ΑΕΚ : Οι τρεις σωματοφύλακες της γκρίνιας

ΑΕΚ : Οι τρεις σωματοφύλακες της γκρίνιας

Στις ήττες φταίνε πάντα αυτοί. Ο Μάνταλος, ο Μπακάκης κι ο Σιμόες. Στις νίκες πάλι, σπάνια θα ακούσουν έναν καλό λόγο. Οι τρεις τελευταίοι εκπρόσωποι του περίφημου «Ερχόμαστε», είναι μονίμως στο στόχαστρο.

Από την ομάδα που έφερε την ΑΕΚ και πάλι στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, τρεις είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν απομείνει στο ρόστερ της. Ο Πέτρος Μάνταλος, ο Μιχάλης Μπακάκης και ο Αντρέ Σιμόες. Ο Πορτογάλος βέβαια συμφώνησε με την Ένωση όταν αυτή αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική αλλά ενσωματώθηκε στο ρόστερ με την επιστροφή της στη Super League.

Οι τρεις τους είναι οι πιο παλιοί στην ομάδα, γνωρίζουν πλέον όσο λίγοι τί εστί ΑΕΚ και είναι δεδομένο πως πέρα της επαγγελματικής σχέσης που έχουν με το σύλλογο, έχουν δεθεί μαζί του και συναισθηματικά. Εκτός όμως από το προνόμιο της παλαιότητας, «απολαμβάνουν» κι ένα ακόμη. Να φταίνε αυτοί πάντα για όλα τα στραβά που συμβαίνουν στην ομάδα. Είτε έχουν μερίδιο ευθύνης είτε όχι.

Το τίμημα του αρχηγού

Με την πρώτη στραβή το ανάθεμα πέφτει πάντα πάνω τους. Με πρώτο και καλύτερο τον Μάνταλο ο οποίος πληρώνει το βαρύ τίμημα του αρχηγού και των ευθυνών που αναπόφευκτα τον συνοδεύουν. Μην ξεγελάει κανέναν η αποθέωση που γνώρισε από τον κόσμο που μαζεύτηκε στο ΟΑΚΑ μετά τη μεγάλη πρόκριση επί της Βόλφσμπουργκ. Πολύ πιθανό κι αυτοί που είχαν μαζευτεί εκεί, να τον έβριζαν λίγο πριν όταν έχασε το πέναλτι. Το σίγουρο είναι πως αν η ΑΕΚ είχε αποκλειστεί, πάλι εκείνος θα τα άκουγε.

Φυσικά και δεν είναι άμοιρος ευθυνών αλλά από αυτό μέχρι την απόλυτη ισοπέδωση για ένα παιδί που έχει περάσει και δύο τόσο σοβαρούς τραυματισμούς, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ο Μάνταλος φταίει για τους χαμένους τελικούς, ο Μάνταλος για την κακή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Μάνταλος για όλα. Και φυσικά ο λόγος που η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα το 2018, ήταν επειδή έλειπε εκείνος. Αυτά πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου της ΑΕΚ. Και σίγουρα είναι και ευθύνη της ίδιας της ομάδας που μάλλον δεν έχει προστατέψει όσο όπως θα έπρεπε τον αρχηγό της.

Και πλέον το ότι το βάρος που έχει πέσει στους ώμους είναι ασήκωτο για τον ίδιο αποδείχτηκε και το βράδυ της Πέμπτης που λύγισε μετά την πρόκριση αλλά ακόμη και στο Περιστέρι που ήταν και πάλι έξω από τα νερά του με αποκορύφωμα την αποβολή του στο πρώτο ημίχρονο. Αν περιμένει κανείς να γίνει ο Μάνταλος Τσιάρτας, άδικα περιμένει.

Ο Μπακάκης, ο Σιμόες και οι ευθύνες της ΑΕΚ

Από κοντά είναι και οι Μπακάκης και Σιμόες. Ο πρώτος αν και ο βασικός δεξιός μπακ της εθνικής ομάδας και εκ των κορυφαίων στην πρωταθληματική χρονιά δεν γλιτώνει το ανάθεμα σε κάθε ευκαιρία. «Δεν ξέρει να κοντρολάρει», «δεν μπορεί να σεντράρει» κτλ κτλ. Και αυτός αρκετά ταλαιπωρημένος από σοβαρούς τραυματισμούς και μαζί με τον Μάνταλο οι μοναδικοί που απέμειναν από την ομάδα της Β’ Εθνικής.

Όσο για τον Πορτογάλο, ίσως βρίσκεται μια κλίμακα κάτω σε επίπεδο κραξίματος, όχι όμως ότι έχει ακούσει και λίγα όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη κι αν κατά διαστήματα αλλάζει το κλίμα προς το πρόσωπό του, όπως μετά την γκολάρα με τη Βόλφσμπουργκ και τη γενικότερη άνοδό του επί Καρέρα, δεν γλιτώνει από την ισοπέδωση.

Βέβαια εδώ ερχόμαστε πάλι και στη συμπεριφορά της ίδιας της ομάδας προς τους ποδοσφαιριστές της γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως τελείωσαν μέσα σε μια νύχτα τον Νοέμβρη του 2018 ο Σιμόες, ο Μπακασέτας κι ο Λαμπρόπουλος. Παίκτες που είχαν προσφέρει πολλά και μπήκαν στον «πάγο» μέσα σε μία νύχτα.

Συνοψίζοντας, είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει καλύτερους παίκτες και από τον Μάνταλο και από τον Μπακάκη και από τον Σιμόες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ισοπέδωση για τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν τιμήσει και με το παραπάνω τη φανέλα που φοράνε και δεν έχουν προκαλέσει ποτέ το παραμικρό με τη συμπεριφορά τους. Και στο κάτω κάτω αν είναι λίγοι πια για την ΑΕΚ, δεν φταίνε αυτοί. Δουλειά και υποχρέωση της ομάδας είναι να ψάξει και να βρει καλύτερους αν κρίνει ότι οι συγκεκριμένοι, και οποιοσδήποτε άλλος, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ