Γιουνές Μπελχαντά : Ένας παίκτης-ορχήστρα! (vids)

Γιουνές Μπελχαντά : Ένας παίκτης-ορχήστρα! (vids)

To10.gr παρουσιάζει τη ζωή του Γιουνές Μπελχαντά, του Γαλλομαροκινού μέσου ο οποίος εντυπωσίασε και κατέκτησε τίτλους σε Γαλλία, Ουκρανία και Τουρκία και είναι μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού.

Ακόμα ένα μεταγραφικό μπαμ ψάχνει ο Ολυμπιακός με τον Γιουνές Μπελχαντά, όπως σας αποκάλυψε to10.gr. Έναν ποδοσφαιριστή που έχει συνδέσει το όνομα του με την ποιότητα, το θέαμα και τους τίτλους. Όμως, ποιος είναι ο 31χρονος μέσος που μπορεί να «δέσει» στο Λιμάνι; Το10.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του…

Η αρχή της διαδρομής

Ο Γιουνές Μπελχαντά γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1990 στην γαλλική πόλη Αβινιόν. Οι γονείς ήταν Μαροκινοί και είχε άλλα πέντε αδέρφια. Αλλά λόγω της γέννησης του στη Γαλλία έχει και γαλλικό διαβατήριο, εκτός από τη μαροκινή υπηκοότητα.

Η οικογένεια Μπελχαντά μετακόμισε στη γειτονική κοινότητα Αραμόν και εκεί ο νεαρός Γιουνές άρχισε την καριέρα του. Όχι ως μεσοεπιθετικός, εκεί που διέπρεψε στη συνέχεια, αλλά παίζοντας ως λίμπερο αρχικά στη στη Racing Club Aramon και έπειτα στην MJC Aramon. Ο άνθρωπος ο οποίος ξεχώρισε τον Μπελχαντά και τον δούλεψε στην εφηβεία του ήταν ο προπονητής Ζαν-Κριστόφ Γκλεϊζέ. «Χωρίς αυτόν, δεν θα με είχε προσέξει κανείς» παραδέχτηκε αργότερα ο Γαλλομαροκινός ποδοσφαιριστής.

Η MJC Avignon ήταν ένα πολιτισμικό κέντρο που είχε διάφορες δραστηριότητα και δεν επικεντρωνόταν μόνο στο ποδόσφαιρο. Είχε και κοιτώνες, ενώ ο πατέρας του Μπελχαντά εργαζόταν στο κέντρο. Υπό τις οδηγίες του Γκλεϊζέ, ο Μπελχαντά ξεδίπλωσε το ταλέντο του και μπήκε στο στόχαστρο γαλλικών ομάδων.

Ήταν τόσο μεγάλη η φήμη του Μπελχαντά στην εφηβεία, ανάμεσα στα τμήματα σκάουτινγκ που από τα 13 του, εξέφρασαν ζωηρό ενδιαφέρον οι Λιόν, Μαρσεϊγ, Σεντ Ετιέν και η Μονπελιέ. Προς έκπληξη όλων, παρότι η τελευταία ήταν η πιο άσημη, ο Μπελχαντά την επέλεξε επειδή ήταν πιο κοντά στη γενέτειρα του την Αβινιόν. Αργότερα, ο Μπελχαντά εξήγησε την επιλογή του, λέγοντας πως δεν ήθελε να απομακρυνθεί από την οικογένεια του, ενώ για τη Μαρσέιγ σχολίασε ότι «το Βελοντρόμ δεν είναι το καλύτερο μέρος για έναν νεαρό».

Η καθιέρωση με τη Μονπελιέ

Στη Μονπελιέ βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον για να εξελιχθεί και έμεινε μία δεκαετία, από το 2003 μέχρι το 2013. Ο Μπελχαντά άλλαξε θέση και μετατέθηκε στη μεσαία γραμμή και έμαθε τις γνώσεις του στο ποδόσφαιρο. Το 2009 οδήγησε τη Μονπελιέ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γκαμπαρντέλα, μία διοργάνωση με τη μορφή τουρνουά για τα αντίστοιχα ηλικιακά γκρουπ στη Γαλλία, και λίγο αργότερα, υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο του.

Έπαιξε για πρώτη φορά στην καριέρα του στη Ligue 1 στις 8 Αυγούστου του 2009, στην πρεμιέρα της σεζόν στο Μονπελιέ-Παρί Σεν Ζερμέν. Το ποδοσφαιρικό… ταξίδι του Μπελχαντά είχε μόλις αρχίσει. «Ήμουν αντίπαλος με τον Μακελελέ, έναν παίκτη που θαύμαζα. Για αυτές τις στιγμές αξίζει να ζεις», θυμάται από τότε. Η παρθενική χρονιά ήταν εξαιρετική για τον ίδιο με 33 συμμετοχές (μεγάλο νούμερο για έναν 19χρονο) και πολύ καλή για τη Μονπελιέ, που τερμάτισε πέμπτη και εξασφάλισε τη συμμετοχή στο Europa League.

Η περιπέτεια στην Ουκρανία

Τη σεζόν 2010-2011 ήταν η ώρα για νέα επιτεύγματα. Πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή (ενδεκαδάτος) στις 29 Ιουλίου του 2010 εναντίον της ουγγρικής Γκόρι. Πρώτο γκολ στο Σαμπιονά στις 16 Οκτωβρίου στη νίκη με 2-0 επί της Σοσό. Άλλο ένα γκολ μετά από δύο μήνες κόντρα στην Οσέρ του Γκι Ρου. Κυρίως, όμως η επέκταση του συμβολαίου του μέχρι τον Ιούνιο του 2014 και η διεκδίκηση του πρώτου τίτλου στην καριέρα του, το Λιγκ. Ήταν το πρώτο τρόπαιο που διεκδίκησε η Μονπελιέ από το 1994 και το Κύπελλο Γαλλίας, αλλά η Μαρσέιγ το κατέκτησε επικρατώντας 1-0 με γκολ του Ταϊβό και αφήνοντας τον Μπελχαντά με την πίκρα.

Η κορύφωση της θητείας του Μπελχαντά στη Μονπελιέ ήταν η σεζόν 2011-2012. Ο Ρενέ Ζιράρ, ο προπονητής, χρησιμοποίησε τον Μπελχαντά ως «δεκάρι», ενώ τον πλαισίωναν ταλαντούχοι συμπαίκτες, όπως ο Ολιβιέ Ζιρού. Η χημεία δούλεψε εξαιρετικά και στο τέλος της σεζόν, η Μονπελιέ στέφθηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ενδιάμεσα, ο Μπελχαντά είχε παίξει και στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής με το Μαρόκο. Μετά από μία δεκαετία στην πόλη και αφού ανδρώθηκε από παιδί (144 συμμετοχές – 29 γκολ – 19 ασίστ), ήρθε η ώρα της μεταγραφής…

Κάπου εκεί εμφανίστηκε στη ζωή του Μπελχαντά η Ντιναμό Κιέβου. Με 10 εκατομμύρια ευρώ πλειοδότησε αντί των Τότεναμ, Μπεσίκτας και Ίντερ και αγόρασε τον Γαλλομαροκινό από την Μονπελιέ και τον ενέταξε στο δυναμικό της, με τον ποδοσφαιριστή να υπογράφει πενταετές συμβόλαιο την 1η Ιουλίου του 2013.

Τον απολογισμό του Μπελχαντά στην Ουκρανία δεν τον χαρακτηρίζεις άσχημο… Δύο κερδισμένα πρωταθλήματα, δύο κερδισμένα Κύπελλα, συμμετοχή στα προημιτελικά του Europa League, πρώτο χατ-τρικ στην καριέρα του, 88 παιχνίδια με 11 γκολ και 16 ασίστ. Αλλά ήταν φανερό ότι ο ποδοσφαιριστής έψαχνε κάτι άλλο, που θα ένιωθε πιο άνετα.

Ο Μπελχαντά επεδίωξε να γυρίσει στην Ευρώπη και προσπάθησε αρχικά μέσω δανεισμών. Έπαιξε το πρώτο εξάμηνο του 2016 στη γερμανική Σάλκε σε 17 ματς, σκόραρε 2 γκολ και μοίρασε μία ασίστ. Τηγ επόμερνη περίοδο (2016-2017) επέστρεψε στη Γαλλία ως δανεικός, αλλά για τη Νις. Είχε γεμάτα στατιστικά με 36 συμμετοχές, 3 γκολ και 7 ασίστ, αλλά ούτε εκεί στέριωσε.

Σουλτάνος στην Κωνσταντινούπολη

Η Γαλατάσαραϊ έδωσε διέξοδο στον Μπελχαντά, αποκτώντας τον από την Ντιναμό Κιέβου με 10 εκατομμύρια ευρώ στις 30 Ιουνίου του 2017. Ο Γαλλομαροκινός θα απολαύσει παροχές… σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη, αφού θα υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και με μπόνους που προκαλούν ίλιγγο… Οι όροι προέβλεπαν 500.000 ευρώ για συμμετοχή της «Τσιμ-μπομ» στο Champions League, 250.000 ευρώ αντίστοιχα για το Europa League. Μόλις ο Μπελχαντά θα συμπλήρωνε 25 συνεχόμενα παιχνίδια, θα εισέπραττε 250.000 ευρώ. Στο τουρκικό πρωτάθλημα, κάθε κερδισμένος πόντος για τη Φενέρ θα σήμαινε 5.000 ευρώ για τον Μπελχαντά, ενώ κάθε 25 βαθμούς, υπήρχε πριμ 100.000 ευρώ!

Ωστόσο, το ηγεμονικό συμβόλαιο που υπέγραψε ο Μπελχαντά διόγκωσε κατακόρυφα τις απαιτήσεις των οπαδών. Ο Γαλλομαροκινός έπαιζε με το «10» στην πλάτη και όλοι περίμεναν ότι θα κάνει τη διαφορά στον μεσοεπιθετικό τομέα. Άλλωστε, πήρε το νούμερο από τον Γουέσλι Σνάιντερ και η διαδοχή ήταν δύσκολη Ο ίδιος δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτή την ευθύνη και επέμενε πως είναι box-to-box μέσος και πως περιμένουν από αυτόν πράγματα που δεν πρέπει να κάνει. Αν και συχνά οι προπονητές του τον έβαζαν και αριστερά στην επίθεση και δεν τα πήγαινε άσχημα.

Συγχρόνως, η μουρμούρα στον Βόσπορο προκαλεί πίεση στον Μπελχαντά. Ο ποδοσφαιριστής αντιδρά με ένταση και εμπλέκεται σε καυγάδες. Κάποιοι καταλήγουν σε αποβολές, κυρίως στα ντέρμπι Γαλατάσαραϊ-Φενέρμπαχτσε. Ο Μπελχαντά αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη στο ντέρμπι της Πόλης στις 22 Οκτωβρίου του 2017 και με απ’ ευθείας κόκκινη στο αντίστοιχο της 2ης Νοεμβρίου του 2018.

Ψάχνει το Λιμάνι του

Σε κάθε μεταγραφική περίοδο μετά την απόκτηση του, διακινούνταν φήμες ότι ο Μπελχαντά θα φύγει από την Κωνσταντινούπολη. Τελικά, η φυγή του σημειώθηκε σε «νεκρό» μεταγραφικά χρόνο. Πριν ένα μήνα περίπου, μετά από ένα παιχνίδι με τη Σίβασπορ στις 7 Μαρτίου, ο Μπελχαντά κριτίκαρε τη διοίκηση της Γαλατά για την άσχημη κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Τρεις μέρες αργότερα, στις 10 Μαρτίου, η τουρκική ομάδα ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας τους…

Με τη ψυχρή λογική των αριθμών, ο Μπελχαντά δεν τα πήγε άσχημα στην Τουρκία. Σε τέσσερα χρόνια πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ. Παράλληλα σε σύνολο 131 αγώνων είχε 22 γκολ και 26 ασίστ. Φέτος, σε συνολοκά 28 αναμετρήσεις είχε 8 γκολ και 3 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις! Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο φορούσε και το περιβραχιόνιο, μία απόδειξη της επιρροής του στα αποδυτήρια.

Ο Μπελχαντά δεν απέτυχε πουθενά. Πήρε τίτλους τόσο με τη Ντιναμό Κιέβου, όσο και με την Γαλατάσαραϊ, είχε γεμάτες σεζόν, σκόραρε και μοίραζε ασίστ, ήταν πρωταγωνιστής και στην Τουρκία ήταν αρχηγός. Από την άλλη, δεν ένιωσε ξανά όπως στη Μονπελιέ. Στα 31 έτη του, έχοντας γεμίσει τον τραπεζικό λογαριασμό του, ψάχνει ένα περιβάλλον στο οποίο θα αισθανθεί όπως στη Γαλλία. Και στον Πειραιά, ίσως ο Μπελχαντά να βρει το Λιμάνι του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ