LIVE : Η εκδίκαση των προσφυγών Ξάνθης και Απόλλωνα στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ

LIVE : Η εκδίκαση των προσφυγών Ξάνθης και Απόλλωνα στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ

Παρακολουθείστε την εξέλιξη της εκδίκασης στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΝΕΝΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ

Στις 17:00 είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση των προσφυγών της Ξάνθης και του Απόλλωνα Σμύρνης στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ. Θυμίζουμε, πως η  Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ όρισε τα δύο παιχνίδια των δυο ομάδων, για τα μπαράζ του ελληνικού πρωταθλήματος να διεξαχθούν στις 22 και 29 Αυγούστου.

To10.gr βρίσκεται στην αίθουσα και θα σας μεταφέρει τα όσα συμβαίνουν.

17:11 Αρχίζει η συνεδρίαση.

17: 12 Η πρόεδρος της Επιτροπής κάνει παρατηρήσεις για τον τρόπο που απεστάλη ένα έγγραφο, αλλά δεν κατονομάζει ποιος το έστειλε.

17:15 Ο Βασίλης Γκαγκάτσης εκπροσωπεί τον Απόλλωνα, ο Βασίλης Σαράκης εκπροσωπεί την ΕΠΟ, τη Superleague o Γιάννης Οικονομάκης, οι Γιώργος Στράτος και Ελευθερία Ρίζου εκ μέρους της Ξάνθης και ο Γιώργος Παναγόπουλος τον Κισσαμικό.

17:16 Αρχίζει την αγόρευση του ο Βασίλης Γκαγκάτσης.

Οι προκηρύξεις προέβλεπαν ότι ένας θα πέσει από τη Superleague, ένας θα προβιβαστεί και θα γινόταν ένας διπλός αγώνας μπαράζ. Κατόπιν, η Superleague άρχισε προπονήσεις και τελείωσε το πρωτάθλημα. Με τη Superlague 2 δεν συνέβη το ίδιο, γιατί δεν υπήρχε η ίδια οικονομική επιφάνεια για να τηρηθούν τα οικονομικά πρωτόκολλα. Κατόπιν, η Superleague όρισε ως απώτατο όριο για τη διεξαγωγή των μπαράζ τη 2η Αυγούστου και η ΕΠΟ τη χαρακτήρισε ως καταληκτική ημερομηνία.

17:30 Με δύο αποφάσεις η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ όρισε ως καταληκτική ημερομηνία για τους αγώνες μπαράζ τις 2 Αυγούστου. Στις 19/7 ολοκληρώθηκαν τα Play Off και τα Play Out και θα περιμέναμε εντός τριημέρου την επικύρωση της βαθμολογίας στις θέσεις 7-14, δεν έγινε. Αυτό δεν έγινε με το αιτιολογικό ότι θα αποφάσιζε η ΕΠΟ την αναδιάρθρωση. Αυτό δεν επηρέαζε την απόφαση της Λίγκας. Μας είπαν ακόμα ότι θα διαγραφόταν ο Πανιώνιος, αλλά η εγγραφή και η διαγραφή στον Συνεταιρισμό είναι πολύ απλή. Ακόμα ένας λόγος που μας ανέφεραν είναι ότι εκκρεμούσε αφαίρεση βαθμών για τη Λάρισα και τον Πανιώνιο. Αλλά υπάρχει η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ που μέχρι τις 31/8 αναστέλλει τις καταβολές πάσης φύσεως από τις ΠΑΕ. Και ως τέταρτος λόγος αναφέρθηκε η εκκρεμοδικία με την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Αλλά και με αυτή την ιστορία από τις 19 Ιουλίου που τελείωσε η αγωνιστική διαδικασία, θα τρώγαμε τον μήνα. Αυτά δεν είναι επιχειρήματα.

17:35 Έστειλε ο πρόεδρος της Superleague ο κύριος Μπουτσικάρης μία επιστολή στην ΕΠΟ που ζήταγε τον ορισμό του μπαράζ. Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων όρισε ημερομηνίες, αλλά αγνόησε την Εκτελεστική Επιτροπή. Ένα υποδεέστερο όργανο της Εκτελεστικής Επιτροπής, η Επιτροπή Εκτάκτων παραβίασε την απόφαση της Εκτελεστικής. Δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα

17:40 Μέχρι τις 27 Ιουλίου έπρεπε η ΕΠΟ να ορίσει το μπαράζ. Μετά έχασε το δικαίωμα. Ορισμού και διεξαγωγής των μπαράζ καταληκτική ημερομηνία ήταν η 26η Ιουλίου. Η Σούπερλιγκ ζήτησε ορισμό των μπαράζ στις 30 Ιουλίου και ζήτησε να οριστούν τα μπαράζ μέχρι 31 Αυγούστου. Και όταν το ζήτησε, δεν είχε καν επικυρώσει τον βαθμολογικό πίνακα. Τον οποίο πίνακα θα έπρεπε να επικυρώσει στις 22/7.

17:45 Στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής δημιουργήθηκαν μερικά δεδομένα. Εξουσιοδοτήθηκε η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων να ορίσει ημερομηνίες για τα μπαράζ. Προηγουμένως δεν υπήρχε κάτι τέτοιο.

Άλλοι δημιούργησαν αυτό το αδιέξοδο. Δεν όρισαν τα μπαράζ στη νόμιμη προθεσμία, δεν επικύρωσαν τη βαθμολογία. Δεν φταίει ο Απόλλωνας και η Ξάνθη. Και τώρα πάνε νε τη λύσουν με μη νόμιμο τρόπο. Έπρεπε να επιλυθεί το θέμα, αλλά όχι με αυτή την απόφαση. Ήταν η μοναδική που δεν μπορούσε να ληφθεί.

Μία νόμιμη απόφαση είχε να πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή. Να μας βάλει στη Σούπερ Λιγκ. Να κάνει τις ομάδες 15.

17:55 Ερχόμαστε στις ημερομηνίες. Είναι πολύ εύκολο να λέμε σε δύο ομάδες, πηγαίνετε να παίξετε τότε. Ακούγεται εύκολο. Αλλά δεν είναι. Όμως, βάζουμε τον ένα από τους δύο, αυτόν που θα χάσει, θα καταστραφεί. Αγωνιστικά και οικονομικά.

Όποιος νικήσει στο μπαράζ, βρήκατε τον έναν που θα υποβιβαστεί από τη Σούπερλιγκ. Θα έχουμε δύο εβδομάδες προετοιμασία. Ελάχιστο. Ποιος παίκτης θα έρθει σε μία ομάδα που δεν θα ξέρει που παίζει. Αυτό που γίνεται, είναι αφανισμός.

18:00 Όποιος νικήσει το μπαράζ, δεν θα έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο, χορηγούς και μία σειρά άλλων πραγμάτων. Όποιος χάσει το μπαράζ, θα διαλυθεί. Γιατί η ομάδα έχει να παίξει τέσσερις μήνες ποδόσφαιρο. Σε μία κατάσταση που δεν την επέλεξε η Σούπερλιγκ 2, αλλά την επέβαλλε η ΕΠΟ.

18:10 Η τροποποίηση της προκήρυξης θέλει τα ¾ της Εκτελεστικής Επιτροπής. Μα εδώ δεν έχουμε τροποποίηση. Εδώ έχουμε αδυναμία διεξαγωγής των αγώνων κατάταξης για αντικειμενικούς λόγους. Δεν ευθύνονται οι ομάδες Τι θα έπρεπε να πει η ΕΠΟ; Το 9-8 είναι η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων και δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία. Είναι μία απόφαση που επιβάλλεται για λόγους ανώτερης βίας. Δεν ήρθαμε σε σας για να μην παίξουμε μπαράζ. Εάν γινόταν νομότυπα, θα παίζαμε; Βρήκαμε τον έναν που θα υποβιβαστεί φέτος από τη Σούπερλιγκ.

18:10 Αρχίζει η αγόρευση του Γιώργου Στράτου, εκ μέρους της Ξάνθης.

Θα είμαι σύντομος, γιατί ανέδειξε όλες τις πλημμέλειες ο αξιότιμος συνάδερφος μου, Βασίλης Γκαγκάτσης. Υπήρξαν πλημμέλειες, ολιγωρίες, παραβιάσεις θεσμικών οργάνων. Αν όλα αυτά δεν συνιστούν, τι συνιστούν; Ευθέως και προφανώς. Όργανα που θα έπρεπε να προφυλάσσουν, μας εκθέτουν σε μεγάλους κινδύνους.

18:15 Έχουμε τη μόνη δυνατή και νόμιμη λύση. Τις 15 ομάδες. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτό ζητάμε από εσάς. Να αποκατασταθεί η οφθαλμοφανώς θιγόμενη νομιμότητα. Ζητάμε να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

18:20 Τον λόγο παίρνει η Ελευθερία Ρίζου, εκπροσωπώντας την Ξάνθη.

Είναι ακαλαίσθητο και συνιστά ύβρη, όταν απευθύνομαι σε τρεις ανώτατους δικαστές, να πω ότι δεν υφίσταται στον νομικό κόσμο, παράταση απολεσθείσης ημερομηνίας. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής το γνωρίζει. Η προθεσμία απωλέσθηκε στις 2 Αυγούστου και δεν μπορούσε να παραταθεί στις 3.

Η αύξηση των ομάδων δεν συνιστά τροποποίηση της προκήρυξης του πρωταθλήματος, αλλά την αναγνώριση μιας αντικειμενικά διαμορφωθείσης έκτακτης κατάστασης. Θα πάω μία λέξη παρακάτω. Τροποποίηση ποιας; Της προκήρυξης 2019-2020; Αυτή η προκήρυξη έληξε. Εμείς μιλάμε για την προκήρυξη της σεζόν 2020-2021. Που είναι αυτή η προκήρυξη; Έχει εκδοθεί; Όχι, θα εκδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πως μπορεί να τροποποιηθεί κάτι που δεν υπάρχει; Η μόνη λύση είναι να παίξουν και οι δύο ομάδες στη Σούπερλιγκ 1.

18:35 Το λόγο πήρε ο κύριος Παναγόπουλος εκ μέρους του Κισσαμικού.

Ο κύριος Παναγόπουλος υποστήριξε ότι η απόφαση για τους αγώνες μπαράζ είναι παράνομη και η ομάδα του θέλει να ληφθούν σωστές αποφάσεις και να διεξαχθεί το πρωτάθλημα με δίκαιους όρους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε ότι δεν αντιλαμβάνεται το έννομο συμφέρον του Κισσαμικού στην υπόθεση.

18:40 Παρέμβαση του Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος αναρωτιέται με ποιους παίκτες θα παίξουν οι ομάδες στα μπαράζ, αφού θα αλλάξουν ρόστερ.

18:42 Ο Βασίλης Σαράκης μιλά εκ μέρους της ΕΠΟ.

Οι προκηρύξεις δεσμεύουν και την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ομάδες που υποβιβάζονται, δεν θέλουν να πέσουν και άλλοι φιλόδοξοι θέλουν να ανέβουν. Αυτό πρέπει να γίνονται με σωστή διαδικασία. Η ΕΠΟ έδωσε τη διοργάνωση στις επαγγελματικές Λίγκες και σέβεται τις αποφάσεις τους. Ναι μεν έχει τον τελικό λόγο, αλλά θέλει την ομόνοια με τις Λίγκες.

18:50 Η ΦΙΦΑ έδωσε κατευθύνσεις για το πώς θα ολοκληρωθούν τα φετινά πρωταθλήματα, λόγω κορωνοϊού. Στα δύο έγγραφα που απέστειλε η ΦΙΦα έδωσε τη δυνατότητα στις ομοσπονδίες να επέμβουν και να τροποποιήσουν κάποια πράγματα. Την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου και τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου. Η αγωνιστική περίοδος πήγε 30/8. Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να μπούμε σε αλλαγές κανονισμών. Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει την εξουσία να τροποποιεί κανονισμούς, αλλά όχι μεσούσης της περιόδου. Για να αλλάξουν οι προκηρύξεις θα έπρεπε να αλλάξει ο ΚΑΠ σε τρία-τέσσερα άρθρα. Άρα, επιβαλλόταν τροποποίηση κανονισμών, που δεν μας χορήγησε η ΦΙΦΑ τέτοια δυνατότητα.

Ακόμα και αν η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσιζε αναδιάρθρωση με 15 ομάδες με αυξημένη πλειοψηφία, δεν ήταν νόμιμη απόφαση. Θα ήταν κανονιστικά άκυρη.

Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων έχει σχεδόν την ίδια εξουσία με την Εκτελεστική Επιτροπή. Απλά ενημερώνει, δεν χρειάζεται εξουσιοδότηση από την Εκτελεστική Επιτροπή.

18:55 Δεκάλεπτο διάλειμμα.

19:05 Τον λόγο παίρνει ο δικηγόρος της Σούπερλιγκ, Γιάννης Οικονομάκης.

Στα 12 χρόνια που είμαι στο χώρο, μόλις 3-4 φορές, δεν έχουν προσβληθεί οι αποφάσεις μας. Όλες οι προηγούμενες προσφυγές στο Διαιτητικό Δικαστήριο έχουν απορριφθεί.

Η κυρία Ρίζου είπε ότι η προκήρυξη του προηγούμενου πρωταθλήματος έληξε. Μα η προκήρυξη ενός πρωταθλήματος ορίζει τον αριθμό των ομάδων που θα παίξουν στο επόμενο πρωτάθλημα. Αν γίνει δεκτή η προσφυγή, θα γίνουμε η μόνη διοργάνωση στην Ευρώπη που θα έχει μονό αριθμό ομάδων. Ποτέ η Α’ Εθνική από την ίδρυση της δεν διεξήχθη με μονό αριθμό ομάδων.

19:10 Για τον Κισσαμικό, δεν υπάρχει έννομο συμφέρον. Δεν συμμετέχει στα μπαράζ.

Οι δύο δικηγόροι τα ξέρουν τα θέματα της Σούπερλιγκ. Ο κύριος Γκαγκάτσης ήταν διευθύνων σύμβουλος του Συνεταιρισμού για τέσσερα χρόνια. Ο κύρος Στράτος ήταν πρόεδρος. Οι προσφυγές δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα.

Δύο ερωτήματα έχετε να απαντήσετε και δεν θα χρειαστείτε πάνω από 15 λεπτά να συνεδριάσετε.

Έχει δικαίωμα η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων να παρατείνει μία ημερομηνία που η ίδια έθεσε; Ήταν νόμιμη;

Το δεύτερο ερώτημα είναι: ήταν νόμιμη η πρόταση Διακοφώτη; Ελήφθη με την σωστή πλειοψηφία;

Τα υπόλοιπα είναι για αθλητική κουβέντα. Σε νομικό επίπεδο, δεν σας επηρεάζουν.

19:15 Η μόνη διαφορά Σούπερλιγκ 1 και 2 είναι ότι εμείς αρχίσαμε νωρίτερα τις προπονήσεις. Μόνο επειδή κινηθήκαμε νωρίτερα γιατί θέλαμε να τελειώσουμε το πρωτάθλημα. Η Σούπερλιγκ 2 δεν ήθελε να τελειώσει το πρωτάθλημα, για τους δικούς τους λόγους. Δεν τους μέμφομαι για αυτό.

19: 20 Ο κύριος Οικονομάκης υποστήριξε ότι εάν ήταν δικηγόρος του Απόλλωνα, θα συμβούλευε τον μεγαλομέτοχο Τάκη Μονεμβασιώτη να κινηθεί με αυτό τον τρόπο, γιατί εάν συνεχιζόταν η Σούπερ Λιγκ 2, ίσως ο Απόλλωνας να έχανε τη δεύτερη θέση

Σε αυτό το σημείο αντέδρασε ο Βασίλης Γκαγκάτασης, ο οποίος ένιωσε προσβεβλημένος. «Εγώ δεν σε προσέβαλλα» φώναξε ο Γκαγκάτσης στον Γιάννη Οικονομάκη.

Το θέμα της αναδιάρθρωσης άνοιξε από την αβελτηρία της Σούπερλιγκ 2 που δεν τελείωσε το πρωτάθλημα της. Μας είπαν ότι δεν θέλουμε να παίξουμε, κάντε αναδιάρθρωση.

19:25 Εμείς στις 27 Ιουλίου είχαμε ως θέμα συζήτησης στο ΔΣ την αναδιάρθρωση. Πώς να πάρουμε απόφαση, όταν την ίδια μέρα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, η υπερκείμενη αρχή, έχει συνεδρίαση για το ίδιο ζήτημα.

Η Πειθαρχική Επιτροπή μας, μας είπε ότι εκκρεμούσαν προσφυγές κατά της Λάρισας και του Πανιωνίου για αφαίρεση βαθμών. Δεν μπορούσαμε να επικυρώσουμε.

Αυτά είναι αστεία. Αυτά είναι τρικ, προφάσεις εν αμαρτίαις. Η πραγματικότητα είναι μία: οι δύο ομάδες θέλουν να μείνουν στην κατηγορία χωρίς να παίξουν.

19:35 Εμείς λέμε ότι η ΕΠΟ όχι μόνο δεν απαγορεύεται να παρατείνει μία ημερομηνία που η ίδια έθεσε, αλλά υπάρχουν 14 διατάξεις που της το επιτρέπουν.

Η κυρία Ρίζου είπε ότι πρόκειται για αποσβεστική προθεσμία. Από πού και ως που; Η προθεσμία δεν έληξε καν, παρατάθηκε. Από πού προκύπτει αυτό; Από το Βυζαντινορωμαϊκό Δίκαιο.

19:40 Λέει ο κύριος Γκαγκάτσης ότι η πρόταση Διακοφώτη έπρεπε να γίνει δεκτή αναγκαστικά. Από πότε; Γιατί; Καμία αναγκαστικότητα δεν υπάρχει. Για εμάς η πρόταση Διακοφώτη δεν έπρεπε να περάσει επειδή, 1. η ΕΠΟ κατά τη διάταξη Αυγενάκη, η τροποποίηση προκηρύξεων γίνεται με απόφαση ¾. Αλλά, η διάταξη λέει κατά περίπτωση. Τι σημαίνει κατά περίπτωση. Σε διοργανώσεις που δεν υπάρχει διοργανώτρια και αρμόδια είναι η ομοσπονδία. Σε μας υπάρχει διοργανώτρια. Άρα, εμείς είμαστε αρμόδιοι για να τροποποιήσουμε την προκήρυξη μας. Η ΕΠΟ μπορούσε να τροποποιήσει την προκήρυξη του Κυπέλλου, της Γ’ Εθνικής, όχι τη δική μας. Ακόμα και αν είχε πλειοψηφία ¾, πάλι δεν θα μπορούσε. Και τα ¾ να είχε πρόταση Διακοφώτη, δεν θα ήταν νόμιμη.

19:50 Κάναμε ψηφοφορία για την επικύρωση της βαθμολογίας στις 7-14. Η Ξάνθη ψήφισε να μην επικυρωθεί η βαθμολογία. Και τώρα έρχεται και λέει ότι κακώς δεν την επικυρώσαμε. Αυτό συνιστά κατάχρηση δικαιώματος.

Ποτέ δεν έγινε η Α’ Εθνική με μονό αριθμό ομάδων. Θα φτάσουμε στο αστείο φαινόμενο μία ομάδα να έχει ρεπό. Δεν συμβαίνει σε κανένα προηγμένο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.

20:00 Ο Γιώργος Στράτος δευτερολόγησε λέγοντας ότι ο Συνεταιρισμός στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί κατά του συμφέροντος ενός εν ενεργείας μέλους του.

Ο Γιάννης Οικονομάκης ανταπάντησε ότι το ΔΣ της Σούπερλιγκ έχει ταχθεί κατά της αναδιάρθρωσης και κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί αυτό.

20:05 Δευτερολογεί ο Βασίλης Γκαγκάτσης.

Άκουσα πολλά. Για αστεία πράγματα, για προφάσεις. Δεν άκουσα τίποτα επί της ουσίας. Μόνο γενικά πράγματα. Λέει η Superleague ότι θα παραβιαστεί η προκήρυξη της. Και; Τι την νοιάζει; Ποια βλάβη της προκαλεί; Υπάρχει κάποιο σημείο να βλάπτεται εάν θα έχει 15, 16, 18 ομάδες;

20:15 Μας λέει ο κύριος Οικονομάκης ότι δεν είναι δυνατόν μία ομάδα να έχει ρεπό. Τι μας λέτε; Στο μπάσκετ πέρυσι πως έγινε; Που ήταν το πρόβλημα;

20:20 Μας λέει ο κύριος Οικονομάκης για την αντίδραση της Nova. Από πότε ένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός θα αποφασίσει για την αναδιάρθρωση.  Δεν είναι δυνατόν αυτό.

20:22 Ο κύριος Σαράκης από την ΕΠΟ εξηγεί τη φράση «απώτατο όριο» που χρησιμοποιήθηκε για να πιεστεί η Σούπερλιγκ 2 να διεξάγει το πρωτάθλημα της.

20:25 Ο κύριος Οικονομάκης επαναλαμβάνει ότι η Σούπερλιγκ έχει έννομο συμφέρον επειδή τροποποιείται η προκήρυξη της.

20:26 Τελείωσε η συνεδρίαση.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ