Ο μύθος του Μαύρου και ο ρέκορντμαν Νιόπλιας (Pics & vid)

Ο μύθος του Μαύρου και ο ρέκορντμαν Νιόπλιας (Pics & vid)

Στα 60 χρόνια ζωής της Α' Εθνικής / Super League υπήρξαν εκατοντάδες σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που άφησαν το στίγμα τους με τα κατορθώματά τους. Ποιοι κατέχουν όμως τις ψηλότερες κορυφές στις πιο σημαντικές στατιστικές κατηγορίες;

Η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν σημαδιακή για τη Super League καθώς συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από τη σύσταση της Α’ Εθνικής, όπως ήταν η ονομασία της μέχρι και το 2006. Σε αυτές τις έξι δεκαετίες, όπως είναι λογικό, έλαμψαν με την παρουσία και τα επιτεύγματά τους πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η κορυφή όμως έχει θέση μόνο για έναν. Ποιοι ήταν οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο Έβερεστ των σημαντικότερων και πιο αξιομνημόνευτων πιθανώς στατιστικών κατηγοριών από την πρώτη σεζόν της Α’ Εθνικής, το 1959-60 μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2019-2020;

Πρώτος σκόρερ

Η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου είναι χωρίς αμφιβολία το γκολ. Η μπάλα στα δίχτυα και οι οπαδοί στα ουράνια. Έτσι ήταν πάντα κι έτσι θα συνεχίσει να είναι. Τα ελληνικά γήπεδα έχουν κοσμήσει με την παρουσία τους ουκ ολίγα «κανόνια». Παίκτες που έγραψαν ιστορία για την εκτελεστική τους δεινότητα και για την συχνότητα με την οποία σκόραραν.

Κορυφαίων όλων σε αυτή την κατηγορία είναι ο Θωμάς Μαύρος. Ο Θ(ε)ωμάς των οπαδών της ΑΕΚ που μεγαλούργησε με τη φανέλα της Ένωσης αλλά και του Πανιωνίου, είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών με 261 γκολ (τέσσερις φορές έχει αναδειχτεί πρώτος σκόρερ) και πάρα πολλές ιστορίες να συντροφεύουν τα μυθικά του κατορθώματα. Κάτοχος μιας κορυφής που φαντάζει απίθανο να αλλάξει κάτοχο.

Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ένας άλλος γίγαντας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Κριστόφ Βαζέχα δεν ενθουσίασε κανέναν όταν ήρθε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό το 1989 αλλά με τα όσα πέτυχε έκανε τους οπαδούς της ομάδας του να τον λατρέψουν. Στα 15 χρόνια που τίμησε τη φανέλα με το «τριφύλλι», ο Πολωνός πέτυχε 244 γκολ και παράλληλα αποτελεί τον κορυφαίο ξένο σκόρερ στην ιστορία. Αλλά και τον μοναδικό ξένο στους πρώτους 20 της σχετικής κατηγορίας. Τρεις φορές επίσης ο Βαζέχα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα.

Την τριάδα κλείνει ακόμη ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής για τον 20ο αιώνα, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Στατιστικής και Ιστορίας της ΦΙΦΑ, ο Μίμης Παπαϊωάννου υπολείπεται με 10 γκολ του Κριστόφ Βαζέχα καθώς φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ πέτυχε 234 γκολ και αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ.

Ρέκορντμαν συμμετοχών

Αν κάποιος έφαγε τα γήπεδα με το… κουτάλι, αυτός αν μη τι άλλο είναι ο Νίκος Νιόπλιας. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε με τρεις ομάδες στην Α’ Εθνική (ΟΦΗ, Παναθηναϊκός και Χαλκηδόνα) και όταν το 2004 αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του, το κοντέρ σταμάτησε στον αριθμό 510. Νούμερο μάλλον εξωπραγματικό που όπως και στον πρώτο σκόρερ, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να ξεπεράσει.

Πίσω από τον Νιόπλια, βρίσκεται ο Γιώργος Γεωργιάδης. Ο Γ. Χ. έπαιξε σε πέντε ομάδες της χώρας καθώς ξεκίνησε από τη Δόξα Δράμας και ακολούθησαν οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Ηρακλής με τις οποίες κατέγραψε 476 συμμετοχές.

Τρίτος στη λίστα είναι ο Σάββας Κωφίδης. Ηρακλής, Άρης και Ολυμπιακός ήταν οι ομάδες του παλαίμαχου διεθνή μέσου που έμεινε κυρίως στην ιστορία ως μέλος της μεγάλης ομάδας του «Γηραιού» τη δεκαετία του 80′. Ο Κωφίδης έπαιξε σε 435 ματς. Όσο για τον πρώτο ξένο σε συμμετοχές, αυτός είναι και πάλι ο Κριστόφ Βαζέχα, που με 390 βρίσκεται στην 11η θέση συνολικά.

Νεώτερος σκόρερ vs γηραιότερο σκόρερ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στατιστικό με τον πιο νέο και τον πιο μεγάλο σε ηλικία παίκτη που έχει σκοράρει σε επίπεδο Α’ Εθνικής. Σε ηλικία 16 ετών, 2 μηνών και 4 ημερών ο Πίτερ Οφορίκουε σκόραρε με τη φανέλα της Καλαμάτας κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης στις 25 Μαΐου του 1996 και κατέχει ακόμη τα πρωτεία, 24 χρόνια μετά.

Όσο για τον γηραιότερο σκόρερ; Ο Τάσος Μητρόπουλος σε ηλικία 39 ετών, 7 μηνών και 29 ημερών σκόραρε ως παίκτης της Βέροιας σε ματς με την ΑΕΚ στις 21 Απριλίου του 1997 και είναι μέχρι και σήμερα ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ