Οι στιγμές που ο Ίβιτς άλλαξε την ΑΕΚ

Οι στιγμές που ο Ίβιτς άλλαξε την ΑΕΚ

Σχεδόν 14 μήνες έχουν περάσει από την πρόσληψη του Ίλια Ίβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις, με την ΑΕΚ να βρίσκεται σε καλά... χέρια.

Η 27η Αυγούστου του 2019 αποτελεί ημερομηνία- ορόσημο για την ΑΕΚ και την μετέπειτα πορεία της. Δύο μέρες πριν, η Ένωση είχε γνωρίσει την εντός έδρας ήττα από την Ξάνθη, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να τελειώνει το ίδιο βράδυ Μιγκέλ Καρντόσο και Νίκο Λυμπερόπουλο.

Και έτσι, φτάνουμε στην 27η του Αυγούστου, με τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας να παραδίδει τα «κιτρινόμαυρα» κλειδιά στον Ίλια Ίβιτς. Ο Σέρβος ανέλαβε τη θέση του τεχνικού διευθυντή, με σκοπό να επαναφέρει το… καράβι σε ήρεμα νερά.

Περίπου 14 μήνες μετά, η διαφορά με εκείνη την περίοδο είναι χαώδης. Με ορθολογικές κινήσεις, επιμονή και υπομονή, η ΑΕΚ δείχνει διαφορετική σε όλα τα επίπεδα, πράγμα που φέρει φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα του Ίλια.

Η πρόσληψη Καρέρα

Η πρώτη κίνηση του Ίλια Ίβιτς αφορούσε τον νέο προπονητή της ομάδας. Η ΑΕΚ έλυσε τη συνεργασία της με τον Νίκο Κωστένογλου και ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής έφερε (8/12) στην Ελλάδα τον Μάσιμο Καρέρα.

Προφανώς, η πρόσληψη του Ιταλού τεχνικού πιστώνεται στον Ίλια Ίβιτς. Ο Σέρβος βγήκε μπροστά και την κατάλληλη στιγμή, έκλεισε τον νέο τεχνικό της ΑΕΚ, με τα αποτελέσματα να τον δικαιώνουν απόλυτα. Ο 56χρονος κόουτς έχει καταφέρει να αλλάξει την Ένωση, δίνοντας ταυτότητα στην ομάδα.

Η ΑΕΚ δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Μια ομάδα που ξέρει τι θέλει στον αγωνιστικό χώρο και τις περισσότερες φορές, φτάνει στον στόχο της.

Οι «κιτρινόμαυροι» δείχνουν χαρακτήρα, βγάζουν προσωπικότητα, με τον Ιταλό να έχει περάσει την φιλοσοφία του στην ομάδα.

Λίγους μήνες μετά και η Ένωση έχει κλείσει θέση στους ομίλους του Europa League, με τον Μάσιμο Καρέρα να περνάει με απόλυτη επιτυχία το πρώτο κρας τεστ της χρονιάς.

Ο Ιλια Ιβιτς και ο Μάσιμο Καρέρα

Τα μεταγραφικά deals

Μεταγραφικός… αέρας στην ΑΕΚ με τον Ίλια Ίβιτς στο τιμόνι. Μετά από χρόνια, η Ένωση πέρασε ένα καλοκαίρι χωρίς πολλές περιπέτειες και μεταγραφικά σίριαλ. Οι «κιτρινόμαυροι» ενισχύθηκαν, με τον Σέρβο και τον Δημήτρη Μελισσανίδη να ικανοποιούν τα «θέλω» του Μάσιμο Καρέρα.

Η ΑΕΚ ενισχύθηκε σημαντικά, με τον Ίβιτς να κλείνει παίκτες με μέλλον και παραστάσεις από το εξωτερικό. Οι «κιτρινόμαυροι» έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να φέρουν στην Αθήνα τον Λιβάι Γκαρσία. Έναν… εκρηκτικό παίκτη με πολύ καλά χαρακτηριστικά, που αναμένεται να βοηθήσει αρκετά την Ένωση.

Βέβαια, ίσως το πιο σημαντικό credit για τον Σέρβο τεχνικό διευθυντή να ακούει στο όνομα Μουαμέρ Τάνκοβιτς. Την τελευταία μέρα των μεταγραφών και με τον χρόνο να… αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων της ΑΕΚ, ο Ίβιτς έκλεισε τον Σουηδό άσο από την Χάμαρμπι. Και μάλιστα, έφτασε σε ένα deal, με τα μισά χρήματα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Φυσικά, μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις των Νταμιάν Σιμάνσκι, Καρίμ Ανσαριφάρντ και Γεβγέν Σάκχοφ. Τρεις παίκτες που έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήρια τους στο γήπεδο, με τον Ίβιτς να δικαιώνεται απόλυτα με τις επιλογές του.

Γενικά, οι άνθρωποι της Ένωσης εντόπισαν τις αδυναμίες της ομάδας. Με τον Ίλια Ίβιτς να κλείνει τις «τρύπες» που υπήρχαν στο ρόστερ, με την απόκτηση ποιοτικών ποδοσφαιριστών. Πρέπει να πάμε πολύ πίσω, για να βρούμε την τελευταία φορά που στην ΑΕΚ βρέθηκαν δύο καθαρόαιμοι εξτρέμ.

Αξιοσημείωτο δε, αποτελεί το γεγονός πως η Ένωση μετά από πολλά χρόνια δε διαθέτει κανέναν δανεικό στο ρόστερ της. Δείγμα της τακτικής και πολιτικής τόσο του Σέρβου, όσο και του κλαμπ, που δείχνει να αλλάζει.

Γέμισε τα ταμεία, ελάφρυνε το ρόστερ

Σε μια ομάδα δεν παίζουν ρόλο μονάχα οι μεταγραφές. Σημαντικές για την επιβίωση και το πρεστίζ ενός κλαμπ είναι και οι πωλήσεις. Σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη ελεώ και της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Ίλια Ίβιτς πούλησε τον Βασίλη Μπάρκα στην Σέλτικ για 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τα μπόνους η μεταγραφή φτάνει και στα 6.

Τα «κιτρινόμαυρα» ταμεία γέμισαν με την πώληση του Έλληνα πορτιέρε και η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να κινηθεί πιο αποφασιστικά στο μεταγραφικό παζάρι. Παράλληλα, ελάφρυνε και τη «ζημιά» που υπήρχε, καθώς η πανδημία δημιούργησε θέματα στις ομάδες.

Χάτον: «Ρίσκο η μεταγραφή Μπάρκα, είναι πολλά τα λεφτά» – Enwsi.gr

Βεβαίως, ο Ίβιτς δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε και σε άλλες κινήσεις, δείχνοντας πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ο Μάσιμο Καρέρα δεν υπολόγιζε τον Μάριο Οικονόμου, με τον Σέρβο τεχνικό διευθυντή να πουλάει τον Έλληνα στόπερ στην Κοπεγχάγη. Οι «κιτρινόμαυροι» έλαβαν ένα πολύ καλό ποσό, από έναν παίκτη που δε βρισκόταν στα πλάνα του προπονητή.

Παράλληλα, τον… δρόμο για την Ιταλία πήρε ο Ντανιέλε Βέρντε, που επίσης δεν υπολογιζόταν από τον κόουτς της ΑΕΚ. Ο Ίβιτς έκλεισε το deal με την Σπέτσια, θέτοντας ως υποχρεωτική την οψιόν αγοράς του, σε περίπτωση παραμονής του συλλόγου στην Serie A.

Στην Κοπεγχάγη ο Μάριος Οικονόμου! < ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | AEK F.C. Official Web Site

Οργάνωση σκάουτινγκ

Στο τελευταίο μεταγραφικό παζάρι, ο Ίλια Ίβιτς έδωσε μεγάλη βάση και στην οργάνωση του σκάουτινγκ, με την ΑΕΚ να προχωράει σε κινήσεις με το βλέμμα στο μέλλον.

Άλλωστε, για αυτόν τον λόγο, o Ίβιτς εμπιστεύτηκε απόλυτα τις εισηγήσεις του Δημήτρη Μπαρμπαλιά. Ένας άνθρωπος με εμπειρία και ικανότητες, που βρίσκεται από το 2017 στο στο τμήμα σκάουτινγκ της ΑΕΚ.

Οι «κιτρινόμαυροι» δεν απέκτησαν μόνο έτοιμους ποδοσφαιριστές. Εντόπισαν και διάφορα ταλεντάκια, που τα επόμενα χρόνια ενδέχεται να βρουν θέση στο ρόστερ της ομάδας. Στην Ένωση κατέφθασε ο 20χρονος Πέταρ Καρακλάιτς από την Προλετέρ, ο 19χρονος Βεντάντ Ραντόνια από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο 18χρονος Ζίγκα Λάτσι.

Ο Ίλια Ίβιτς έχει βρει πεδίο συνεννόησης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και η ΑΕΚ βαδίζει στο σωστό μονοπάτι. Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής κάνει τη διαφορά στην Ένωση, με την ομάδα να είναι ήρεμη μετά από πολύ καιρό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ