ΠΑΟΚ : 95 χρόνια ιστορίας

ΠΑΟΚ : 95 χρόνια ιστορίας

Ο Δικέφαλος του Βορρά γίνεται σήμερα 95 ετών - Η ίδρυση και οι τίτλοι της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Τα γενέθλιά του έχει σήμερα (12/4) ο ΠΑΟΚ, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να συμπληρώνει 95 χρόνιας ένδοξης ιστορίας. Ενας από τους πιο σημαντικούς συλλόγους της χώρας, με πολλά τμήματα, πολλούς τίτλους και πάρα πολλούς οπαδούς, κυρίως στη Μακεδονία.

Ο Δικέφαλος του Βορρά είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», ο οποίος δημιουργήθηκε στην Πόλη από Ρωμιούς το 1875.

Ναυαρχίδα του συλλόγου είναι το ποδόσφαιρο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει βήματα προόδου με τον Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι του.

Μάλιστα, το 2019 κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1985!

Όταν έγινε η αρχή

Ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα.

Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822).

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν: Α. Αγγελόπουλος, Α. Αθανασιάδης, Κ. Αναγνωστίδης, Μ. Βεντουρέλλης, Φ. Βυζάντιος (β΄ πρόεδρος), Α. Δημητριάδης, Δ. Δημητριάδης, Ν. Ζουμπουλίδης, Μ. Θεοδοσιάδης, Θ. Ιωακειμόπουλος, Π. Καλπακτσόγλου, Θ. Καρτσαμπέκης, Δ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κοεμτζόπουλος, Π. Κοντόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Κωνσταντινίδης, Π. Μαλέτσκας, Ι Νικολαίδης, Λ. Παπαδόπουλος, Φ. Σαμαντζόπουλος, Θ. Τσούλκας, Μ. Τσούλκας, Σ. Τριανταφυλλίδης, Τ. Τριανταφυλλίδης (που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος).

Αν και επίσημα το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε την 20η Απριλίου 1926, ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ όπως αναφέρει στο καταστατικό του (άρθρο 16, παράγραφος Β), ότι “Ημέρα γιορτής του ομίλου ορίζεται η ημέρα της ιδρύσεώς του, δηλαδή η 12η Απριλίου”.

Οι τίτλοι του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έχει στην τροπαιοθήκη του δέκα τίτλους (7 Κύπελλα και 3 πρωταθλήματα). Η αρχή το 1972 και συνεχίστηκε το 1974 με την κατάκτηση δύο Κυπέλλων. Το 1975 ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας, κάτι που έκανε ξανά το 1985.

Δεκαέξι χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2001 ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στους τίτλους και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για τρίτη φορά στην ιστορία του, ενώ δύο χρόνια μετά σηκώνει το Κύπελλο Ελλάδας μέσα στο «σπίτι» του την Τούμπα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κατακτήσει τρία Κύπελλα Ελλάδος, ενώ το 2019 κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 1985. Αυτό ήταν το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ