕΛ απέσπασε ισοπαλία (0-0). Μετά από  μόλις τρία παιχνίδια, αποτέλεσε παρελθόν για την Λάρισα, κι εκείνος που τον διαδέχτηκε ήταν ο Ηλίας Φυντάνης. Αρχικώς, οι διοικούντες τον σύλλογο τον προόριζαν ως υπηρεσιακό τεχνικό, αλλά πλέον φαντάζει αμετακίνητος από τη θέση του. Ο Έλληνας κόουτς, έκανε ντεμπούτο κόντρα στον ΠΑΟΚ (1-1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: – (Μαρίνος Ουζουνίδης)
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: – (Γιάννης Πετράκης)

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Μάκης Χάβος, Τραϊανός Δέλλας
Οι Αγρινιώτες ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους με τον Τραϊανό Δέλλα στις 12/01 με κάθε επισημότητα, με τον 42χρονο προπονητή να διαδέχεται τον Μάκη Χάβο. Στο ντεμπούτο του κατάφερε να «αλώσει» το Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου, κάμπτοντας την αντίσταση του Ατρόμητου και οδηγώντας τα Καναρίνια σε ένα σπουδαίο διπλό (1-0).

ΛΑΜΙΑ: – (Μπάμπης Τεννές)

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Άκης Μάντζιος, Ζόραν Βούλιτς, Γιώργος Παράσχος
Στα τέλη Σεπτέμβρη η Ελαφρά Ταξιαρχία ανακοίνωσε την (κοινή συναινέσει) λύση της συνεργασίας της με τον Άκη Μάντζιο, με τον Ζόραν Βούλιτς να αναπληρώνει το κενό του. Ο 55χρονος Κροάτης τεχνικός, στο ντεμπούτο του (01/10), ηττήθηκε εκτός έδρας από τον Λεβαδειακό, 2-1. Ο Γιώργος Παράσχος ήταν αυτός που ανέλαβε την τύχη της ομάδας στα μέσα Δεκέμβρη (12/12) και έκανε ντεμπούτο κόντρα στην ΑΕΚ (16/12) με τον Απόλλωνα Σμύρνης να αποσπά ισοπαλία από την Ένωση (0-0) στο ΟΑΚΑ.

ΑΟΚ: Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Αλέκος Βοσνιάδης, Σάκης Τσιώλης
Το ντεμπούτο του Αλέκου Βοσνιάδη μετά την απομάκρυνση του Δημήτρη Ελευθερόπουλου (ο οποίος αποχώρησε για προσωπικούς λόγους), συνδυάστηκε με νίκη 1-0 κόντρα στο Παναθηναϊκό. Στα τέλη του έτους η θέση του προπονητή της Κέρκυρας έμεινε «ορφανή», με τον Σάκη Τσιώλη να διαδέχεται τον Αλέκο Βοσνιάδη και να ντεμπουτάρει κόντρα στον Πανιώνιο, εκτός έδρας. Οι Φαίακες ηττήθηκαν με 3-1, παρότι προηγήθηκαν λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου.

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: Γιώργος Παράσχος, Χοσέ Μάνουελ Ρόκα
Ο Χουάν Εμανουέλ Ρόκα Κάσες, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ήταν ο τεχνικός που αντικατέστησε τον Γιώργο Παράσχο στον Πλατανιά. Ο Ισπανός κόουτς στο ντεμπούτο του (19/11) στην αναμέτρηση Πλατανιάς – Αστέρα Τρίπολης, είδε την ομάδα του να ηττάται με 0-3.

Συνολικά, λοιπόν μέχρι την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος, έχουμε δει 12 προπονητές να ντεμπουτάρουν στο τιμόνι μιας ομάδας. Από αυτούς, τέσσερις πήραν το «τρίποντο» της νίκης, 4 ηττήθηκαν και 4 παραχώρησαν ισοπαλία.

Πιο αναλυτικά:

12 ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ
ΔΥΟ ΓΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ (Λεμονής – Γκαρθία), ΑΕΛ (Ματάισεν, Φυντάνης), ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Βούλιτς, Παράσχος) και ΚΕΡΚΥΡΑ (Βοσνιάδης, Τσιώλης)
ΝΙΚΕΣ: 4 Για τους Γκαρθία, Λουτσέσκου, Δέλλα, Βοσνιάδη
ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 4 Για τους Παντελίδη, Ματάισεν, Φυντάνη, Παράσχο
ΗΤΤΕΣ: 4 Για τους Λεμονή, Βούλιτς, Τσιώλη, Ρόκα

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ