ΠΑΟΚ : Όταν ο Μπόλονι ήταν το αφεντικό της Τούμπας (vids)

ΠΑΟΚ : Όταν ο Μπόλονι ήταν το αφεντικό της Τούμπας (vids)

Ο Λάζλο Μπόλονι επιστρέφει στην Τούμπα. Αυτή τη φορά ως αντίπαλος. Στο γήπεδο όπου έζησε πολλά τη σεζόν 2011/2012, όταν ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ - Τα πεπραγμένα του Ρουμάνου στον Δικέφαλο, η ανάδειξη του Σταφυλίδη, οι πολλοί τραυματισμοί και η διαμάχη με τη διοίκηση για τις αποχωρήσεις Βιεϊρίνια - Κοντρέρας, που έφερε το διαζύγιο.

8/6/2011: Ο ΠΑΟΚ ανακοινώνει την πρόσληψη του Λάζλο Μπόλονι. «Επιτεύχθηκε προφορική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον κ. Μπόλονι για τα επόμενα δύο χρόνια. Αύριο θα υπογραφούν συμβόλαια και θα παρουσιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Δικεφάλου.

25/5/2012: Ο Ρουμάνος τεχνικός δεν τα βρίσκει με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ και αποχωρεί από την Θεσσαλονίκη. Ο μάνατζέρ του είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ζήση Βρύζα, ο οποίος πρότεινε στον Μπόλονι μείωση αποδοχών της τάξεως του 60% (250.000 € από από 550.000 €). Ο έμπειρος τεχνικός δεν την αποδέχθηκε μια μοιραία επήλθε το διαζύγιο. Μια πρόταση βέβαια που έγινε περισσότερο για τα μάτια του κόσμου…

20/12/2020: ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός στην Τούμπα. Ο Μπόλονι επιστρέφει στον… τόπο του εγκλήματος. Αυτή τη φορά ως αντίπαλος. Μετά από οκτώ χρόνια, ο Ρουμάνος θα βρεθεί και πάλι στο γήπεδο του Δικεφάλου. Εκεί όπου πέρασε πολλά βράδια από τον Ιούνιο του 2011, έως τον Μάιο του 2012.

Από τότε, ωστόσο, έχουν αλλάξει πολλά στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Ο τωρινός ΠΑΟΚ δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που άφησε ο Μπόλονι πριν από οκτώ χρόνια. Μια διαλυμένη ομάδα, που ήταν στο όριο της χρεοκοπίας. Ο ΠΑΟΚ από τότε έχει κάνει άλματα προόδου, χάρη στον Ιβάν Σαββίδη. 

To10.gr με αφορμή την επιστροφή του Μπόλονι στον ΠΑΟΚ ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του Ρουμάνου τεχνικού στον Δικέφαλο του Βορρά. Θυμάται τα πεπραγμένα του… ασπρόμαυρου Λάζλο, τη διαμάχη με την τότε διοίκηση της ΠΑΕ, τους παίκτες που ανέδειξε, αλλά και το άδοξο τέλος.

Η συμφωνία με τον Ζαγοράκη

Τον Μάιο του 2011 η διοίκηση του ΠΑΟΚ βάζει τέλος στη συνεργασία της με τον Μάκη Χάβο, ο οποίος είχε αναλάβει την ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν μετά την αποχώρηση του Παύλου Δερμιτζάκη (18/10/2011) και ο τότε πρόεδρος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, Θοδωρής Ζαγοράκης, αποφασίζει ότι το καλύτερο για την ομάδα θα ήταν να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία ένας έμπειρος προπονητής από το εξωτερικό.

Ο Λάζλο Μπόλονι ήταν ελεύθερος και ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου δεν έχασε την ευκαιρία. Ο παλαίμαχος άσος και αρχηγός της Εθνικής στο EURO 2004 ζήτησε από τον Ρουμάνο να συναντηθούν για να του αναλύσει το πλάνο του και τις σκέψεις του για τον ΠΑΟΚ που θέλει να δημιουργήσει. Το ραντεβού των δύο ανδρών κράτησε για έξι ώρες, με τον Μπόλονι και τον Ζαγοράκη να δίνουν τα χέρια.

Η συμφωνία ήταν για δύο χρόνια. 500 χιλ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 550 χιλ. ευρώ τον δεύτερο, με τον Λάζλο να την αποδέχεται, παρότι είχε στα χέρια του πρόταση από την Στεάουα, που έφτανε τα 600.000 €. Ο Μπόλονι είχε πειστεί από το πλάνο του Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος στις συζητήσεις που είχε μαζί με τον Ρουμάνο τεχνικό του είχε πει ότι θα έχει τον απόλυτο έλεγχο, σε όλα τα θέματα που αφορούν την ομάδα. 

Οι μεταγραφές και τα… πιτσιρίκια

Η ακριβότερη μεταγραφή του ΠΑΟΚ εκείνο το καλοκαίρι ήταν ο Γιώργος Γεωργιάδης. Οι Ασπρόμαυροι είχαν δώσει 400.000 € στον Πανσερραϊκό για να αποκτήσουν τον 23χρονο τότε μεσοεπιθετικό, στο πρόσωπο του οποίου είχαν δει το νέο μεγάλο αστέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκτός από τον Γ. Γεωργιάδη, οι Θεσσαλονικείς είχαν αποκτήσει επίσης ως ελεύθερους τους Κατσικά, Γιάννου, Λαζάρ, Ρόμπερτ, Στάμου, Λεονάρντο και Σπαντάτσιο, αλλά και ως δανεικό τον Νιμανί από την Μονακό. Εκείνο το καλοκαίρι μάλιστα προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα οι Κίτσιου και Πέλκας, οι οποίοι τότε ήταν 18 ετών, ενώ επέστρεψε από δανεισμό στον Αγροτικό Αστέρα ο Γλύκος. Οσον αφορά στις αποχωρήσεις, οι πιο σημαντικές ήταν αυτές του Βιτόλο, που μετακόμισε στον Παναθηναϊκό, του Κουτσιανικούλη, που πήγε για τον Εργοτέλη, αλλά και του Μουσλίμοβιτς που έμεινε ελεύθερος.

Το εντυπωσιακό ξεκίνημα

Η περιπέτεια του Μπόλονι στον πάγκο του ΠΑΟΚ ξεκίνησε εντυπωσιακά, με τον Ρουμάνο τεχνικό να οδηγεί τον Δικέφαλο στους ομίλους του Europa League, αποκλείοντας στην προκριματικά φάση της Βαλερένγκα και Καρπάτι. 

Οι Τσιρίλο και Κοντρέας δέσποζαν στην άμυνα, με τον Πάμπλο Γκαρσία να κυριαρχεί στον χώρο του κέντρου, τον Βιερϊνια να κάνει… ματσάρες ως αριστερό εξτρέμ, τον Βλάνταν Ιβιτς να είναι μία από τις ποιοτικές λύσεις του ρόστερ και τον Κλάους Αθανασιάδη να «πυροβολεί» στην επίθεση.

Στον όμιλο του Europa League, ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε μαζί με τις Τότεναμ, Ρουμπίν Καζάν και Σάμροκ Ρόβερς, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης στις 30/11/2011 να πετυχαίνει μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της. Στο Λονδίνο απέναντι στους Πετεινούς. Οι Ασπρόμαυροι επικράτησαν με 2-1 με τα γκολ των Σαλπιγγίδη και Κλάους της Τότεναμ του Μπέιλ και πέρασε στη φάση των «32», όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ουντινέζε. 

Στο πρωτάθλημα, στις 14 πρώτες αγωνιστικές μέχρι το τέλος του 2011, ο ΠΑΟΚ είχε απολογισμό 6 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες. Ηττες από ομάδες όπως ο Ολυμπιακός (2-1) και Παναθηναϊκός (3-1), που είχαν τότε πολύ καλύτερο ρόστερ από τον Δικέφαλο του Βορρά. Σε πολλά από αυτά τα παιχνίδια οι Ασπρόμαυροι βέβαια αναγκάστηκαν να αγωνιστούν με απουσίες, αφού οι μυϊκοί τραυματισμοί ήταν συχνό φαινόμενο και μάλιστα ο Μπόλονι είχε δεχθεί πολύ έντονη κριτική από τον κόσμο και τα Μέσα γι αυτό το θέμα. 

Η αρχή του τέλους

Ο ΠΑΟΚ βρισκόταν στην προ Σαββίδη εποχή και σε τραγική οικονομική κατάσταση, Τα χρέη είχαν πνίξει την ομάδα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, το χρέος της ομάδας της Θεσσαλονίκης έφτανε τα 10 εκατ. ευρώ! 

Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θοδωρής Ζαγοράκης, έψαχνε τρόπο για να καλύψει τις τρύπες που είχαν δημιουργηθεί, αλλά και τα έξοδα που έτρεχαν. Τότε πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε περικοπές και πωλήσεις. Η μία και η πιο σημαντική πώληση ήταν αυτή του Βιεϊρίνια στην Βόλφσμπουργκ έναντι 4 εκατ. ευρώ στις 3 Ιανουαρίου του 2012. Παράλληλα, έφυγε ως ελεύθερος ο Κοντρέρας, που μετακόμισε στην Κόλο Κόλο, αλλά και ο Λεονάρντο. 

Η ομάδα αποδυναμώθηκε, με τον Ζαγοράκη να παραθέτει συνέντευξη Τύπου και να τονίζει ότι ήταν αναγκαίες για τη βιωσιμότητα του συλλόγου.Ο κόσμος άρχισε να δυσανασχετεί με τις κινήσεις του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και στις 25/1/2012 έγινε το μεγάλο… μπαμ. Οταν ο Δικέφαλος αντιμετώπισε στην Τούμπα τον Ατρόμητο, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου. 

Η ομάδα του Μπόλονι προηγήθηκε στο 28’ με τον Λίνο, όμως, ο Ατρόμητος κατάφερε να ισοφαρίσει στο 90’ με τον Φυτανίδη. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και στο πρώτο λεπτό οι Περιστεριώτες έκαναν το 1-2 με τον Μπρίτο. Ο Ζαγοράκης αποχώρησε από το γήπεδο μετά το δεύτερο γκολ που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ. Δεν παρακολούθησε το υπόλοιπο της παράτασης. Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ για τη διοίκηση της ΠΑΕ, αλλά και τον ίδιο τον Ζαγοράκη.

Μετά το τέλος του αγώνα, μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, φέρνοντας την ομάδα της Θεσσαλονίκης αντιμέτωπη με βαριά καμπάνα, ενώ στη συνέχεια περίπου 150 οπαδοί πήγαν στα γραφεία της ΠΑΕ. Οι οπαδοί του Δικεφάλου έψαχναν τον Ζαγοράκη, ο οποίος όμως δεν βρισκόταν εκεί. Το ξέσπασμα των οπαδών του Δικεφάλου, οι υλικές ζημιές στα γραφεία της ΠΑΕ, οι αποδοκιμασίες, αλλά και η ατμόσφαιρα που μύριζε… μπαρούτι, ανάγκασαν τον Θεόδωρο Ζαγοράκη να παραιτηθεί. Τη θέση του ανέλαβε ο Ζήσης Βρύζας, ο οποίος προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα.

Η… κατηφόρα

Ο ΠΑΟΚ είχε βγει από νωρίς εκτός Κυπέλλου, ενώ στη συνέχεια ήρθε ο αποκλεισμός φάση των «32» του Europa League από την Ουντινέζε. Στο πρωτάθλημα είχε μείνει πολύ πίσω, με τον Ολυμπιακό να ξεφεύγει και να κατακτά τον τίτλο χωρίς να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα και τον Παναθηναϊκό να τερματίζει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Ο ΠΑΟΚ τελείωσε την κανονική περίοδο στην τρίτη θέση, αλλά η εικόνα του στα πλέι οφ ήταν απογοητευτική και ολοκλήρωσε τη σεζόν στην πέμπτη θέση.

Η φυγή του Θεόδωρου Ζαγοράκη, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που τον έφερε στον ΠΑΟΚ, οι αποχωρήσεις των καλύτερων παικτών, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, ο… πόλεμος κόσμου-διοίκησης, αλλά και η περαιτέρω μείωση του μπάτζετ που ερχόταν, έκαναν τον Μπόλονι να σκέφτεται την αποχώρησή του, παρότι τον περασμένο Ιούνιο είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο. 

Ο Μπόλονι από τον Ιανουάριο και έπειτα δεν ένιωθε καλά στον ΠΑΟΚ. Το έδειχνε μέσα από τις δηλώσεις του, στις οποίες είχε αναφερθεί πολλές φορές στις αποχωρήσεις τον Βιεϊρίνια και Κοντρέρας. Ηταν φανερό ότι είχε… ξενερώσει με την κατάσταση στον Δικέφαλο του Βορρά. Εψαχνε τρόπο να φύγει και αυτό συνέβη το καλοκαίρι του 2012, όταν του προτάθηκε μείωση.

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ τον κάλεσε για να συζητήσουν για το μέλλον, με τον ίδιο μάλιστα να… σνομπάρει τον Βρύζα και να στέλνει τον μάνατζέρ του. Ο πρόεδρος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ του ζήτησε να μείνει με 250.000 €. Μία πρόταση που έγινε περισσότερο για τα… μάτια του κόσμου. Ηταν δεδομένο ότι θα την αρνηθεί ο Μπόλονι. Οπως και έγινε. Μάλιστα, ο Ρουμάνος ήταν τόσο ενοχλημένος με τη διοίκηση του Δικεφάλου, που είχε πει ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να αναλύσει τους λόγους του διαζυγίου. 

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε ποτέ. Είχε αρκεστεί μόνο σε μια δήλωση σε εφημερίδα της συμπρωτεύουσας. «Ο κόσμος είναι ο πιο σημαντικός κριτής για μένα. Εγώ ήμουν πάντα ειλικρινής απέναντι στον κόσμο και στην ομάδα. Γι’ αυτό και ο κόσμος είναι αυτός που θα με κρίνει», είχε αναφέρει. 

Ο Λάζλο Μπόλονι έφυγε από τον ΠΑΟΚ έχοντας βρεθεί 51 ματς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και με απολογισμό 24 νικες, 14 ισοπαλίες και 13 ήττες.

Το «μπαμ» του Σταφυλίδη

Μέχρι τη σεζόν 2011/2012 τον Κώστα Σταφυλίδη τον ήξεραν μόνο οι… φίλοι και οι γνωστοί του. Ηταν 19 ετών και έπαιζε στην ομάδα Νέων του ΠΑΟΚ. Ο Μπόλονι, όμως, αναγνώρισε το ταλέντο του και τον έβαλε στο ροτέισον του Δικεφάλου. Οι πολλοί τραυματισμοί που είχε η ομάδα της Θεσσαλονίκης, του έδωσαν την ευκαιρία να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να δείξει το ταλέντο του. Η πρώτη μεγάλη σεζόν στην καριέρα του Κώστα Σταφυλίδη, που είχε 20 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με 3 ασίστ.

Η επιστροφή

Σήμερα, οκτώ χρόνια αργότερα επιστρέφει στην Τούμπα. Εχοντας στο μυαλό του ωραίες, αλλά και άσχημες στιγμές, από την παρουσία στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Χωρίς όμως να κρατάει κακία. Το είπε άλλωστε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε όταν παρουσιάστηκε από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

«Πριν λίγα χρόνια είχα την τύχη να δουλέψω με κύριους στον ΠΑΟΚ και με παίκτες όπως ο Σαλπιγγίδης, ο Βιεϊρίνια, ο Γκαρσία και ο νεαρός τότε Σταφυλίδης. Εκεί κάναμε ορισμένα πολύ καλά. Η δεύτερη επιτυχία ήταν ότι καταφέραμε να σώσουμε τον σύλλογο, παρά την αγωνία που είχαμε. Μάλιστα βρέθηκα υποχρεωμένος να αποδεχθώ την πώληση παικτών όπως ο Αρία, ο Κοντρέρας και ο Βιειρίνια. Για να πάρει ανάσα ο σύλλογος. Από κει και πέρα ήρθε ο Ιβάν Σαββίδης και πήρε το δρόμο του ο ΠΑΟΚ. Από τότε άλλαξα και εγώ, δείτε τα μαλλιά μου (σ.σ. γέλια)», ανέφερε ο Ρουμάνος.

Ο Λάζλο, λοιπόν, επιστρέφει στην Τούμπα. Εκεί όπου το μόνο που έμεινε ίδιο είναι ο Βιεϊρίνια, ο οποίος συνεχίζει να αγωνίζεται με τα ασπρόμαυρα. Ως μπακ βέβαια. Ακόμα και ο Πάμπλο Γκαρσία άλλαξε. Από ποδοσφαιριστής έγινε προπονητής και θα αντιμετωπίσει έναν από τους τεχνικούς που συνεργάστηκε όσο αγωνιζόταν και μάλιστα όσο βρισκόταν στον ΠΑΟΚ…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ