Παναθηναϊκός : O Γενάρης πέρασε, αλλά παραμένει στην εντατική

Παναθηναϊκός : O Γενάρης πέρασε, αλλά παραμένει στην εντατική

Ο μήνας που ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε με οικονομικό κραχ ολοκληρώθηκε και to10.gr αναλύει τα δεδομένα της επόμενης μέρας των «πράσινων» σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο. Τι κέρδισε, τι έχασε, τι χρειάζεται για να βγει η χρονιά.

Τα πέντε εκατομμύρια ευρώ στα οποία οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ήλπιζαν μέσω της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου ήταν ένας στόχος που και οι ίδιοι γνώριζαν πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει εφικτός. Θα έπρεπε οι ποδοσφαιριστές να ήταν πληρωμένοι στο ακέραιο, να μην είχαν το δικαίωμα προσφυγής και ο Παναθηναϊκός να έβγαινε στην αγορά πουλώντας ακριβά τα περιουσιακά του στοιχεία.

Από τη στιγμή που όλα αυτά ήταν αδύνατον να συμβούν, λόγω της οικονομικής ασφυξίας που έφερε στον σύλλογο η απόφαση Αλαφούζου να τραβήξει την πρίζα της χρηματοδότησης στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, ο Παναθηναϊκός ήταν αναγκασμένος να πουλήσει φτηνά, να λύσει «βαριά» συμβόλαια, να «κοντύνει» το ρόστερ του και να προχωρήσει σε μεταγραφές δανεικών και πληρωμένων, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των Κάτσε και Μυστακίδη.

Εννιά αποχωρήσεις, 1.300.000 στα ταμεία

Ο Παναθηναϊκός, ούτε λίγο, ούτε πολύ, είδε να αποχαιρετούν τον σύλλογο το τελευταίο δίμηνο εννιά ποδοσφαιριστές. Οι Κουτρουμπής, Τσάβες, Χίλιεμαρκ, Χουλτ, Καμπέσας, Μολέδο, Βιγιαφάνιες, Ρέις και Σιλά.

Απ’ αυτούς μπήκαν στα ταμεία χρήματα μόνο απ’ τους Βιγιαφάνιες, Μολέδο και Χουλτ. Η πώληση του «Βίγια» στην Αλάνιασπορ έφερε οικονομικά ανάσα αφού ο Παναθηναϊκός έλαβε 1 εκατομμύριο από τους Τούρκους, ο Χουλτ δόθηκε έναντι μόλις 200.000 ευρώ περίπου στην ΑΕΚ, ενώ ο Μολέδο πήγε στην Ιντερνασιονάλ έναντι 150.000 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, ο Παναθηναϊκός πήρε περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ, αφού από την πώληση του Τσάβες έδωσε τα χρήματα που χρωστούσε από την αγορά του το καλοκαίρι, οι Κουτρουμπής, Ρέις έφυγαν ελεύθεροι και οι Χίλιεμαρκ, Σιλά, Καμπέσας διέκοψαν τον δανεισμό τους.

Τρεις μεταγραφές, μηδενικό το κόστος

Την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός αποχαιρετούσε εννιά ποδοσφαιριστές, στο ρόστερ προστέθηκαν μόλις τρεις, καθώς ο σύλλογος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να καλύψει τις αγωνιστικές του ανάγκες. Ο Βαγγέλης Οικονόμου ήρθε σαν ελεύθερος με πολύ μικρό συμβόλαιο, ενώ οι Κάτσε και Μυστακίδης ως δανεικοί από τον ΠΑΟΚ και πληρωμένοι μέχρι το καλοκαίρι από τους Θεσσαλονικείς.

Το μεγάλο πρόβλημα αν δεν πουληθεί ο Κουρμπέλης

Ο Παναθηναϊκός με τα χρήματα που έβαλε στα ταμεία του απ’ τις τρεις πωλήσεις και κάποια που γλίτωσε από τα συμβόλαια θα μπορέσει να κλείσει κάποιες τρύπες που έχουν να κάνουν με ποδοσφαιριστές οι οποίοι απειλούν με αφαιρέσεις βαθμών (Τοτσέ, Εσιέν, Λέτο, Ταυλαρίδης, Τελάντερ).

Ωστόσο αυτά καλύπτουν μονάχα ένα – μικρό – μέρος του προβλήματος και θα δώσουν ανάσες για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν θα λύσουν όμως το πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται και διατηρεί τον Παναθηναϊκό στην… εντατική.

Για να γίνουν ευκολότερα τα πράγματα μέχρι το καλοκαίρι και επί της ουσίας να «βγει» η χρονιά χωρίς σημαντικά προβλήματα, πρέπει να γίνει πραγματικότητα η υπόσχεση του ατζέντη Αποστολόπουλου προς τα στελέχη της ομάδας. Μια υπόσχεση που έλεγε χθες πως η Σαμπντόρια θα έρθει με ένα ποσό που θα αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αγοράσει τον Κουρμπέλη από τώρα για το καλοκαίρι. Και φυσικά να δεχτούν οι Ιταλοί να πληρώσουν τα χρήματα «μπροστά».

Αν δεν συμβεί ένα από τα δύο, τότε ο Παναθηναϊκός θα φτάσει και πάλι σε επίπεδα ασφυξίας σε λίγο καιρό και θα χρειαστεί χρηματοδότηση (μόνο ο Αλαφούζος μπορεί να την προσφέρει, ακόμα και σε μορφή δανείου, δηλαδή να δώσει χρήματα που θα πάρει πίσω από πώληση) ώστε να βγει η χρονιά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ