Βασιλειάδης: «Δεν θα αφήσουμε να γίνει πόλεμος…»

Βασιλειάδης: «Δεν θα αφήσουμε να γίνει πόλεμος…»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλείαδης μίλησε για την οριστική απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που αυτή πάρθηκε...

Για την απόφασή του σχετικά με την απαγόρευση της μετακίνησης των οπαδών Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας αγωνιστικής σεζόν μίλησε στο Sport24 Radio 103,3 ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Ο επικεφαλής του αθλητισμού στη χώρα, ενημέρωσε ότι «περιμένω πρόταση από τη Λίγκα για το θέμα των απαγορεύσεων» και σημείωσε ότι «έχουμε ενδείξεις ότι η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί», σε μία συνέντευξη που κατάφερε να μην πει σχεδόν τίποτε ουσιώδες!

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι έκανε ειδική μνεία μόνο στη βαριά τιμωρία του Ολυμπιακού και τα όσα έγιναν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΚ, ενώ ξέχασε να αναφερθεί στο ακατανόητο της μη καταγραφής των φθορών και των εκτεταμένων επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στα Γιάννενα. Μάλιστα δεν έκανε καν αναφορά στην ομάδα της Θεσσαλονίκης παρότι ουσιαστικά αναφέρθηκε σε αυτήν με τη φράση: «Η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης δεν έγινε σεβαστή».

Από εκεί και πέρα μίλησε για τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ και αναρωτήθηκε πώς μπορεί να σταματήσει η αστυνομία έναν «χούλιγκαν με διαπίστευση». Ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τον τελικό του κυπέλλου ποδοσφαίρου, επιβεβαίωσε ότι θα γίνει στο ΟΑΚΑ, για λόγους ασφαλείας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την απαγόρευση των μετακινήσεων: «Η θέση μου είναι σαφής. Δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς κάτω από καθεστώς απαγορεύσεων. Περιμένω πρόταση από τη Λίγκα για το θέμα των απαγορεύσεων. Μαζέψαμε τις περισσότερες ομάδες και τη Λίγκα για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Δεν έχουμε πράξεις βίας μέχρι στιγμής. Έχουμε όμως ενδείξεις ότι η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί. Είδαμε στην περίπτωση του Ολυμπιακού τι συνέβη. Πέφτει ο πέλεκυς βαρύς. Η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης δεν έγινε σεβαστή. Στο τέλος θα έχουμε πρωτάθλημα που θα κριθεί στα δικαστήρια. Μιλάμε για μπάλα. Δεν θα αφήσουμε να γίνει πόλεμος, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο».

Για τον τελικό Κυπέλλου στο μπάσκετ: «Στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ στο Ηράκλειο θα μοιράσουμε 400 εισιτήρια.Το ερώτημα είναι γιατί συγκεκριμένα εισιτήρια καταλήγουν σε άλλα χέρια. Στο Ηράκλειο στον τελικό του μπάσκετ θα είναι μαθητές. Ταυτόχρονα το θέμα είναι προβληματικό. Να καλέσουμε και τους δύο, τους κ. Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλο, δεν έχει νόημα. Θα είναι επικοινωνιακό σόου.

Καλοί και κακοί φίλαθλοι, δεν ξέρω τι μεσολαβεί και άνθρωποι σοβαροί δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτό το ζήτημα. Για ποιο λόγο η ΚΑΕ δεν δίνει τα εισιτήρια εκεί που πρέπει; Ο αστυνομικός όσο ετοιμοπόλεμος και να είναι, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει τον χούλιγκαν. Όλο το σύστημα έχει πρόβλημα. Όλοι οι μηχανισμοί δυσλειτουργούν.

Εδώ δεν φοβάμαι να μιλήσω με τους οργανωμένους, θα μου πουν όμως να κοιτάξω την καμπούρα μου, δεν θα μπω στη συζήτηση γιατί η ΚΑΕ δεν τα δίνει εκεί που πρέπει, θα κοιτάξω τις δικές μου ευθύνες, αλλά όταν ένας χούλιγκαν έχει διαπίστευση της ομάδας, ο αστυνομικός δεν μπορεί να μην του επιτρέψει να μπει, η αστυνομία απλά περιμένει τα μελλούμενα και προσπαθεί προστατέψει τον υπόλοιπο κόσμο.

Πρώτος αναγνωρίζω εγώ τις δικές μας ευθύνες, αλλά μέχρι ένα σημείο. Όταν ο χούλιγκαν κυκλοφορεί με διαπίστευση τότε τι κάνεις; Έχω κάνει 150 συλλήψεις στο 15μηνο που είμαι υπουργός. Οχι έχω κάνει, καταχραστικά χρησιμοποίησα το ρήμα, η αστυνομία έχει κάνει. Αλλά και τι με αυτό;».

Όσον αφορά τις κάμερες ασφαλείας: «Οι κάμερες σε γενικό βαθμό λειτουργούν, μπορούν να χρησιμοποιούν υπό συγκεκριμένους όρους, με τον αθλητικό εισαγγελέα κ.λ.π. Εγώ δεν θέλω να κρίνω τις αποφάσεις των δικαστών. Ήταν ένα σχετικά προβληματικό πλαίσιο, η ψηφιοποίηση του αθλητισμού. Το επόμενο διάστημα, θα μιλήσουμε για την ψηφιακή θωράκιση των γηπέδων. Θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε, να το εκσυγχρονίσουμε από την επόμενη σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση, ζήτησα την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού για να μην υπάρχουν σκιές , παράθυρα. Ο εισαγγελέας θα είναι εκεί ως πυλώνας, θα καταγράφει τα πάντα για να έρθει η ισονομία. Οι μεμονωμένες μετακινήσεις γίνονται μεν με διάφορους τρόπους, όμως και οι οπαδοί εφόσον αγαπάνε την ομάδα τους πρέπει να το αποδείξουν. Οι ποινές πρέπει να τους προβληματίσουν. Χαμηλά οι τόνοι, να ακολουθούμε τις υπουργικές αποφάσεις και να αγαπάει ο καθένας την ομάδα του με κόσμιους τρόπους. Χτυπάνε συνεχώς τα καμπανάκια και οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου καμώνονται ότι δεν τα ακούνε. Πρέπει όλοι να βοηθήσουν».

Για τον τελικό Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο και το ενδεχόμενο να γίνει μεταξύ ΠΑΟΚ – ΑΕΚ που ξυπνά αναμνήσεις από το παρελθόν: «Θα γίνει στο ΟΑΚΑ αυτό μας κάνει να είμαστε πιο ήρεμοι. Έτσι οι Αστυνομικές δυνάμεις θα ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση. Θέλει κι ένα σοβαρό σχέδιο από πλευράς αστυνομίας».

Η θέση του για τους μη ορισμούς των τεσσάρων διαιτητών της Ευρωλίγκας από την ΚΕΔ/ΕΟΚ: «Η διαμάχη FIBA, Euroleague εκ τη θέσεως μου δεν μπορώ παρά να είμαι μαζί με τη FIBA παρά τα όποια λάθη της. Βέβαια θεσμικά το υπουργείο δεν μπορεί να παρεμβαίνει. Την προσωπική μου άποψη την έχω εκφράσει, πρέπει η διαμάχη να λυθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, αυτό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας ζήτημα. Βέβαια ένα διαιτητής χωρίς πειθαρχικά παραπτώματα να χρησιμοποιείται. Άλλα κανείς υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει.

Για το ενδεχόμενο να πάρει μπασκετικό τμήμα της ΑΕΚ την κτιριακή εγκατάσταση του ΟΑΚΑ, όπου τώρα στεγάζεται το τένις: «Και στο μπάσκετ θα έχουν ευχάριστα οσονούπω».

Για τη διαμάχη FIBA και Euroleague: «FIBA και Euroleague βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος, αυτό θα πλήξει το ευρωπαϊκό μπάσκετ Η διαμάχη θα αποβεί καταστροφική για το μπάσκετ. Πρέπει να λυθεί .Έχω πει στον Πρόεδρο της ΕΟΚ: «Πρόεδρε να είσαι καλά να τσακωνόμαστε»».

Για την τιμωρία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου: «Εγώ είμαι υπέρ των τιμωριών όταν υπάρχουν παρεκτροπές, δεν θα μπορούσα να την σχολιάσω δυσμενώς παρότι ήταν πολύ αυστηρή. Κάποιες φορές πίσω από κάποια απόφαση μπορεί να κρύβει κι άλλες κόντρες. Το κορυφαίο αθλητικό προϊόν στη χώρα μας είναι το μπάσκετ. θέλουμε να το διαφυλάξουμε, θα κάνω ότι είναι δυνατόν, ότι θεσμικά μου επιτρέπεται. Όταν ξεκινάει η συζήτηση για το αν η ομοσπονδία έχει την αποκλειστική δυνατότητα να κάνει αθλητικές διοργανώσεις, σημαίνει ότι είμαστε στο επίκεντρο μεγάλων διεργασιών. Λάθη κάνουν και οι δύο οργανισμοί στο μπάσκετ. Κοιτάζουν το δέντρο και χάνονται στο δάσος. Γι’ αυτό το μπάσκετ δεν έχει τα ίδια χορηγικά αποτελέσματα σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Ο ένας προσπαθεί να βγάλει τα μάτια του άλλου».

Για το πώς αυξήθηκαν οι επιχορηγήσεις εν μέσω κρίσης: «Χωρίς να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, μάλιστα. Με ορθότερη μεταχείριση. Έχουμε πέσει με τα μούτρα στα οικονομικά. Νιώθω περισσότερο λογιστής Βλέπουμε ήδη αποτελέσματα. Θα έχουμε ευχάριστα νέα και για τους αθλητές των ερασιτεχνικών τμημάτων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη πόρων. Ακόμα και τώρα που τα οικονομικά πάνε καλύτερα, όταν θα γίνεται η κατανομή των δαπανών, θα είμαστε λίγο πιο πίσω».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τους λόγους που τον οδήγησαν να προχωρήσει σε απαγόρευση των μετακινήσεων, τόνισε τα εξής:

«Διασφαλίζω την ομαλή διεξαγωγή και την προστασία των ομάδων», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, εξηγώντας πως αν και ο ίδιος, ως φίλαθλος, δυσανασχετεί, δεν είχε άλλη λύση από τη στιγμή που «δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε».

«Όταν χρειάζεται να πάρεις τέτοιες αποφάσεις, δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος, αλλά όταν αποδεικνύεται ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, όλοι μας… εγώ δεν θα βγάλω κι εμάς έξω από τον χορό αυτό- δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα αθλητικό γεγονός, τότε δυστυχώς πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα.

Προσπαθώ να διασφαλίσω την ηρεμία μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και να προστατεύσω τις ίδιες τις ομάδες, πέρα απ΄όλα τ΄άλλα. Ξέρω ότι θα υπάρξει κριτική, την κατανοώ… κι εγώ ως φίλαθλος δυσανασχετώ. Γνωρίζετε ότι η θέση μου είναι υπέρ της μετακίνησης των οπαδών, αλλά σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Επομένως, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος και κυρίως την προστασία των ομάδων μας. Αυτό νομίζω ότι και οι ίδιες οι ομάδες πρέπει να το καταλάβουν.

Μέσα από αυτή την κίνηση διασφαλίζονται και οι ίδιες. Το νέο νομικό-κανονιστικό πλαίσιο της ΕΠΟ, υπό την καθοδήγηση της UEFA, είναι πολύ αυστηρό. Το είδα και τις προηγούμενες ημέρες με την τιμωρία του Ολυμπιακού. Είναι σαφές, διαυγές και αυστηρό. Επομένως, η ηρεμία είναι κάτι που ευνοεί τους πάντες. Ελπίζω να το καταλάβουν και οι θερμόαιμοι».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ