Όταν ο Ολυμπιακός κέρδισε ξανά τον Ζοσέ Σα

Όταν ο Ολυμπιακός κέρδισε ξανά τον Ζοσέ Σα

Ο Πορτογάλος πορτιέρο και ο γνωστός καλός του εαυτός. Σημείο αναφοράς στον δρόμο για την back to back κατάκτηση του double

Δεν χρειάστηκε κάποιο… αεροπλανικό σαν τον Αχμέντ Χασάν. Για εκείνον αρκούσε απλά μια καλή μέρα στη δουλειά προκειμένου να βρεθεί στη πρώτη γραμμή των πρωταγωνιστών του ημιτελικού της Τετάρτης κόντρα στον ΠΑΣ. Του έφτασε μόνο ο γνωστός καλός του εαυτός. Εκείνος που τον κατοχύρωσε την τελευταία τριετία σε κλίμακα διαφορετική κλίμακα από όλους τους άλλους, όταν η κουβέντα γίνεται με το… γάντι. Γιατί σε ένα ποδόσφαιρο όχι ακριβώς «φιλικό» για τερματοφύλακες; Ο συνήθης Ζοσέ Σα ήταν και παραμένει, η εξαίρεση στον κανόνα. Κανονικό σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς.

Ναι, λεφτά στη τράπεζα ο 28άχρονος Πορτογάλος στους «Ζωσιμάδες». Οι δύο ψύχραιμες επεμβάσεις του στα διαδοχικά (55΄, 65΄) τετ α τετ με τον Νικολάε Μιλιντσεάνου έκαναν τη μισή δουλειά ώστε οι Ερυθρόλευκοι να φύγουν από τα όμορφα Γιάννενα με την αίσθηση πως έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την φιλοδοξία της back to back κατάκτησης του double. Δύο «όχι» στην ανασφάλεια του 1-0, που άνοιξαν τον δρόμο για το «ναι» του Χασάν και την ισοφάριση. Δεν τελείωσαν βέβαια την δουλειά οι Πειραιώτες. Αλλά προφανώς και με βάση αυτό το 1-1 έχουν πιο εύκολη δουλειά στη ρεβάνς του Φαλήρου (27/4). Εκεί που εάν και εφόσον θα σφραγίσουν το εισιτήριο της συμμετοχής σε έναν ακόμη τελικό. Ίσως τον πρώτο που θα παίξει ο Ζοσέ Σα με τα ερυθρόλευκα γάντια. Εκείνον με την ΑΕΚ τον Σεπτέμβρη τον έχασε, βλέπετε, λόγω τραυματισμού. Προχθές έκανε ότι έπρεπε για να μην χάσει και τον επόμενο.

Απλά ο καλύτερος

Και μιας και το σημείο είναι ιδιαίτερο: Η υπόθεση «Ζοσέ Σα» αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Διότι ίσως ο καλύτερος τερματοφύλακας που πέρασε από τον Ολυμπιακό, από την εποχή του Αντώνη Νικοπολίδη, μόλις βγήκε από το «τούνελ» ίσως του πρώτου «ντεφορμαρίσματος» που πέρασε στο μεγάλο λιμάνι. Μιας κατάστασης που ίσως κορυφώθηκε στο εντός έδρας ματς με την Άρσεναλ (11/3) για τους «16» του Europa league. Είχε έναν πολύ δύσκολο μήνα ο 28άχρονος, ο οποίος ίσως ξεκίνησε απέναντι στον αντίπαλο που θα βρει μεθαύριο απέναντι του. Τον Παναθηναϊκό. Από το ματς της Λεωφόρου (14/2) και ως την επίσκεψη των Άγγλων στο Φάληρο δέχτηκε 11 γκολ σε 8 αναμετρήσεις. Κατάφερε να κρατήσει «καθαρή» την εστία του μόνο με αντίπαλο την Λαμία (3-0, 7/3). Ποιος; Εκείνος που γύρω από τις δικές του ικανότητες ο Ολυμπιακός σχημάτισε μια καταπληκτική συνέπεια, ανασταλτικά. Εκείνος που έχει κρατήσει 61 φορές τους Πειραιώτες δίχως παθητικό σε σύνολο 118 εμφανίσεων. Ο Ολυμπιακός του Ζοσέ Σα δέχεται μόλις 0.69 γκολ ανά ματς σε όλες τις διοργανώσεις! Και ειδικά στις εγχώριες διοργανώσεις; Μόλις 0.45 γκολ ανά ματς.

Το «γιατί» και η «επιστροφή»

Τι του συνέβη αυτόν τον δύσκολο μήνα; Ίσως και τίποτα, γιατί δεν χρειάζεται σώνει και ντε να γίνει κάτι ώστε ένας επαγγελματίας να περάσει ένα κακό διάστημα στη δουλειά. Ίσως πάλι να έγιναν και πράγματα που τον επηρέασαν, όπως για παράδειγμα το γεγονός που αποκάλυψε η σύζυγος του, Ρακέλ Γιάκομπ, ότι την ημέρα της αναμέτρησης με την Άρσεναλ έχασε την αγαπημένη του γιαγιά. Η σωστή ερώτηση είναι διαφορετική. Τι έκανε ο οργανισμός Ολυμπιακός για να βοηθήσει τον Ζοσέ Σα να επιστρέψει στη γνωστή επιβλητική παρουσία του μπροστά από την Ερυθρόλευκη εστία. Τον Σα που κατέβασε ρολά στο Emirates στη ρεβάνς με την Άρσεναλ (18/3), που έκανε το ίδιο στην πρεμιέρα των play-off με τον Άρη όταν η ομάδα του κλήθηκε να αγωνιστεί για 50΄με παίκτη λιγότερο λόγο της αποβολή του Κένι Λαλά. Που ήταν ο γνωστός Σα τη Κυριακή στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Και που προχθές έκανε και πάλι τη διαφορά στα Γιάννενα.

Ο Μαρτίνς και οι οπαδοί

Η απάντηση φέρνει στην επιφάνεια μια εξαιρετική «ομαδική δουλειά» που δείχνει τον τρόπο που οι Πειραιώτες καταλαβαίνουν το ποδόσφαιρο. Από την απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς να διατηρήσει τον συμπατριώτη του στη θέση του, στο ματς με τη Λάρισα (14/3) αμέσως μετά το πρώτο παιχνίδι με την Άρσεναλ και όταν όλοι ένιωθαν πως ήρθε η ώρα ενός break για τον 28άχρονο. Μέχρι τα λόγια των οπαδών του Ολυμπιακού ειδικά προς εκείνον, εκείνο το απόγευμα Σαββάτου στον Ρέντη (20/3) που αντιπροσωπεία της Θύρας 7 επισκέφτηκε την ομάδα. «Ζοσέ, όλοι βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα η απόδοση σου δεν είναι καλή. Βλέπουμε τι γράφεται και τι λένε. Εμείς είμαστε εδώ για σένα. Κλείσε τα αυτιά σου και μην ακούς κανέναν. Εμείς είμαστε δίπλα σου και όλοι μαζί θα πανηγυρίσουμε τους τίτλους» του είπαν. Και από τότε ο Σα δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω του. Ενδιάμεσα μίλησε μαζί του ο Κριστιάν Καρεμπέ. Σίγουρα θα έκανε κάτι αντίστοιχο και ο Βασίλης Τοροσίδης. Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, σε ένα οργανόγραμμα που έχει τη δική του σημασία για όσα οι Πειραιώτες πετυχαίνουν στο γήπεδο. Ο Σα αύριο και όλας μπορεί να κατακτήσει το 2ο σερί πρωτάθλημα σε φόντο Ερυθρόλευκο. Θέλει και το double. Καλώς επέστρεψε

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ