Αχμέντ Χασάν : O βασικός-ρεζέρβα στο πλάνο του Μαρτίνς (vids)

Αχμέντ Χασάν : O βασικός-ρεζέρβα στο πλάνο του Μαρτίνς (vids)

Το γκολ είναι η σπεσιαλιτέ του. Και ας αργήσαμε να το καταλάβουμε καμιά διετία!

Σε κάποιους οι αριθμοί αρέσουν. Σε άλλους θεωρούνται τόσο υπερτιμημένοι που ειδικά στο ποδόσφαιρο βρήκαν τη θέση τους με σκοπό να αποπροσανατολίσουν. Παρά ταύτα: Καμιά φορά φτάνει μόνο μια ματιά για να καταλάβεις πως κάποιες κουβέντες απλά δεν χρειάζεται να γίνουν. Σαν εκείνη που κράτησε σχεδόν μια διετία αναφορικά με την ικανότητα του σέντερ φορ Αχμέντ Χασάν.

Ο «Φαραώ» το μεσημέρι πραγματοποίησε τη 59η παρουσία του με τα Ερυθρόλευκα. Με τα δύο γκολ που σκόραρε δεν καθάρισε μόνο τη μπουγάδα σε ένα παράξενο μεσημέρι μπροστά από την εξάτμιση του πούλμαν που πάρκαρε ο Απόλλωνας στο Καραϊσκάκη. Στρογγυλοποίησε και τη σοδειά του στο μεγάλο λιμάνι: 27 γκολ και 3 ασίστ. Ένα ολόκληρο «30» που λέει από μόνο του πως ο Αιγύπτιος ένα στα δύο ματς που φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού έχει ραντεβού με τα δίχτυα. Συνήθως ως εκτελεστής (27/30 είναι 90%). Πρόσφατα και σαν δημιουργός, μιας και βλέπετε οι δύο από τις τρεις ασίστ του είναι στις πρώτες πέντε αγωνιστικές της Σούπερ Λιγκ.

Δεν είναι ρεζέρβα

Ο Χασάν σε αυτή την αφετηρία απολαμβάνει προνόμια που δύσκολα θα περίμενε και ο ίδιος, σε μια ομάδα που έχει βρει από πέρσι τον βασικό της σέντερ φορ: Τον εντυπωσιακό Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Αλήθεια όμως έχει κανείς πρόχειρη μια ματιά στη στατιστική του «hitman» που δικαίως θεωρείται ως ο καλύτερος στράικερ που είδαμε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο: 60 συμμετοχές, 33 γκολ, 8 ασίστ. Ναι, καλύτερος από τον Χασάν. Όχι όμως με διαφορά που να σου δίνει την εντύπωση πως ο ένας είναι αναντικατάστατος και ο άλλος… ρεζέρβα. Και αυτό το συμπέρασμα βρίσκει επιπλέον επιχείρημα σε μια ακόμη βαθύτερη βουτιά στους αριθμούς.

Και όμως…

Ο Μαροκινός μετρά 4.021 λεπτά με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε 60 ματς. Ο Χασάν με ίδιες ουσιαστικές συμμετοχές (59) έχει 2.893 λεπτά. Ο Ελ Αραμπί για γκολ ή ασίστ σε αυτόν τον έναν χρόνο και κάτι στο μεγάλο λιμάνι χρειάζεται 98 λεπτά παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο. Ο  Αιγύπτιος θέλει 96,4. Και μιας και το θέμα δεν είναι φυσικά το ποιος κάνει καλύτερα τη δουλειά; Ο Πέδρο Μαρτίνς από πέρσι τον Γενάρη όταν ζήτησε από την διοίκηση την επιστροφή του «Φαραώ» στο λιμάνι, κάνει κάτι που αποδεικνύεται σε ένα κανονικό όπλο για τους νταμπλούχους. Προσπαθεί να τους «παντρέψει» συχνά-πυκνά στο ίδιο σχήμα. Όχι συνήθως όταν ξεκινά τα ματς, αλλά όταν τα τελειώνει.

Εξηγείται

Η φετινή σεζόν είναι η πιο παράξενη στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου. Εκείνη που θέλει τις ομάδες να αναζητούν αποτελέσματα από νωρίς όπως πάντα, δίχως να έχει προηγηθεί προετοιμασία. Ψάχνοντας στη μεγάλη εικόνα, βλέπεις πολλά παράξενα αποτελέσματα γενικώς. Ειδικά από ομάδες «φαβορί» κόντρα σε αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας. Συμβαίνει γιατί το ορθόδοξο επιθετικό ποδόσφαιρο που έρχεται μέσα από την επανάληψη και τους αυτοματισμούς αναζητείται δίχως να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία.

Ο Μαρτίνς στη δική του περίπτωση λοιπόν μοιάζει να έχει βρει τη λύση με αυτή την παράξενη συνύπαρξη δύο σέντερ φορ στο αντίπαλο κουτί. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει δίχως winger στο γήπεδο. Με τον Βαλμπουενά και τον Φορτούνη να συμπληρώνουν το επιθετικό σχήμα. Δύο δεκάρια να στέλνουν τη μπάλα στο «κουτί» με προϋποθέσεις. Δύο φορ να κανονίζουν τα υπόλοιπα. Παλιομοδίτικο, αλλά πολύ πρακτικό. Ειδικά αυτό τον καιρό.

 

Οι δύο τους ένα μήνα και κάτι

Σήμερα ήταν και οι δύο φορ μαζί στο δεύτερο ημίχρονο: Ο Χασάν έβαλε τα γκολ, ο Ελ Αραμπί δύο δοκάρια. Με την Μαρσέιγ στο Φάληρο το γκολ το έβαλε πάλι ο Χασάν παρόντος του Ελ Αραμπί στο χορτάρι. Στα Γιάννενα σκόραρε ο Ελ Αραμπί, σκόραρε και ο Χασάν (αλλά το VAR αποφάσισε να το ακυρώσει). Με τον Ατρόμητο το ίδιο (3 ο Ελ Αραμπί, το άλλο ο Χασάν). Με τον Παναιτωλικό άνοιξε το σκορ ο Ελ Αραμπί, και ο Χασάν έδωσε την ασίστ στον Καφού για το τελικό 2-0. Από τις 26 Σεπτέμβρη και πέρα δηλαδή, ο Ολυμπιακός σε έξι ματς έχει σκοράρει δέκα+ ένα (αυτό που ακυρώθηκε στα Γιάννενα) γκολ: Ο Ελ Αραμπί έχει πετύχει τα 5, ο Χασάν έχει σκοράρει άλλα 5 (τυπικά 4) και έχει δώσει μια ασίστ στον Καφού. Το τελευταίο γκολ που δεν εμπλέκεται ένας από τους δύο, είναι το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ματιέ Βαλμπουενά με την Ομόνοια. Τότε την εσχάτη των ποινών την είχε κερδίσει ο Ραντζέλοβιτς. Τότε επίσης ήταν 23 Σεπτεμβρίου.

Κάτι ήξερε ο Μαρτίνς

Το  καλοκαίρι ο δανεισμός του Χασάν από τη Μπράγκα ολοκληρώθηκε. Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν το συζήτησε. Ήθελε την παραμονή του. Ο Ολυμπιακός πλήρωσε σχεδόν 2,5 εκατ ευρώ για να κλείσει το deal. Πολλοί τότε έλεγαν πως ο Αιγύπτιος δεν είναι αυτό που θα χρειάζονταν οι Ερυθρόλευκοι ως back up του Ελ Αραμπί. Ο προπονητής είχε διαφορετική γνώμη. Αφήστε που δεν προόριζε τον 27άχρονο για «ρεζέρβα». Το αποδεικνύουν τα 323 λεπτά συμμετοχής που του έχει προσφέρει ήδη σε εννέα αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έστω και αν δεν είναι κάτι παραπάνω από τα μισά του Ελ Αραμπί (625). Ο Χασάν αποδεικνύεται σε αυτή την αφετηρία πολύτιμος. Και κυρίως καθοριστικός. Σήμερα έδωσε τρεις ολόκληρους βαθμούς, με τη Μαρσέιγ το ίδιο.  Θα είχε κάνει το αυτό και στα Γιάννενα αν το VAR δεν έστελνε στον… οφθαλμίατρο κάθε άνθρωπο με φυσιολογική όραση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ