Σαϊντί Γιάνκο : Ο φουλ μπακ που έψαχνε ο Φερέιρα (vids)

Σαϊντί Γιάνκο : Ο φουλ μπακ που έψαχνε ο Φερέιρα (vids)

Ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει τη μεταγραφή του Σαϊντί Γιάνκο και to10.gr παρουσιάζει τον 24χρονο ταχυδυναμικό μπακ που ξεκίνησε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατέκτησε δυο πρωταθλήματα με τη Σέλτικ και πραγματοποίησε πέρσι μια ονειρική σεζόν με τη Γιουνγκ Μπόις.

Ο ΠΑΟΚ μετά την ανακοίνωση της απόκτησης του Άντριγια Ζίβκοβιτς φουλάρει για την ολοκλήρωση τουλάχιστον δυο ακόμα κινήσεων, αφού βρίσκεται μια ανάσα από τον Σαϊντί Γιάνκο και τον Αντριάν Νίλσεν Περέιρα.

Ο Γιάνκο αποτελεί επιλογή του Αμπέλ Φερέιρα και του Όλαφ Ρέμπε προκειμένου να καλύψει το κενό στην δεξιά του πτέρυγα με δεδομένη την απουσία του Ροντρίγκο. Η μεταγραφή του 24χρονου Ελβετού μπακ είναι δρομολογημένη με τον Δικέφαλο του βορρά να επισημοποιεί το deal πιθανότατα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Γερμανός τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ έχει έρθει εδώ και μερικά 24ωρα σε καταρχήν συμφωνία με την Πόρτο για τον δανεισμό του Γιάνκο, με τον εκλεκτό του Φερέιρα να είναι θέμα χρόνου να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα. Εφόσον ανακοινωθεί μοιάζει δεδομένο ότι θα δηλωθεί και στη λίστα της UEFA για το μεγάλο ματς με την Μπενφίκα στην Τούμπα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Θεσσαλονικείς θα κάνουν δικό τους τον Γιάνκο με τη μορφή δανεισμού για έναν χρόνο, με οψιόν αγοράς όμως στο συμβόλαιο του για το επόμενο καλοκαίρι.

Ποιος είναι ο Γιάνκο

Ο 24χρονος Ελβετός (γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου του 1995 στη Ζυρίχη), με καταγωγή από τη Ζάμπια ήταν ο βασικός δεξιός μπακ της Γιουνγκ Μπόις την περασμένη σεζόν, στον δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αγωνίστηκε στους Ελβετούς ως δανεικός και πραγματοποίησε μια σπουδαία σεζόν, αναμφίβολα την κορυφαία στην καριέρα του.

Συνολικά ο Γιάνκο μέτρησε 46 συμμετοχές με τους πρωταθλητές Ελβετίας, σκοράροντας μια φορά, ενώ μοίρασε και 6 ασίστ. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα της Ελβετίας, δείγμα ότι έχει ανέβει επίπεδο και πως βελτιώνεται συνεχώς. Αυτός είναι και ο λόγος που τον ήθελε στον ΠΑΟΚ ο Φερέιρα.

View this post on Instagram

💛🖤🏆🏆 #wasfüreinteam😍 #double #yb

A post shared by Saidy Janko (@saidyjanko22) on

Η φυσική του θέση είναι δεξιός φουλ μπακ με πολλά ανεβάσματα στο παιχνίδι του, ενώ πρόκειται χωρίς αμφιβολία για έναν πολύ ταχυδυναμικό ποδοσφαιριστή. Ο 24χρονος Ελβετός στα περισσότερα ματς της καριέρας του έχει αγωνιστεί στη συγκεκριμένη θέση και ανεβοκατεβαίνει με μεγάλη άνεση τη δεξιά πτέρυγα, όντας πολύ καλός σε άμυνα και επίθεση. Μπορεί με ευκολία να αγωνιστεί και ως εξτρέμ αλλά και ως δεξιός εσωτερικός μέσος, ενώ διαθέτει αρκετά καλή τεχνική κατάρτιση και πολύ καλές αμυντικές τοποθετήσεις.

Η Γιουνγκ Μπόις ήθελε να τον διατηρήσει στο ρόστερ της, αφού πρόκειται για έναν παίκτη – κλειδί στην πορεία για τον τίτλο, όμως δεν ήταν εφικτό. Για αυτό και με αστραπιαίες κινήσεις ο Ρέμπε έκανε πράξη την επιθυμία του Φερέιρα και έκλεισε τον παίκτη που θα δώσει άλλον… αέρα στη δεξιά πτέρυγα του ΠΑΟΚ.

Το… άδοξο βήμα στη Γιουνάιτεντ και οι «περιπλανήσεις» σε όλη την Ευρώπη

Ο Γιάνκο ξεκίνησε σε μικρές ηλικίες στη Ζυρίχη, όμως μόλις στα 17 του έκανε το «άλμα» στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να διακριθεί. Έπαιξε μόλις ένα ματς για το Λιγκ Καπ κι αυτό μισό (45 λεπτά) κόντρα στη Μίλτον Κέιν Ντονς το 2013, όπου οι κόκκινοι διάβολοι ηττήθηκαν με 4-0. Έκτοτε έχασε και τη θέση του στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας και το όνειρο τελείωσε άδοξα.

Από τις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ βρέθηκε δανεικός στη γειτονική Μπόλτον και τον Ιούλιο του 2015 τον απέκτησε η Σέλτικ. Μετά από ένα χρόνο στην Σκωτία παραχωρήθηκε δανεικός Μπάρνσλεϊ και το 2017 πήγε να παίξει ποδόσφαιρο στη Γαλλία με τη φανέλα της Σεντ Ετιέν. Με τη φανέλα της Σέλτικ είχε 19 συμμετοχές σε δυο σεζόν, ενώ κατέκτησε και δυο πρωταθλήματα, αλλά και ένα Λιγκ Καπ.

Στη Σεντ Ετιέν άρχισε να παίρνει ανοδική πορεία η καριέρα του, αφού έπαιξε σε 22 ματς πραγματοποιώντας μέχρι τη σεζόν 2017-2018 την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του. Έτσι η Πόρτο που τον παρακολουθούσε έδωσε 2,2 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, χωρίς όμως να τον κρατήσει και τον παραχώρησε στη Νότιγχαμ Φόρεστ, όπου μέτρησε 17 συμμετοχές. Από εκεί την επόμενη σεζόν επέστρεψε στην πατρίδα του και τη Γιουνγκ Μπόις, και πάλι με δανεισμό από την Πόρτο, όπου πέρσι έκανε μια ονειρική σεζόν που αποτέλεσε το «εφαλτήριο» για να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ